Nieuwsbrief Ochtend

Volkskrant Ochtend: Al 23 doden bij verwoestende bosbranden Californië | De jood en moslim die samen de wereld een beetje beter maken

Goedemorgen. Zeker 23 mensen zijn omgekomen bij bosbranden in Californië in de Verenigde Staten. De vlammen slaan zo snel en verwoestend om zich heen, dat de brandweer niet meer probeert het vuur te blussen. Vooral vrouwen zouden goed zijn in gezichten onthouden, zweren sommigen. Maar is dat echt zo? Verder in uw ochtendnieuwsbrief: Shula Rijxman, hoogste baas bij de NPO, doet het nooit goed en ging desondanks altijd door. Tot ze kanker kreeg.

Shula Rijxman Beeld Jeroen Hofman

Terwijl u sliep

Onthouden vrouwen gezichten beter dan mannen?
Antwoord op lezersvragen over gezondheid, voeding, leefstijl en psyche. Deze week: zijn vrouwen beter in gezichten onthouden dan mannen?

Al 23 doden bij verwoestende bosbranden Californië. De brandweer staakt het blussen: ‘Het is ondoenlijk’
Zeker 23 mensen zijn omgekomen bij bosbranden in Californië in de Verenigde Staten. Tientallen mensen worden nog vermist. De vlammen slaan zo snel en verwoestend om zich heen, dat de brandweer niet meer probeert het vuur te blussen. Zowel in het noorden als in het zuiden van de staat, nabij Los Angeles, grijpen bosbranden om zich heen.

Schrijver Milan Kundera kan na 40 jaar Tsjechische nationaliteit terugkrijgen
Milan Kundera, de schrijver van de beroemde roman ‘De ondraaglijke lichtheid van het bestaan’ waarmee hij in 1983 in één klap bekend werd bij een miljoenenpubliek, mag opnieuw Tsjechisch staatsburger worden.

Turkije deelt tapes Khashoggi met bondgenoten en Saoedi-Arabië
Turkije heeft bandopnames met details over de dood van de Saudische journalist Jamal Khashoggi overhandigd aan bondgenoten en aan Saudi-Arabië. President Recep Tayyip Erdogan zei zaterdag dat de opnamen zijn verstrekt aan de Verenigde Staten, Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië.

Vandaag in het nieuws

Al snoep in huis gehaald? Het is Sint-Maarten, dus verwacht zingende kinderen aan uw deur vanavond. De laatste Grand Prix van het seizoen, in Brazilië, wordt vandaag verreden. In de Premier League vindt de derby van Manchester, tussen City en United, plaats. 

Aanraders van de redactie

De portier en de rabbijn: ‘de ander’ is echt niet altijd eng
Een Marokkaans-Nederlandse oud-portier en een rabbijn proberen jongeren bij te brengen dat moslims en joden geen natuurlijke vijanden zijn. Ze hopen dat er nieuwe duo’s opstaan.

Said Bensellam (links) en Lody van de Kamp

Kernenergie heeft de taboesfeer weer verlaten
Kernenergie ging van grote belofte tot volksvijand en weer terug. Klimaatdoelen zijn mogelijk onhaalbaar zonder de bouw van extra kerncentrales, maar de angst voor nucleaire catastrofes is nog altijd springlevend.

De wereld van nu lijkt huiveringwekkend veel op die rond ’14-’18
Honderd jaar geleden brak, na vier jaar oorlog, de vluchtige en gebrekkige vrede van het interbellum aan. De wereld heeft er lering uit getrokken. Maar de lessen van 1918 lijken in de vergetelheid te raken.

‘Ik ben over mijn angst heen en reageer op elke haatmail’
Deze week in 180 graden: Cabaretier en schrijver Vincent Bijlo veranderde van standpunt over boze mailers.
‘Er zitten schreeuwers bij die anderen omlaaghalen om zich beter te voelen. Die krijgen van mij duidelijk te horen dat dit ontoelaatbaar is.’

Vincent Bijlo Beeld Ivo van der Bent

‘Ik besef weer hoe belangrijk het is wat ik doe bij de publieke omroep’
Shula Rijxman is de hoogste baas van de NPO. Elitair volgens rechts, populistisch volgens links, ze doet het nooit goed en toch ging ze door. Tot ze kanker kreeg.

De tondeuse erover, yay or nay?
Eva Hoeke overweegt haar hoofd kaal te scheren. Hup, tondeuse erover en klaar is Kees. ‘Het kan zijn dat u nu iets heel heftigs voelt. Iets dat lijkt op weerzin, of zelfs haat. Wees gerust, u bent niet de enige - het proefballonnetje dat ik erover opliet op Facebook werd namelijk zonder pardon uit de lucht geschoten.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden