Volkskrant Ochtend: Armoede neemt niet af en wie houdt toezicht op aftappen?

Goedemorgen. Het aantal arme huishoudens in Nederland is ondanks het economisch herstel vrijwel gelijk gebleven. Met dank aan de stijgende huizenprijzen steeg het doorsneevermogen van een Nederlands huishouden vorig jaar met 9 procent. Verder in deze nieuwsbrief: Elle Bandita wil taboe doorbreken met onthulling dat zij hermafrodiet is, en in Dakar feesten ze onder invloed van pilletjes.

Een bezoeker in de Rotterdamse swingmarket, een speciale supermarkt voor minima. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Een bezoeker in de Rotterdamse swingmarket, een speciale supermarkt voor minima.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Terwijl u sliep

Ondanks economisch herstel neemt armoede niet af

Niet iedereen profiteert van het economisch herstel, blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS. Het aantal arme huishoudens bleef in 2015 vrijwel gelijk.

Doorsneevermogen Nederlands huishouden stijgt

Met dank aan de stijgende huizenprijzen staan Nederlanders er voor het eerst sinds het uitbreken van de crisis weer wat beter voor. Na jarenlang interen steeg het doorsneevermogen van een Nederlands huishouden in 2015 weer eens: met 9 procent, tot 17.300 euro.

Tijdelijke contracten flexwerker werken verlammend

Dat tijdelijke banen slechter betalen was al bekend. Een nieuwe studie toont de psychologische gevolgen: flex werkt verlammend. Ook voor werkgevers.

Ryanne van Dorst (Elle Bandita) wil taboe doorbreken: ik ben geboren als hermafrodiet

Rockzangeres Ryanne van Dorst, beter bekend als Elle Bandita, wil een taboe doorbreken. Ze is geboren als hermafrodiet, met mannelijke en vrouwelijke geslachtskenmerken.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Vandaag in het nieuws

Bij Limburgse beken gaat de schop in de grond. Onderhoudswerk moet nieuwe wateroverlast voorkomen.

De Kamer debateert vanmiddag over de inlichtingendiensten en de nieuwe hackmogelijkheden.

De Machiavelliprijs wordt vanmiddag uitgereikt aan Hugo Borst en Carin Gaemers voor hun ouderenzorgmanifest.

Aanraders van de redactie

Russische rechter bepaalt of Poetin in 2018 oppositie krijgt (+)

Als oppositiepoliticus Aleksej Navalny woensdag wordt veroordeeld voor verduistering, is er volgend jaar geen fel alternatief voor president Poetin op het stembiljet.

Bert Wagendorp: Na de Stemwijzer belandde ik in een crisis (+)

Aangezien ik bij de zeventig procent zwevende kiezers behoor, stortte ik me gisteren op de nieuwe Stemwijzer. Behalve dat het een leuk familiespel is, hoop je ook dat een gezellig potje Stemwijzen je dichter bij een weloverwogen beslissing zal brengen wanneer je potlood op 15 maart boven het stemformulier zweeft en dat je niet als een zombie je knopen staat te tellen of een muntje omhoog gooit.

Wie houdt er toezicht op het tappen van de overheid? (+)

Woensdag spreekt de Tweede Kamer eindelijk over de nieuwe wet voor geheime diensten. Daarmee kunnen de AIVD en MIVD straks grootschalig internet gaan aftappen. Noodzakelijk, volgens het kabinet. Overdreven en schadelijk, volgens een deel van de oppositie en diverse maatschappelijke organisaties. Wat zijn de grote twistpunten?

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €4,50/week.

Ook in Dakar feesten ze onder invloed van pilletjes (+)

Ze studeerden in Europa en kwamen met ambities terug naar Senegal. Daar vallen deze jongeren in de kloof tussen westerse verworvenheden en familietradities.

Hoe dichter Baban Kirkuki naar Nederland vluchtte (+)

Toveren met woorden vond hij altijd al fascinerend, als kind nog in Irak. Inmiddels woont Baban Kirkuki al zeventien jaar in Nederland en schrijft zijn gedichten in een nieuwe taal. De Volkskrant reconstrueert met hem zijn vlucht naar 'hier'.

Eén basisschool, zeven meesters voor de klas (+)

Een forenzendorp bij Almelo koestert al decennia een steeds uitzonderlijker fenomeen: een openbare basisschool met zeven mannelijke leerkrachten.

Feesten in Senegal om een volgende stap uit te stellen. Beeld Mounir Samuel
Feesten in Senegal om een volgende stap uit te stellen.Beeld Mounir Samuel
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden