Nieuwsbrief19 december 2018

Volkskrant Ochtend: Arts schaatsbond bood doping aan, erkennen twee voormalige profschaatsers | Vrouwen krijgen zelfde salaris als mannen – over 202 jaar

Schaatser Jan Ykema draagt de Nederlandse vlag tijdens de openingsceremonie van de Olympische Winterspelen in Calgary, 1988. Ykema zegt dat bondsarts Rob Pluijmers hem ‘begin jaren tachtig’ begeleiding bij het gebruik van anabolica aanbood. Beeld ANP

Terwijl u sliep:

‘Schaatsers kregen doping aangeboden van bondsarts’
Voor het eerst erkennen twee voormalige Nederlandse profschaatsers dat hun in de jaren tachtig doping is aangeboden door bondsarts Rob Pluijmers van de KNSB. In één geval zou het verboden middel ook daadwerkelijk door de arts zijn verstrekt. Het gaat om anabole steroïden.

Tussen agenten en boa’s ligt een grijs gebied
Er schort veel aan de samenwerking tussen politie en boa’s – bijzondere opsporings­ambtenaren. Hoe kunnen zij nader tot elkaar komen? Rotterdam probeert het uit.

Senaat VS akkoord met grote hervorming gevangeniswet
De Amerikaanse senaat heeft een hervormingswet van het gevangeniswezen aangenomen, waarbij een deel van de gedetineerden in het land kan rekenen op verkorting van hun straffen. Met een grote meerderheid van 87 tegen 12 werd de zogeheten First Step Act aangenomen en naar het Huis van Afgevaardigden gestuurd.

Penny Marshall, eerste vrouw die een kaskraker regisseerde, overleden (1943-2018)
Penny Marshall, die als eerste vrouwelijke regisseur een film maakte die meer dan 100 miljoen dollar opbracht in de VS, is maandag in Los Angeles overleden. Dat maakte haar agent dinsdag (lokale tijd) bekend. Marshall stierf op 75-jarige leeftijd aan de gevolgen van diabetes.

Vandaag in het nieuws

Minister Koolmees van Sociale Zaken geeft een toelichting op het loonstrookje van 2019. De lijst van de Top 2000 van dit jaar wordt bekendgemaakt. En de SpaceBuzz wordt onthuld, waarmee schoolkinderen een virtuele ruimtereis kunnen maken met André Kuipers.

Aanraders van de redactie

Wrok over verbroken relatie lijkt motief van schietpartij op Rotterdamse vmbo-school
Een 16-jarig meisje is vanmiddag doodgeschoten in de fietsenstalling van haar school in Rotterdam. Ze zou een liefdesrelatie hebben gehad met de 31-jarige verdachte.

In Oekraïne ontploffen de granaten van het front nu in de huiskamer
Vier jaar oorlog in Oekraïne heeft de strijd letterlijk de woonkamers ingebracht: veteranen vechten steeds vaker hun ruzies uit met munitie van het front. ‘Anderhalve arm kwijt, maar verder oké.’

Chirurg Joeri Skrebets op zijn kamer in het ziekenhuis in Dnipro. Zelf heeft hij granaatscherven in zijn wang na een bezoek aan het front.Beeld Emile Ducke

Onze achter-achter-achterkleinkinderen maken het misschien mee: gelijkheid tussen man en vrouw
Goed nieuws: er gloort een toekomst waarin vrouwen net zulke goede salarissen en carrièrekansen hebben als mannen – alleen duurt het nog 202 jaar voor het zover is. Als de vooruitgang zo blijft voortsjokken als nu, zal de economische kloof tussen mannen en vrouwen pas in het jaar 2220 gedicht zijn.

2018, het jaar van... body positivity
Afgelopen jaar werd body positivity een belangrijke beweging op sociale media. De boodschap: vergeet diëten, vergeet obsessief sporten en hou van je figuur. Oók als je dik bent.

Hoewel bijna de helft van de Nederlanders boven de 18 overgewicht heeft, blijken de vooroordelen over dik zijn hardnekkig. Beeld Philip Lindeman

Is de aflossingsvrije hypotheek een tijdbom?
Grote banken straffen bestaande klanten met een aflossingsvrije hypotheek door ze bij verlenging een hogere rente te laten betalen. Onverdedigbaar, zeggen adviseurs en consumentenorganisaties. Waarom doen banken dit? Zes vragen over de aflossingsvrije hypotheek, die steeds meer onder vuur ligt.

Het is een griezelige gedachte dat we met prutwet­geving opgescheept kunnen worden
Je kunt de premier dezer dagen veel horen bazelen over vaasjes en over ‘onze broze samenleving’ maar de mechanismen op het Binnenhof, die zijn pas broos,’ beseft Sheila Sitalsing na het lezen van een interview met Eerste Kamervoorzitter Ankie Broekers-Knol.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden