Volkskrant Ochtend: Adjunct-directeur FBI twee dagen voor pensioen ontslagen | Hoe Unilever voor Rotterdam koos

Goedemorgen. Unilever verkiest Rotterdam boven Londen en verplaatst het hoofdkantoor naar Nederland. Was het een 'boekhoudkundige beslissing', zoals Boris Johnson zegt, of zat er meer achter? Verder in deze ochtendnieuwsbrief: Frits Bolkestein voorziet met afgrijzen de definitieve doorbraak van Baudet - maar wacht eens even, is Bolkestein niet zelf de wegbereider geweest van het rechts-populisme? En stop met het strooien van stoornissen, waarschuwt Mirthe Berentsen. Elkaar labels opplakken is schadelijk voor echte patiënten.

Paul Polman van Unilever koos uiteindelijk voor de Maasstad. Beeld getty

Terwijl u sliep

Adjunct-directeur FBI twee dagen voor pensioen ontslagen
Twee dagen voordat hij met pensioen zou gaan, is de voormalige tweede man bij de Amerikaanse federale recherche FBI, Andrew McCabe, op staande voet ontslagen. Minister van Justitie Jeff Sessions heeft hem aan de kant gezet na beschuldigingen dat McCabe onderzoekers zou hebben misleid.

Links wil verbod op verkoop sociale woning, steden moeten toegankelijk blijven voor mensen met lagere inkomens

GroenLinks, SP en PvdA willen een verbod op het verder inkrimpen van de socialehuurwoningvoorraad. De steden in Nederland moeten zo toegankelijk blijven voor mensen met lagere inkomens.

Reuters: Europese landen bereiden nieuwe sancties tegen Iran voor
Het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland hebben nieuwe Europese sancties tegen Iran voorbereid. De maatregelen zijn een reactie op de rol van Teheran in het conflict in Syrië en op tests met ballistische raketten, blijkt uit een vertrouwelijk document dat persbureau Reuters heeft ingezien.

Nieuwe aangiften tegen Wilders om anti-Islamspotje; woede en verontwaardiging op Binnenhof
Ophef, woede en verontwaardiging strijden op het Binnenhof en in de sociale media om voorrang sinds PVV-leider Geert Wilders donderdag in de zendtijd voor politieke partijen zijn nieuwste tv-spotje lanceerde: in van bloed druipende letters en met onheilspellende thrillermuziek op de achtergrond is het één lange waarschuwing tegen de islam.

Vandaag in het nieuws

Zeven forensisch psychiatrische centra en klinieken openen hun deuren voor het publiek in het kader van de week van Zorg en Welzijn. De politieke partijen zijn druk in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen: Wilders voert campagne in Nissewaard, Asscher in Utrecht en de VVD in Amsterdam. Ierland viert ondertussen de nationale feestdag Saint Patrick's Day.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3,50/week.

Aanraders van de redactie

Stop met het psychologiseren en labelen van mensen
Nee, die vriend die zoveel opruimt, heeft niet per se een dwangstoornis, en een ongemakkelijk gesprek maakt je nog geen autist. Elkaar labels opplakken is schadelijk voor echte patiënten, waarschuwt Mirthe Berentsen. (+)

Unilever moest de politieke moed van het kabinet belonen, was de boodschap
Unilever verkiest Rotterdam boven Londen en verplaatst het hoofdkantoor naar Nederland. Was het een 'boekhoudkundige beslissing', zoals Boris Johnson zegt, of zat er meer achter? Een reconstructie. (+)

Het zijn ongezonde tijden voor Russische ballingen in Londen
Na de poging tot moord op de dubbelspion Skripal en zijn dochter, bijna twee weken geleden, blijkt ook Nikolaj Gloesjkov, een goede bekende van de oligarch Boris Berezovski, afgelopen maandag op gewelddadige wijze om het leven te zijn gebracht. Mooier materiaal voor een complottheorie is er in elk geval zelden geweest, schrijft Bert Wagendorp. (+)

Bolkesteins Blues - de erfenis van een politicus

Het kan verkeren: aan de vooravond van de raadsverkiezingen werpt Frits Bolkestein, binnenkort 85, zich op als pleitbezorger van de 'boze onderklasse' in Nederland. Hij verwacht 'een electorale opstand' en voorziet met afgrijzen de definitieve doorbraak van Thierry Baudet. Maar wacht eens even - is Bolkestein niet zelf de wegbereider geweest van het rechts-populisme? (+)


'Thierry Baudet speelt mooi piano. Misschien had hij zich daartoe moeten beperken.' Beeld Jitske Schols / de Volkskrant

Zesjescultuur maakt plaats voor strijd om hoge cijfers - wat doet dat met jongeren?
Plusklassen op de basisschool, overvolle gymnasia en speciale programma's voor superslimme studenten. De verfoeide zesjescultuur in het onderwijs heeft plaatsgemaakt voor een strijd om hoge cijfers. Maakt dat jongeren ziek van perfectionisme? (+)

Plastisch chirurg Paul van Zuijlen behandelde een jonge Roemeense aan haar ernstige brandwonden
Medische experts over de patiënt die hun kijk op het vak veranderde. Deze week: Plastisch chirurg Paul van Zuijlen (48). (+)

De tijd dat slimme leerlingen werden uitgescholden voor nerds is voorbij. Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.