Volkskrant Ochtend Maandag 8 oktober

Volkskrant Ochtend: Aarde wordt waarschijnlijk meer dan 1,5 graad warmer | Nederlands techbedrijf in één klap vijf miljard dollar waard

Het is zo goed als uitgesloten dat de opwarming van de aarde beperkt blijft tot de anderhalve graad die de wereldleiders zich in Parijs hebben voorgenomen. Om dat te halen zijn er zo ongeveer wonderen nodig, noteert het wereldklimaatpanel IPCC. Hoeveel verschil maakt een halve graad opwarming meer of minder? En heeft u ooit gehoord van Elastic? Dit Nederlandse techbedrijf is in één keer vijf miljard waard.

Bergtoppen bedekt met zonnepanelen in het zuidoosten van de provincie Fujian in China. Beeld AP

Terwijl u sliep

Klimaatdoel Parijs wordt vrijwel zeker niet gehaald, is de pijnlijke boodschap van het IPCC
De kans dat de aarde maximaal 1,5 graad opwarmt – de inzet van het Parijse klimaatakkoord uit 2015 – is klein, schrijft het wereldklimaatpanel in een nieuw tussenrapport. ‘Het wordt heel, heel lastig.’

Extreemrechtse Bolsonaro wint eerste ronde presidentsverkiezingen Brazilië
De extreemrechtse Jair Bolsonaro heeft een enorme overwinning behaald in de Braziliaanse presidentsverkiezingen van zondag. Hij kreeg niet alleen bijna de helft van de stemmen, zijn partij en geallieerden sleepten ook onverwacht veel Congreszetels in de wacht.

Opluchting bij Roemeense homogemeenschap: te lage opkomst bij antihomoreferendum
Opluchting bij de homogemeenschap in Roemenië: bij het referendum van zaterdag en zondag is de opkomst ver onder de benodigde 30 procent gebleven. Daardoor is de uitslag bij voorbaat al ongeldig. Roemenen konden zich uitspreken over de vraag of ze instemden met een grondwettelijk amendement, waarbij een huwelijk alleen gesloten kan worden tussen man en vrouw.

Een activist droogt zijn tranen met de regenboogvlag nadat de lage opkomstcijfers bekend zijn gemaakt. Beeld AP

Kabinet wil verbod op ongevraagde telefonische verkoop
Ongevraagde telefonische verkoop wordt verboden. Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) wil dat in de wet vastleggen. Bedrijven of organisaties mogen consumenten dan alleen nog via telefoon benaderen als iemand daar expliciet toestemming voor heeft gegeven.

Vandaag in het nieuws

De winnaar van de Nobelprijs voor de Economie wordt vandaag bekendgemaakt. In Oss worden vandaag de slachtoffers van het ongeluk bij de spoorwegovergang herdacht. En 34 Friezen staan voor de rechter voor het blokkeren van een anti-Zwarte Pietendemonstratie op de A7. In dit stuk leggen we uit hoe het ook alweer zit met deze zaak.

Aanraders van de redactie

Wat maakt een halve graad extra opwarming eigenlijk uit? Heel veel, volgens het IPCC
Een halve graad opwarming meer of minder, wat maakt dat nou voor verschil? Behoorlijk wat, blijkt uit het nieuwe IPCC-tussenrapport dat maandag verschijnt. Een overzicht in zes punten.

Sheila Sitalsing: Mark Rutte is op wrede wijze achter het motto van grote bedrijven gekomen: als je loyaliteit wil, neem een hond
Een volstrekt normaal, democratisch debat over de dividendbelasting in Nederland, zou Britse beleggers hebben afgeschrikt. Dat is aantoonbare nonsens, schrijft Sheila Sitalsing.

De oprichters van Elastic: Simon Willnauer, Steven Schuurman, Uri Boness en Shay Banon. Beeld NYSE via Elastic

Elastic is het jongste Nederlandse techsucces: in één klap vijf miljard dollar waard
De hooggespannen verwachtingen rondom het Nederlandse Elastic zijn vrijdag op de eerste handelsdag aan Wall Street meer dan ingelost. De koers verdubbelde zo ongeveer, waarmee het bedrijf in één klap bijna vijf miljard dollar waard is. Wat maakt Elastic zo uniek?

D66 zonder Pechtold: de premier zal er niet gerust op zijn
Het Volkskrantcommentaar: Alexander Pechtold heeft D66 veel gebracht, maar zijn vertrek zal onvermijdelijk debat oproepen over de ziel van de partij.

Schrijver A.L. Snijders: ‘Het leven heeft absoluut geen zin, daar ben ik zeker van’
‘Ik wil leven zonder ambitie en zonder gezeik over van alles.’ Het is schrijver A.L. Snijders gegeven om met weinig woorden veel te zeggen. Met Fokke Obbema heeft hij het over zijn liefde voor het onbenullige.

A.L. Snijders. Beeld Jitske Schols

Assen is een vriendelijke viervoeter rijker. Bij het station werd een ‘stomende hond’ onthuld
Assen onthult een houten hond van zes meter hoog. De hond heet Mannes en staat naast het station. Toine Heijmans nam een kijkje.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.