Volkskrant Ochtend: AOW-leeftijd gaat verder omhoog en geen rechtsbijstand voor benadeelden Wildersproces

Goedemorgen. De AOW-leeftijd gaat verder omhoog. In 2021 is de pensioenleeftijd nog 67 jaar, in 2022 wordt dat 67 jaar en 3 maanden. Deze verhoging raakt iedereen die geboren is na 1954. Verder in het nieuws: benadeelde partijen in het proces-Wilders krijgen geen rechtsbijstand, hoewel het Openbaar Ministerie dat eerder toejuichte. En de FBI heeft toestemming gekregen om de nieuwe Clinton-mails te analyseren.

Beeld anp

Terwijl u sliep

Geboren na 1954? Dan 3 maanden later AOW
De AOW-leeftijd gaat verder omhoog. In 2021 is de pensioenleeftijd nog 67 jaar, in 2022 wordt dat 67 jaar en 3 maanden. Deze verhoging raakt iedereen die geboren is na 1954.

Geen rechtsbijstand voor benadeelde partijen in proces-Wilders
Benadeelde partijen in het proces-Wilders krijgen geen rechtsbijstand, hoewel het Openbaar Ministerie dat eerder toejuichte. De Raad voor Rechtsbijstand heeft de meeste verzoeken afgewezen.

FBI krijgt toestemming voor analyse nieuwe Clinton-mails
De FBI heeft een volmacht gekregen om nieuw opgedoken e-mails te onderzoeken die op een server van Hillary Clinton stonden. Dat melden Amerikaanse media in de nacht van zondag op maandag. Daarmee kan de inlichtingendienst beginnen met de analyse van de duizenden berichten.

Afghaans 'meisje met de groene ogen' kan op borgtocht vrijkomen
De Afghaanse die als meisje wereldberoemd werd toen haar portret op de cover van National Geographic belandde, kan op borgtocht worden vrijgelaten. Vorige week werd ze in Pakistan gearresteerd wegens fraude met identiteitspapieren.

Het meisje met de groene ogenBeeld ap

Vandaag in het nieuws

Vandaag begint het 'Minder, minder Marokkanen'-proces tegen PVV-leider Geert Wilders. In Rome blijven de scholen dicht vanwege de zwaarste aardbeving in 35 jaar die zondag midden-Italië trof. Staatssecretaris Van Dam maakt vanavond bekend welke drie natuurgebieden zich straks 'het mooiste natuurgebied van Nederland' mogen noemen. Tot slot is het Halloween, een in Nederland steeds populairder wordende feestdag die hier vooral om griezelige verkleedfeestjes draait.

Aanraders van de redactie

Hogere AOW-leeftijd: Gaat iedereen langer doorwerken? (+)
De levensverwachting stijgt, en daarmee de leeftijd waarop de AOW ingaat, het basispensioen. Maar wat heeft deze afspraak - het staat zo in de wet - voor gevolgen? Dat hangt vooral af van leeftijd en inkomen.

'Sluit haar op', schreeuwen Trumpaanhangers in Phoenix (+)
In zijn streven een blamage in Arizona te voorkomen, grijpt Trump het nieuwe FBI-onderzoek naar de e-mails van Clinton met beide handen aan. 'Dit is het grootste politieke schandaal in Washington sinds Watergate.'

Margriet Oostveen in Doorn: stilte wordt een product (+)
Het leek zo'n goed idee, die Dag van de Stilte gisteren. Nu bladblazers, schuurmachines, grasmaaiers en evenementen de vrije ruimte annexeren, ben ik agressief voor het invoeren van een lawaailoze zondag. Enkele zondagen per jaar brengen we dan buiten alle elektrische apparatuur tot zwijgen. U mag verder alles, ook gewoon autorijden, de opluchting zal toch wel groot zijn.

Een Trump-aanhanger loopt in gevangenispak en portret van Hillary Clinton op haar hoofd door het Convention Center van Phoenix.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Ditmaal liggen de kaarten in het proces Wilders heel anders (+)
Vandaag begint het 'Minder, minder'-proces tegen Geert Wilders. De strafzaak, die wekenlang zal duren, draait om de vraag of de PVV-voorman te ver ging toen hij opriep tot minder Marokkanen. Wat kunnen we verwachten?

Week van de waarheid voor theatergezelschap De Appel (+)
Het is de week van de waarheid voor het Haagse gezelschap (45 jaar oud) De Appel. Maar als ze verdwijnen, dan gaan ze spelend ten onder.

Sheila Sitalsing: Niemand heeft zoveel vreemde kostgangers als Geert (+)

Natuurlijk wisten we het allemaal wel. Dat de Partij voor de Vrijheid sektarische trekjes vertoont, compleet met serviele volgelingen die zich lijdzaam laten koeioneren door hun paranoïde leider. Dat de grote roerganger met zijn naaste medewerkers graag in gemailde, gewhatsappte of ge-sms'te commando's communiceert. Dat er weinig gezelligheid heerst onder de fractieleden en -medewerkers, die elkaar bij de koffieautomaat schielijk gedag zeggen en ervoor waken te lang samen te lunchen omdat ze van de baas niet te intiem met elkaar mogen zijn.

Geert Wilders laat op 19 maart 2014 in het Haagse café De Tijd zijn aanhangers scanderen dat zij minder Marokkanen in Nederland willen.Beeld Phil Nijhuis / Hollandse Hoogte
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden