Volkskrant AvondVrijdag 10 april
Volkskrant Ochtend: Alsnog EU-akkoord over hulppakket van 500 miljard | Ramp voltrekt zich in culturele wereld: verlies van 969 miljoen euro aan omzet
Terwijl u sliep
Alsnog EU-akkoord over hulppakket van 500 miljard
Onder grote politieke druk bereikten de Europese ministers van Financiën donderdagnacht alsnog een akkoord over een financieel hulppakket tegen de coronacrisis van ruim 500 miljard euro. Eerder deze week eindigde een 16 uur durend video-overleg daarover nog in een knetterende ruzie tussen de Nederlandse minister Hoekstra en de rest van de EU-collega’s.
Ramp voltrekt zich in culturele wereld: verlies van 969 miljoen euro aan omzet
De culturele wereld verliest 969 miljoen euro aan omzet tot 1 juni, doordat muziekzalen, theaters en musea de deuren hebben moeten sluiten. Het slaat de bodem weg onder de Nederlandse kunstsector, waar de financiële reserves al beperkt waren na jaren van bezuinigingen. Om het culturele landschap overeind te houden is een ‘overbruggingsfonds’ van honderden miljoenen nodig.
Liveblog: Kankerorganisaties: blijf met klachten naar de huisarts gaan
Mensen met klachten die mogelijk te maken hebben met kanker, moeten gewoon naar de huisarts blijven gaan, en niet afzien van een consult of een telefoontje. Die oproep doen verschillende grote kankerorganisaties vandaag. En in Brazilië zijn de afgelopen 24 uur 141 doden gevallen als gevolg van Covid-19, het hoogste aantal op één dag in het land. Dit en meer in ons liveblog.
Extra maatregelen moeten samenscholingen met Pasen voorkomen
Op allerlei plaatsen in Nederland worden dit Paasweekeinde maatregelen genomen om samenscholingen van mensen te voorkomen. Op de grens tussen Duitsland en Nederland wordt gecontroleerd, zowel aan Duitse als aan Nederlandse zijde.
Vandaag in het nieuws
Op een leeg Sint-Pietersplein leidt de paus vandaag de kruisweg. Hij is te volgen via livestream. In Giethoorn en omgeving geldt in het paasweekeinde een verbod voor de recreatievaart. En vandaag wordt in het programma Volgspot op Radio 5 de winnaar bekendgemaakt van de Annie M.G. Schmidtprijs, voor het beste theaterlied.
Aanraders van de redactie
Waar gaat het naartoe met de luchtvaartindustrie?
De luchtvaart krijgt enorme klappen door de coronacrisis. Pas over anderhalf jaar verwachten experts de eerste tekenen van herstel. Hoe gaat het tot die tijd? De scenario’s voor vliegtuigbouwers, luchtvaartmaatschappijen, reizigers en het milieu.
Hoe Denk de partij van ‘de politieke broedermoord’ werd
De lijsttrekker van Denk, Tunahan Kuzu, maakte kortgeleden ineens bekend dat hij ermee stopt. Aanleiding bleek een jaren geleden begraven affaire die plots weer opborrelde. Maar de oorzaken liggen dieper.
Wat gaan we doen, terugveren of fundamenteel veranderen?
‘Het is een teken van hoop en optimisme dat de aandacht van covid-19 verschuift naar de post-coronatijd,’ schrijft Bert Wagendorp in zijn column. We zullen nu moeten besluiten hoe we verder willen.
De steun van het publiek houdt de moed erin bij musea, podia en filmdistributeurs
Hoe staat het ervoor met de Nederlandse podia, musea en filmdistributeurs, na vier weken stilstand? De Volkskrant legt een vinger aan de pols.
Sloopkogel hangt boven het huis waar Etty Hillesum haar indrukwekkende oorlogsdagboek schreef
Eigenaar en vastgoedmagnaat Ronald Egger wil het pand platgooien.‘Tegenover de macht en hebzucht van het grote geld zijn zachte krachten opgestaan,’ schrijft Marjon Bolwijn in haar verslaggeverscolumn. Het zijn buurtbewoners, bewakers van historisch erfgoed en schatbewaarders van het gedachtegoed van Etty Hillesum.
Het grafmonument van Rafael: het model voor de verering van grote kunstenaars
Rafael, de schilder die eeuwenlang vereerd is als een god, is vijfhonderd jaar dood. Op Goede Vrijdag 6 april 1520 stierf hij plotseling en relatief jong, op zijn 37ste verjaardag; een schilder die gold als de wonderboy van de Italiaanse Renaissance.