Volkskrant Ochtend: alles wat u vandaag moet weten op een rijtje

Goedemorgen. De Vlaamse journalist Kristien Bonneure en De Morgen-lezer Jacobus Sanders zijn de winnaars van de 27ste editie van Het Groot Dictee der Nederlandse Taal. De Haagse ambtenaar Roberto la Rocca was met zes fouten de beste speller van de avond. Verder in de Volkskrant Ochtend: een Kijk Verder-special over de laatste zeep van Aleppo en Liesbeth List, net 75, vertelt over haar veelbewogen leven. 'Het gaat allemaal vanzelf bij mij, dat is het fantastische.'

Redactie
Het Groot Dictee der Nederlandse Taal 2016 Beeld Marcel Wogram / de Volkskrant
Het Groot Dictee der Nederlandse Taal 2016Beeld Marcel Wogram / de Volkskrant

Terwijl u sliep

Vlaanderen wint Groot Dictee, Nederlander met zes fouten beste speller
Adrie van der Heijden had de titel van zijn Groot Dictee nog niet uitgesproken of deelnemers keken elkaar met een blik die alles zei: 'Glosso-wat? Lieve help, wat staat ons te wachten?'

Venezuela woest om afschaffing 100-biljet - besluit uitgesteld
De Venezolaanse president Nicolas Maduro heeft zaterdag bekendgemaakt dat het bankbiljet ter waarde van 100 bolivar (bijna 10 euro) voorlopig nog niet afgeschaft wordt. Afgelopen week kondigde hij plotseling aan dat het biljet uit de roulatie zou worden gehaald.

Feyenoord winterkampioen na zege op Vitesse
Feyenoord heeft de wedstrijd tegen Vitesse met 3-1 gewonnen. Daarmee is Feyenoord zeker van de titel winterkampioen in de eredivisie. De recente geschiedenis leert dat die titel lang niet altijd een een garantie is voor het kampioenschap aan het einde van het seizoen.

China wil onderschepte drone teruggeven - Trump: hou maar!
China zal de onderwaterdrone die in internationale wateren werd onderschept teruggeven aan de Verenigde Staten. Dat hebben beide landen zaterdag bekendgemaakt. Aankomend Amerikaans president Donald Trump zei op Twitter dat de Chinezen de drone mogen houden.

Steven Berghuis viert de 2-1 Beeld anp
Steven Berghuis viert de 2-1Beeld anp

Vandaag in het nieuws

De VN-veiligheidsraad stemt zondagochtend over een Frans voorstel om toezicht te gaan houden op de evacuaties in Aleppo. Over de manier waarop die verlopen heerst veel onduidelijkheid. Vanmiddag weer een topper in de eredivisie: Ajax ontvangt PSV. Beide clubs zijn in achtervolging op Feyenoord. En vanavond gaan 3FM-dj's Domien Verschuuren en Frank van der Lende het glazen huis in en trappen zo Serious Request 2016 af.

Aanraders van de redactie

De laatste zeep van Aleppo
Verslaggever Marjon Bolwijn kocht in Amsterdam een zeepje dat uit Aleppo bleek te komen. Ze ging na of de maker ervan nog in leven is en wat er nog over is van een eeuwenoud ambacht in de zwaar gebombardeerde Syrische stad die deze week door het Assad-regime werd ingenomen.

Zakelijke politiek van Trump is serieus probleem
Paul Brill bespreekt de belangenverstrengelingen van Trump. 'Uit alles wordt duidelijk dat hij niet van zins is om een muur op te trekken tussen het presidentschap en zijn zakelijke belangen en die van zijn familie.'(+)

Interview Liesbeth List: 'Ik heb een boeiend leven, hoor'
Ze is deze week 75 geworden, er komt een musical over haar leven en een biografie. Liesbeth List doet nog volop mee. 'Het gaat allemaal vanzelf bij mij, dat is het fantastische.'(+)

undefined

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

Trump met dochter Ivanka, die aan het hoofd staat van zijn imperium Beeld afp
Trump met dochter Ivanka, die aan het hoofd staat van zijn imperiumBeeld afp

'Een ode aan mijn haters'
Aafke Romeijn bestrijdt boze twitteraars met humor. De schrijver en singer-songwriter heeft een mening. En daardoor ook nogal wat haters op Twitter. Ze fantaseert er weleens over een kopje thee met ze te drinken.(+)

Wat moeten de inwoners van Oost-Aleppo in de provinciestad Idlib?
Duizenden bewoners van Aleppo worden overgebracht naar de provinciestad Idlib. De slag om dit laatste grote bolwerk van de Syrische rebellen is al begonnen. Is hier wel sprake van evacuatie?(+)

Tien wijnen die bij uitstek geschikt zijn voor het kerstdis
Wijnen die eerder hoge ogen gooiden in het Magazine en bij uitstek geschikt zijn voor bij de kerstdis. Onno Kleyn zocht ze uit.(+)

Het stukje zeep uit Allepo Beeld Aurélie Geurts
Het stukje zeep uit AllepoBeeld Aurélie Geurts
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden