Volkskrant Ochtend: AFM: verbied riskante beleggingsproducten | Hoe data-analyse Nederlandse voetbal kan redden

Goedemorgen. Riskante beleggingen die in toenemende mate online aan de man worden gebracht moeten worden verboden. Daarvoor pleit de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Verder in uw ochtendnieuwsbrief: hoe data-analyse het Nederlandse voetbal kan redden en kantelt het #MeToo-debat door een onenightstand?

Redactie
Een Deliveroo-bezorger. Beeld ANP
Een Deliveroo-bezorger.Beeld ANP

Terwijl u sliep

AFM: verbied riskante beleggingsproducten
Riskante beleggingen die in toenemende mate online aan de man worden gebracht, vaak vanuit het buitenland, moeten worden verboden. Daarvoor pleit de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De toezichthouder voor de financiële sector presenteert vandaag zijn plannen voor 2018.

Bezorger wil niet 'zelfstandige' worden en daagt Deliveroo, PvdA crowdfundt voor kosten
Een bezorger daagt vandaag Deliveroo voor de rechter omdat hij gedwongen wordt als 'zelfstandige' zijn werk te gaan doen. Tot nu toe is hij in dienst van het maaltijdbezorgbedrijf waardoor hij verzekerd is voor ziekte, ontslag en handicap na een ongeval. Als zelfstandige moet hij zichzelf verzekeren.

Indiase ouders - van wie baby's omgewisseld zijn bij geboorte - willen 'geruilde' kinderen toch houden
Salma Parbin keek naar haar baby en wist: dit kind is niet van mij. Hij leek niet op haar met zijn kleine ogen waarvan de hoeken omhoog stonden. In het ziekenhuis in de Indiase plaats Mangaldoi lag toch een vrouw op de kraamafdeling met diezelfde trekken?, zo bleef ze tegen haar echtgenoot zeggen.

Koerdische autoriteiten roepen op tot massale mobilisatie na Turkse inval in Afrin (Syrië)
De autoriteiten in de Koerdische autonome regio in het noorden van Syrië hebben opgeroepen tot een massale mobilisatie ter verdediging van de enclave Afrin tegen een aanval van het Turkse leger. Turkse troepen trokken zaterdag het gebied in het noordwesten van Syrië binnen. Daarmee werd een nieuw front geopend in de Syrische burgeroorlog.

Salma Parbin met haar zoon Junaid. Beeld
Salma Parbin met haar zoon Junaid.Beeld

Vandaag in het nieuws

Vier Irakezen staan in Dordrecht terecht voor de smokkel van Vietnamese kinderen in een koelwagen. Rutte neemt in Davos deel aan het World Economic Forum. Ook present: vijf ministers en Máxima. Het congres Mediawijsheid vraagt zich af: hoe schadelijk zijn media voor kinderen?

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3,50/week.

Aanraders van de redactie

Gaat het #MeToo-debat in de VS kantelen door een onenightstand?
De seksuele strapatsen van de Amerikaanse comedian Aziz Ansari met een 22-jarige fotografe zet het MeToo-debat in de VS opnieuw op scherp. Want is hij nu dader of slachtoffer? (+)

Je wordt enorm vrolijk van het lezen van het vonnis tegen de NAM
Bij de NAM kennen ze het Gronings leed ook, want 'ook bij de NAM kunnen ze niet slapen, maar dan van de gedachte dat ze allerhande schade moeten gaan vergoeden en dat de rekening in de papieren zal lopen. Onder zulke angsten kun je gebukt gaan - misschien zou de rechter ervoor openstaan. De rechter stond er niet voor open', constateert Sheila Sitalsing in haar column. (+)

Zijn Utrechtse ggz-wijkteams de oplossing voor 'de verwarde man'?
Een tijdje geleden zou Richard, die stemmen hoort, waarschijnlijk op een wachtlijst terecht zijn gekomen. Dankzij GGZ in de Wijk ontvangt hij nu sneller de zorg die hij nodig heeft. (+)

Acteur Aziz Ansari tijdens de Golden Globes awards show in 2016. Beeld reuters
Acteur Aziz Ansari tijdens de Golden Globes awards show in 2016.Beeld reuters

AFM-voorzitter: Financieel beleggen begint op gokken te lijken, maar de Bitcoin is geen spelletje'
'Vooral de jongere generatie, die hiermee opgroeit, ziet niet langer het verschil'. AFM-voorzitter Merel van Vroonhoven waarschuwt in dit interview voor de gamification van beleggen (+)

Hoe data-analyse het Nederlandse voetbal kan redden
Het gaat niet goed met het voetbal in Nederland. De Volkskrant zoekt tot het WK voetbal in een wekelijkse serie naar een weg uit de misère. Het probleem: Het profvoetbal maakt te weinig gebruik van de mogelijkheden die data-analyse biedt. De oplossing: Meet vaker en meer. Gebruik naast menselijke scouts ook uitvoerige statistieken. (+)

Dorine Hermans: 'In een relatie met een vrouw heb je niets met die man-vrouwverdeling te maken'
Wat betekent het nu om vrouw te zijn? Historica Dorine Hermans (58): 'Ik had een vriendje bovendeks en een vriendinnetje onderdeks.' (+)

Rick en Arnold maakten een seks-app en bedenken blockchain voor justitie
Condoom gebruiken? Foto's van de vrijpartij maken? Wel/geen opgewonden expliciet taalgebruik? Eerst even aanvinken, alstublieft.' Met de app LegalFling kan je een 'toestemmingsclausule' opmaken als je met iemand naar bed gaat. 'Je kunt zo openbare registers vormen die door alle belanghebbenden kunnen worden gecontroleerd: de ideale oplossing voor een wereld waar niemand elkaar vertrouwt. Democratie 3.0', schrijft Margriet Oostveen in deze verslaggeverscolumn. (+)

Dorine Hermans: 'Ik kan niet tegen grenzen en toch heb ik ze hard nodig.' Beeld Imke Panhuijzen / de Volkskrant
Dorine Hermans: 'Ik kan niet tegen grenzen en toch heb ik ze hard nodig.'Beeld Imke Panhuijzen / de Volkskrant
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden