Nieuwsbrief Volkskrant Ochtend

Volkskrant Ochtend: Alleen als we voortaan dit dieet volgen, kunnen we in 2050 alle monden voeden | Hoe de voortdurende kerkdienst voor het Armeense gezin Tamrazyan wereldnieuws werd

Terwijl u sliep

Alleen als we voortaan dit dieet volgen, kunnen we in 2050 alle monden voeden (en jaarlijks 11 miljoen doden voorkomen)
We moeten drastisch anders gaan eten: minder suiker, minder vet en zuivel, minder vlees vooral. Alleen dan zullen we erin slagen de aarde leefbaar te houden en in 2050 tien miljard wereldbewoners van voldoende gezond en duurzaam voedsel te voorzien.

Op dit moment zijn meer dan 800 miljoen wereldbewoners ondervoed. Een nog groter deel – ruim twee miljard – is juist overvoed. Beeld Marcel van den Bergh

Tweede Kamer weigert in te stemmen met Bloks Brexit-noodwet die hen deels buitenspel zet
Nu het Verenigd Koninkrijk als een ongeleid projectiel op een Brexit zonder deal afkoerst, stijgt de stress op het Binnenhof. Als belangrijke handelspartner en buurland kan Nederland vele onvoorziene problemen verwachten nadat de Britten over 72 dagen over de rand van de EU zijn gekukeld. Het kabinet probeert daarop te anticiperen met een noodwet, maar die stuit op grote weerstand in de Tweede Kamer.

Democraten proberen Trumps State of the Union uit te stellen vanwege shutdown; Republikeinen furieus
De op 29 januari geplande State of the Union ligt onder vuur. De jaarlijkse toespraak van de Amerikaanse president tegenover de verzamelde volksvertegenwoordigers uit het Huis van Afgevaardigden en de Senaat is het middelpunt geworden van het politieke steekspel over de shutdown van de federale overheid.

De leider van de Democraten, Nancy Pelosi, kan Trump buiten haar deur houden, als ze dat wil. Beeld EPA

FBI pakt man op met vergevorderde plannen voor aanslag op Witte Huis
Een 21-jarige man is opgepakt op verdenking van het voorbereiden van een aanslag op het Witte Huis. Dat blijkt uit de aanklacht die tegen Hasher T., inwoner van de stad Atlanta in de staat Georgia, is ingediend.

Vandaag in het nieuws

Topman Ben Smith van Air France-KLM spreekt met de Nederlandse regering. De Russische president Vladimir Poetin gaat op bezoek in Belgrado. En het Amerikaanse Netflix presenteert de resultaten van het vierde kwartaal van 2018.

Aanraders van de redactie

‘Beste wereld het kan, alle 10 miljard burgers duurzaam en gezond voeden in 2050’
‘Beste wereld, het kan’, zegt de Britse hoogleraar Tim Lang. ‘Alle tien miljard burgers gezond en duurzaam voeden in 2050.’ Maar alleen als we het radicaal anders gaan doen. Samen met 36 wetenschappers werkte Lang drie jaar lang aan het Dieet voor de 21ste eeuw.

Een gezin met 9 kinderen aan tafel in 1948. Beeld Nationaal Archief/Collectie Spaarnestad

Al zijn het er heel wat, er wonen aan de andere kant van de Noordzee niet louter arrogante eikels
Theresa May heeft de motie van wantrouwen overleefd. Maar niet vanwege het gebrek aan wantrouwen volgens Bert Wagendorp. ‘Er is louter wantrouwen, maar omdat niemand haar werk als aanvoerder van een kansloze missie wil overnemen.’

Hoe de voortdurende kerkdienst voor het Armeense gezin Tamrazyan wereldnieuws werd
Al 82 dagen is in het Haagse kerkhuis Bethel een dienst aan de gang, om de uitzetting van het Armeense gezin Tamrazyan te voorkomen. Die missie is nog niet volbracht, maar wereldnieuws is de kerk wel geworden.

Hayarpi Tamrazyan krijgt een knuffel van publiciteitscoördinator Florine Kuethe. Beeld AP

95 gram hennep? Dan moet een gezin van vijf waarschijnlijk verhuizen
Moet een gezin met vijf kinderen verhuizen wegens 95 gram hennep? Daarover moet de rechter deze maand oordelen. Volgens de woningcorporatie en de gemeente Almelo is een gedwongen verhuizing onvermijdelijk. ‘We hebben een zero tolerance beleid’, zegt de woningcorporatie. ‘Je straft onschuldige kinderen voor een misstap van een familielid’, reageert de huisarts.

Ben ik misschien seksverslaafd, vroeg Jeroen zich op een dag af
Onder de noemer ‘Publiek geheim’ onderzoekt de Volkskrant de invloed van internet op onze beleving van seks. Dit is het vijfde van tien interviews over het onderwerp.

Hoe Maria van het Parlement bezig is uit te groeien tot een bescheiden bedevaartsoord
De nieuwe voorzitter van het CDA wordt een voorzitter in deeltijd. De belangrijkste reden dat Rutger Ploum maar voor twee dagen per week op de loonlijst staat? ‘Teruglopende ledenaantallen’, schrijft Ariejan Korteweg.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden