Volkskrant Ochtend: Amerikaanse overheid sluit opnieuw de deuren | Wat wint in Pyeongchang: sport of politiek?

Goedemorgen. Ja, het zal er prachtig uitzien, tijdens de openingsceremonie van de Olympische Winterspelen. De binnenkomst van 'Korea'. Maar tijdens de ceremonie zal de strijd gewoon doorgaan. Verder in de Volkskrant Ochtend: Sjinkie Knegt is de favoriet van het shorttracktoernooi dat zaterdag begint. Maar let wel: er is geen sport waar medaillekansen zo snel kunnen vervliegen.

Een compromis van Republikeinen en Democraten werd tegengehouden door slechts één senator, de Republikein Rand Paul. Beeld afp
Een compromis van Republikeinen en Democraten werd tegengehouden door slechts één senator, de Republikein Rand Paul.Beeld afp

Terwijl u sliep

Ja, de Koreaanse eenheid zal er prachtig uitzien, maar strijd gaat tijdens de openingsceremonie gewoon door
De atleten van Noord- en Zuid-Korea lopen vrijdagavond tegen tien uur (Koreaanse tijd) als één team het stadion van Pyeongchang binnen voor de openingsceremonie van de Olympische Spelen. Ze zullen dezelfde pakken dragen en achter de 'eenwordingsvlag' lopen: de witte vlag met de afbeelding van het ongescheiden Koreaanse schiereiland. Wat een harmonie. Jammer alleen dat die voor een deel gespeeld is.

Overheid VS sluit opnieuw de deuren, Republikeinse senator houdt compromis tegen
De Amerikaanse overheid moet opnieuw de deuren sluiten. Voor de tweede keer dit jaar begon vrijdag een 'shutdown' omdat in de Senaat geen akkoord kon worden bereikt over een nieuwe begroting. De deadline liep om middernacht af. Een compromis van Republikeinen en Democraten werd tegengehouden door slechts één senator, de Republikein Rand Paul.

Voor tweede keer deze week stevige verliezen op aandelenmarkt VS, American Express sterkste daler
De Amerikaanse aandelenmarkten zijn donderdag voor de tweede keer deze week met stevige verliezen gesloten. Een reeks sterker dan verwachte resultaten van grote bedrijven kon de nervositeit bij beleggers over oplopende rentes niet wegnemen. Twitter viel in positieve zin op na verrassend sterke kwartaalcijfers.

Militaire experts kritisch over verklaring Marco Kroon: 'Dit is in strijd met alle regels van commandovoering'
Oorlogsheld Marco Kroon had het doodschieten van een vijandelijke Afghaan tien jaar geleden moeten melden, vindt Defensie. 'Er is een meldplicht'. Maar Kroon beroept zich op het landsbelang: Hij zou wel 'van de daken willen schreeuwen' wat er precies is gebeurd, maar dat kan niet omdat hij dan staatsgeheimen zou prijsgeven. Militair deskundigen twijfelen daarover. Deze drie opvallende passages uit Kroons verklaring roepen bij hen meer vragen op dan dat ze beantwoorden.

De vlagdragers, een uit Noord-Korea en een uit Zuid-Korea houden de gezamenlijke vlag vast. Beeld reuters
De vlagdragers, een uit Noord-Korea en een uit Zuid-Korea houden de gezamenlijke vlag vast.Beeld reuters

Vandaag in het nieuws

Nationale lijsttrekkers als Pechtold (D66), Klaver (GroenLinks) en Baudet (FvD) debatteren in De Balie over de toekomst van Amsterdam. In verschillende steden onder de rivieren beginnen officieus de Carnavalsfestiviteiten. Om 12.00 uur begint in Zuid-Korea de openingsceremonie van de Olympische Winterspelen. Jan Smeekens draagt de vlag voor Nederland.

Aanraders van de redactie

De alternatieven voor het schaatsen: deze ándere sporten moet u kijken
Vrijdag beginnen de Olympische Spelen in Pyeongchang. Vergeet Sven Kramer even, de Volkskrant vertelt naar welke ándere sporten u moet kijken. En waar u dan precies op moet letten. (+)

Van Kokkiaanse reflectie tot Kokkiaans kattig: Sheila geniet van het interview met Wim Kok
Het mooist is het Kokkiaanse plichtsbesef. Als de interviewer 'Vond u het léuk?' vraagt, de Dam vol actievoerders, de plek op de eerste rang bij politieke besluiten die de maatschappelijke orde in Nederland voor decennia zouden bepalen, dan valt er een stilte. Kok vraagt zich zichtbaar af of hij zich een frivoliteit als 'leuk' kan veroorloven. 'Het was nódig', zegt hij dan. Sheila Sitalsing kan haar geluk niet op. (+)

null Beeld afp
Beeld afp

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3,50/week.

Deze Schotse kostschool figureerde in The Crown. 'De makers hebben hun artistieke vrijheid gretig benut'
Ja, Gordonstoun is een degelijke kostschool. Maar de 'absolute hel' uit de tijd van oud-leerling prins Charles, zoals de school tot verdriet van de headmaster figureert in Netflix-serie The Crown, is het allang niet meer. (+)

In Veldhoven weten ze hoe statushouders het snelst Nederlands leren en een baan krijgen
De gemeente Veldhoven laat de begeleiding van statushouders over aan private investeerders. Die verdienen goed als vluchtelingen zonder bijstand kunnen. Het procédé? Lange werkdagen en taalles 'van de nonnen'. (+)

undefined

null Beeld Raymond Rutting
Beeld Raymond Rutting

Sjinkie Knegt is favoriet op de shorttrack, maar betekent dat ook dat hij gaat winnen?
Sjinkie Knegt (28) is de favoriet van het shorttracktoernooi dat zaterdag begint met de 1.500 meter. Maar let wel: er is geen sport waar medaillekansen zo snel kunnen vervliegen. Eén duw en alles is voorbij. (+)

De ene na de andere politicus begint voor zichzelf in Doetinchem, maar niet uit eigenbelang
Zijn voor een goede gemeentepolitiek afsplitsers nou een zegen of niet? Toine Heijmans gaat in de verslaggeverscolumn op zoek naar het antwoord in Doetinchem. (+)

Sjinkie Knegt Beeld epa
Sjinkie KnegtBeeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden