Volkskrant ochtendwoensdag 4 september

Volkskrant Ochtend: Aantal euthanasieverzoeken bij Levenseindekliniek stijgt met 15 procent | Lagerhuis maakt weg vrij voor noodwet die No Deal Brexit kan voorkomen

Redactie
Kantoor van de Levenseindekliniek in Den Haag. Beeld ANP
Kantoor van de Levenseindekliniek in Den Haag.Beeld ANP

Terwijl u sliep

Aantal euthanasieverzoeken bij Levenseindekliniek stijgt met 15 procent
Het aantal euthanasieverzoeken bij de Levenseindekliniek is dit jaar met 15 procent gestegen ten opzichte van 2018. Dat is opvallend, omdat het aantal euthanasiegevallen landelijk gezien juist stabiliseert. Volgens de kliniek heeft de stijging deels te maken met de verscherpte houding van justitie ten opzichte van euthanasie.

Eindelijk (iets) meer topvrouwen. Maar is het genoeg om een quotum te voorkomen?
Na langdurig kwakkelen - of zelfs een terugloop - is het aantal vrouwen in de top van het bedrijfsleven het afgelopen jaar eindelijk iets gestegen. Er kwamen niet alleen meer vrouwelijke commissarissen (die toezicht houden) bij, ook het aantal vrouwen in de raad van bestuur (de dagelijkse leiding van een bedrijf) steeg relatief fors. Maar of deze trendbreuk genoeg is om later dit jaar overheidsingrijpen met een verplichtend vrouwenquotum te voorkomen, is de vraag.

Brussel reserveert honderden miljoenen voor klap harde Brexit
De Europese Commissie wil bijna 900 miljoen euro uittrekken voor EU-landen, bedrijven en werknemers die getroffen worden als het Verenigd Koninkrijk eind oktober zonder akkoord de EU verlaat. De regels van twee bestaande EU-noodfondsen worden zodanig opgerekt dat een harde Brexit als ‘ramp’ kan worden gedefinieerd en daarmee subsidiabel is.

Pro-Brexit-demonstranten bij het Lagerhuis in Londen.  Beeld AFP
Pro-Brexit-demonstranten bij het Lagerhuis in Londen.Beeld AFP

Lagerhuis maakt weg vrij voor noodwet die No Deal Brexit kan voorkomen
Het Lagerhuis gaat een noodwet behandelen die een No Deal Brexit onmogelijk moet maken. Dinsdagavond wist het Lagerhuis de agenda van de regering af te pakken zodat er woensdag over de wet kan worden gedebatteerd en gestemd. Vóór behandeling van de noodwet stemden 328 Kamerleden; 301 stemden tegen. Hiermee verliest Boris Johnson zijn eerste stemming als premier.

Vandaag in het nieuws

Het Design Museum Den Bosch presenteert een tentoonstelling van design van het Derde Rijk. Lees hier waarom directeur Timo de Rijk ervoor koos om nazi-design tentoon te stellen. Koningin Máxima opent de eerste Groene Mineralen Centrale, een voorbeeld van kringlooplandbouw. En de Tweede Kamer overlegt over de bouw van een militair radarstation in Herwijnen, waar de bewoners niet blij mee zijn.

Aanraders van de redactie

Steven Pleiter: ‘Elke dag krijgen we 15 mensen die zeggen: help mij, ik kan niet meer’
De toegenomen aandacht van justitie voor euthanasie leidt tot fors meer aanvragen bij de Levenseindekliniek (voortaan Expertisecentrum Euthanasie), ziet bestuurder Steven Pleiter. ‘De schrik zit er goed in.’

Steven Pleiter: ‘Onze praktijk is uitermate zorgvuldig. Wij zeggen altijd: als je maar 1 procent twijfelt, dan moet je het niet doen.’ Beeld Kiki Groot
Steven Pleiter: ‘Onze praktijk is uitermate zorgvuldig. Wij zeggen altijd: als je maar 1 procent twijfelt, dan moet je het niet doen.’Beeld Kiki Groot

De Amerikaanse rivierkreeft rukt op en maakt van Nederlandse oevers een gatenkaas
Amerikaanse rivierkreeften zijn met een onstuitbare opmars bezig in Nederland en perforeren met hun gangetjes de oevers. Ook de kade onder de monumentale molens van Kinderdijk is getroffen. Waar komt de exoot toch vandaan en belangrijker: hoe komen we er weer vanaf?

Gelders dorp strijdt tegen komst militaire radar
In het Gelderse dorpje Herwijnen woedt een strijd van Klein Duimpje tegen de grote reus. Defensie wil er een militaire radartoren bouwen, maar dorpelingen zijn bang voor de schadelijke gezondheidseffecten van radarstraling. Woensdag buigt een Kamercommissie zich over de kwestie.

Het park is ‘de mooiste sportplek’, maar vinden andere bezoekers dat ook?
Daar komen de groepjes aan in hun sportkleding, om zich flink te laten afbeulen tijdens een bootcamp. Want waar kun je beter trainen dan in een mooi park? Alleen valt dat niet altijd in goede aarde bij de andere gebruikers.

Column: De urban jungle lijdt aan verwoestijning – óók een klimaateffect
Jean-Pierre Geelen bekent: hij was die ene klant van de Hudson’s Bay. Zijn affaire met het warenhuis was helaas kortstondig, het sprookje is afgelopen. Hoewel medelijden met de geldwolven van het imperium misplaatst is volgens Geelen, hoorde je hem niet honen met de hyena’s vanaf de opening van Hudson’s in Nederland. Dat vindt hij een vorm van opportunisme, gedreven door moorddadige hebzucht: ‘Spoedig staan diezelfde hyena’s elkaar te verscheuren bij de afvalbakken vol restanten uit de failliete boedel.’

Ook ouderen wagen zich online op zoek naar een geliefde. De Volkskrant sprak vijf van hen. ‘Iemand die op je wacht en vraagt waar je bent. Dat is een fijn idee’
In een videoserie portretteren we drie oudere singles en een stel dat elkaar kent via 50plusmatch. Opvallend: ouderen lijken in hun zoektocht veel op twintigers, ze zoeken avontuur en aandacht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden