Volkskrant Ochtend: akkoord CETA dichtbij en Syrische kinderen gedood bij aanval op school

Goedemorgen. Een akkoord over CETA is nabij, melden ingewijden. Het topoverleg in Brussel over het vrijhandelsverdrag wordt vandaag hervat. Verder in dit ochtendoverzicht: in Syrië zijn veel kinderen om het leven gekomen bij een aanval op een school. En de Tweede Kamer debatteert vandaag over de geldbuidel van het Koninklijk Huis.

Redactie
De in Idlib bestookte school. Beeld afp
De in Idlib bestookte school.Beeld afp

Terwijl u sliep

Belgisch CETA-overleg gaat vandaag - nog zonder Canada - verder: 'Akkoord is dichtbij'

Het Belgisch overleg over het lot van het Europees-Canadese vrijhandelsverdrag CETA heeft gisteravond niet voor een doorbraak gezorgd. Straks om 10.00 uur worden de gesprekken hervat. De Canadese delegatie maakte bekend vooralsnog niet naar Brussel te reizen.

School geraakt bij aanval op rebellen; veel Syrische kinderen gedood

Bij een aanval op rebellen in een Syrische woonwijk in de provincie Idlib is ook een school geraakt. Daarbij zouden veel kinderen - tussen de 15 en 22, volgens de eerste berichten - zijn gedood. De aanval werd uitgevoerd door Russische of Syrische vliegtuigen.

'Koreaan' van Rubens was Chinees in Europa

Vaak werd gedacht dat Rubens in zijn altaarstuk de Heilige Franciscus een Koreaan had afgebeeld. Het was de Chinese koopman Yppong, de eerste Chinees in Europa op bezoek in Middelburg, blijkt uit een nieuwe vondst.

Gewonden en paniek na nieuwe aardbevingen in Italië

Twee maanden na de dodelijke aardbeving in Amatrice is Centraal-Italië woensdagavond weer opgeschrikt door twee zware bevingen. De eerste beving had een kracht van 5,4 op de schaal van Richter, de tweede een sterkte van 5,9. Veel van de dorpjes die eind augustus totaal verwoest werden, zagen hun ruïnes nog verder afbrokkelen.

Nieuws van vandaag

Het Belgisch topoverleg over het vrijhandelsverdrag CETA gaat vandaag door, ondanks het besluit van Canada om vooralsnog niet naar Brussel af te reizen. Volgens ingewijden is een akkoord nabij. Verder vandaag: Volkswagen publiceert zijn resultaten over de eerste negen maanden van dit jaar. De Duitse autofabrikant kampte dit jaar met flinke tegenslagen nadat bekend werd dat het had gesjoemeld met de uitstoottesten van dieselauto's. In Den Haag dient vandaag de zaak tegen Bart van U., de man die ex-minister Els Borst in 2014 doodstak.

Aanraders van de redactie

Jacht op de koninklijke geldbuidel (+)

Donderdag debatteert de Tweede Kamer over de inkomsten van de koning. De aanval daarop wordt steeds venijniger. Want wat kost het vorstenhuis de belastingbetaler?

De ceo's ruiken het geld van duurzaamheidsprojecten (+)

Woensdag was de Nationale Klimaattop in de Van Nelle Fabriek in Rotterdam. Het was een doorslaand succes, als we tenminste mogen afgaan op de kop boven een stuk op de site van het ministerie van Milieu: 'Nationale Klimaattop 2016 leidt tot grote CO2-reductie'. Dat is natuurlijk nog even afwachten, maar één ding staat vast: er is binnen een paar maanden iets ingrijpend veranderd in het nationale denken over de reductie van de CO2-uitstoot.

Goede manierencursus is hip in Duitsland: 'Niemand wil zich voor zijn kind schamen' (+)

Het is een rage in Duitsland. De kinderen naar een etiquettecursus sturen waar ze 'goede manieren' leren volgens de klassieke geboden van Adolph Freiherr Knigge uit de 18de eeuw. 'Je zegt geen gezondheid als iemand niest.'

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

'Waarom kan niemand onze buurman stoppen?' (+)

Wat als je buurman je het leven onmogelijk maakt? Dan stap je naar alle beschikbare instanties om hulp. Maar wat als die de middelen ontberen om op te treden? Welkom in het leven van het familie Griffioen.

'Champions League helpt PSV uiteindelijk verder' (+)

De combinatie van Champions League met de nationale competities valt Nederlandse clubs zwaar. Ook PSV. Hoe zou het komen? Gerbrands reageert.

Hoe EenVandaag nu al weet dat verkiezing tweestrijd op rechts wordt (+)

Je mag het niet het grote rechtse debat noemen. En nog minder het premiersdebat. Toch zal er zo naar gekeken worden. Op 13 maart, twee dagen voor de stembusgang, zendt EenVandaag een rechtstreeks debat uit tussen Mark Rutte en Geert Wilders. De andere lijsttrekkers mogen toekijken. Thuis, vanaf de bank.

Griffioen bij zijn huis (uiterst rechts). Linksachter staat het huis van de buurman. Beeld Raymond Rutting/de Volkskrant
Griffioen bij zijn huis (uiterst rechts). Linksachter staat het huis van de buurman.Beeld Raymond Rutting/de Volkskrant

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden