Volkskrant OchtendDinsdag 9 oktober

Volkskrant Ochtend: Apotheker negeert arts bij keuze voor medicijn | Jonge Syriërs kozen bewust voor Nederland

Goedemorgen. Ook wanneer een arts uit ‘medisch noodzakelijke’ redenen om een specifiek medicijn vraagt, kiezen apothekers vaak voor een alternatief om kosten te besparen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Patiëntenfederatie. Verder in deze nieuwsbrief: De meeste minderjarige asielzoekers die in 2015 in hun eentje naar Nederland afreisden, kozen hun eindbestemming niet doelbewust. Syriërs vormen daarop een uitzondering.

Beeld Getty Images

Terwijl u sliep

Apotheker negeert ‘medisch noodzakelijke’ wens arts bij uitgifte medicijnen
Zelfs wanneer een arts uit ‘medisch noodzakelijke’ redenen om een specifiek medicijn vraagt, kiezen apothekers vaak voor een alternatief om kosten te besparen. Uit een enquête van de Patiëntenfederatie blijkt dat 28 procent van de 2.893 panelleden die een merkmedicijn kregen voorgeschreven, problemen kenden om dit middel mee naar huis te krijgen. Apothekers zelf denken dat het nog veel vaker gebeurt.

Omran belandde op zijn 17de alleen in Nederland: ‘Ik zie er gelukkig uit, maar van binnen ben ik verscheurd’
De meeste minderjarige asielzoekers die in 2015 in hun eentje naar Nederland afreisden, kozen hun eindbestemming niet doelbewust. Syriërs vormen daarop een uitzondering, blijkt uit een dinsdag uitgekomen rapport van het WODC.

Omran, een jonge Syrische vluchteling in Haarlem.Beeld Freek van den Bergh

Haags 'superministerie' wordt na jaar alweer voor tonnen aangepast
Het pas een jaar geleden geopende ‘superministerie’ in Den Haag wordt nu al weer verbouwd. Na talrijke klachten over drukte en te weinig werkplekken, wordt het gebouw aangepast.

Google Plus houdt op te bestaan, halfjaar na groot datalek
Google stopt met zijn sociale netwerk Google Plus. Dit bracht het bedrijf naar buiten, ruim een halfjaar nadat bekend was geworden dat door een lek de gegevens van zo’n half miljoen gebruikers mogelijk waren in te zien door buitenstaanders.

Vandaag in het nieuws

D66-Kamerleden kiezen vandaag een opvolger van Alexander Pechtold, die zaterdag zijn vertrek bekendmaakte. Tot vandaag 15 uur (Nederlandse tijd) kunnen Twitteraars hun mening geven over het nieuwe ‘haatbeleid’ van het sociale medium. En er verschijnt vandaag een boek genaamd Imagine, over John Lennon/Yoko Ono tijdens de opname van het album in 1971.

Aanraders van de redactie

Een huisarts, een apotheker en een patiënt over het negeren van de Medische Noodzaak: ‘Hierdoor ontstaan enorme conflicten’
Apothekers negeren geregeld het medicijnverzoek van de arts. Patiënten die van hun huisarts een recept met medische noodzaak krijgen voorgeschreven, krijgen dan een goedkopere, generieke variant mee. Wanneer is het echt medische noodzaak om voor een duurder medicijn te kiezen? Een huisarts, een apotheker en een patiënt vertellen.

Na benoeming Kavanaugh vraagt progressief Amerika zich af: Hoelang houdt ‘rockster-rechter’ Ginsburg het uit?
Nu president Trump erin geslaagd is de benoeming van Brett Kavanaugh door de Senaat te drukken – de tweede keer al dat hij een conservatieve rechter in het Hooggerechtshof kon aanstellen – beginnen zijn tegenstanders zich zorgen te maken over hoelang de liberale Ruth Bader Ginsburg het zal uithouden.

Liberale rechter aan het Amerikaanse Hooggerechtshof Ruth Bader GinsburgBeeld AP

Collectieve rouw in een voetbalstadion: Oss herdenkt de dag die vele harten raakte
Oss is geraakt, maar ook verbroederd door het noodlottige ongeval met de Stint, waarbij tweeënhalve week geleden vier jonge kinderen om het leven kwamen. Maandagmiddag kwamen Ossenaren samen in het station van TOP Oss, om de slachtoffers te herdenken en collectief hun emoties te uiten.

Aan weerloze Nederlanders hebben weinig bekende artiesten zich zo met huid en haar gegeven als Koos Alberts
Verslaggever Margriet Oostveen was bij de herdenking van zanger Koos Albert. De avond voor zijn uitvaart stonden bij het crematorium van Leusden honderden 'gewone mensen' afscheid te nemen. 'Aan weerloze Nederlanders hebben weinig bekende artiesten zich zo met huid en haar gegeven als Koos Alberts.'

Jamie Li.Beeld Casper Kofi

‘Ik kan met iedereen praten, daar zou ik mijn kracht van willen maken’
Ondernemer Jamie Li (31) ziet schattige nieuwsgierigheid om zich heen. Maar ook een kloof. ‘Oudere tv-presentators die met jonge rappers proberen te praten. Het is altijd ongemakkelijk.’

‘Dat een meisje van 8 te horen krijgt: jij bent goed, maar je bent een meisje. Dat is niet oké’
Een jaar is oud-prof Kirsten van de Ven (33) nu manager vrouwenvoetbal van de KNVB. Sinds de Europese titel in 2017 is veel gewonnen, maar er is nog genoeg te winnen. ‘Uiteindelijk is het ook voor mannen fijner als we minder in hokjes denken.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden