Volkskrant Ochtend: alles wat u vandaag moet weten op een rijtje

Goedemorgen. Sylvana Simons verlaat Denk en begint een nieuwe partij, Artikel 1. Dat maakt ze vandaag bekend in een interview met de Volkskrant. Verder in de Volkskrant Ochtend: mensen zijn gelovige wezens en dat komt door ons brein, en dit verandert er aan premies en belastingen in 2017.

null Beeld anp
Beeld anp

Terwijl u sliep

Sylvana Simons verlaat Denk en begint nieuwe partij

Sylvana Simons verlaat Denk en begint een nieuwe partij onder de naam Artikel 1. Dat maakt ze vandaag bekend in een interview met de Volkskrant. Simons kan zich naar eigen zeggen niet meer vinden in de koers van de partij. 'Denk appelleert aan boosheid en gedijt bij polarisatie', aldus de politica. Ook Ian van der Kooye, tot vandaag campagneleider van Denk, stapt uit de partij en sluit zich aan bij Artikel 1.

'Vooral Turkse Nederlanders gaan op Denk stemmen'

Surinaamse en Antilliaanse Nederlanders hebben vrijwel geen interesse in Denk. De politieke beweging die diversiteit als de drijvende kracht van de samenleving beschouwt en meedoet aan de verkiezingen van maart volgend jaar, krijgt vrijwel uitsluitend stemmen van Turkse en in mindere mate Marokkaanse Nederlanders. Dat blijkt uit kiezersonderzoek van Kantar Public, voorheen TNS Nipo, onder 1.140 Nederlanders met een migratieachtergrond.

Journalist Ornstein vrijgelaten uit gevangenis Panama
De Nederlandse journalist Okke Ornstein, die in november werd opgepakt in Panama, heeft vrijdag de gevangenis in Panama verlaten. Dat meldde Dirk Janssen, de Nederlandse ambassadeur in het Midden-Amerikaanse land, vrijdagavond laat op Twitter.

Boze Netanyahu slaat terug na VN-resolutie
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft een reeks diplomatieke stappen aangekondigd tegen de landen die de VN-resolutie tegen de bouw van Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever hebben gesteund en met wie Israël diplomatieke relaties heeft.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu Beeld reuters
De Israëlische premier Benjamin NetanyahuBeeld reuters

Vandaag in het nieuws

Vanavond verlaten 3FM-dj's Frank van der Lende en Domien Verschuuren het glazen huis. Dan wordt ook duidelijk welk bedrag er is opgehaald met de Serious Request-actie dit jaar. Verder staakt de Franse tak van Transavia dit weekend voor betere arbeidsomstandigheden en moeten de Joodse kolonisten hun illegale buitenpost Amona uiterlijk vandaag verlaten.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

Aanraders van de redactie

'Ik wil niet alleen maar tégen iets zijn'

Sylvana Simons verlaat Denk en begint haar eigen partij, Artikel 1. Waarom? 'Ik moest steeds vaker een stijl verdedigen die ik niet deel.' (+)

Bert Wagendorp: de aanval is geopend, maar Kerst zelf is onverwoestbaar

De Stelling van de Dag van De Telegraaf in de rubriek 'Watuzegt' luidde gisteren als volgt: 'Kerst letterlijk in ere houden'. Met, ter bepaling van de gedachten, de volgende toevoeging: 'Vreest u dat de discussie over Kerst dezelfde kant op gaat als die over Zwarte Piet?' Van de deelnemers onderschreef 98 procent de stelling en was 87 procent bang dat het inderdaad de kant van Zwarte Piet op gaat, met Kerst, behalve dat die vermoedelijk niet wit wordt. (+)

'De boodschap luidt: het nihilisme houdt geen stand'

Honderden predikanten worstelen deze dagen met hun belangrijkste preek van het jaar. Dominee Ad van Nieuwpoort wil een verhaal van hoop brengen. 'We steken een licht aan.' (+)

De mens is een gelovig wezen door zijn brein

Vanavond gedenken pakweg 2,5 miljard mensen de geboorte van Jezus van Nazareth. Waaruit maar weer blijkt dat de mens een gelovig wezen is. Dat komt door zijn brein. (+)

Dit verandert er aan premies en belastingen in 2017

Op 1 januari 2017 veranderen de premies voor zorgverzekeringen en belastingen ingrijpend. De Volkskrant zet de grootste veranderingen voor u op een rij. (+)

Ebru Umar: 'Ik ben een fucking Nederlander'

Ze zat vast in Turkije wegens belediging en eenmaal thuis was ze niet meer veilig. Nu is Ebru Umar boos. 'Ik ben niet het dankbare allochtoontje.' (+)

Ebru Umar. Beeld Pablo Delfos
Ebru Umar.Beeld Pablo Delfos
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden