Volkskrant OchtendVrijdag 31 januari

Volkskrant Ochtend: Aantal besmettingen nadert de 10 duizend, WHO roept noodsituatie uit | Topcrimineel Dino S. overgeplaatst na ‘ontsnappingspoging’

Redactie
Onderzoek naar het coronavirus in een ziekenhuis in het Italiaanse Genoa.  Beeld EPA
Onderzoek naar het coronavirus in een ziekenhuis in het Italiaanse Genoa.Beeld EPA

Aantal besmettingen nadert de 10 duizend, WHO roept noodsituatie uit
Het coronavirus in de Chinese miljoenenstad Wuhan blijkt overdraagbaar van mens tot mens en grijpt sneller om zich heen dan verwacht. Wat weten we tot nu toe? Kunnen we nog wel op reis naar China? Hier leest u de nieuwste ontwikkelingen.

Rijksmuseum Twenthe ruziet met Britse kunsthandel over diefstal van bijna 3 miljoen euro
Het Rijksmuseum Twenthe heeft ruzie met een Londense kunsthandel over de aankoop van een werk van de Britse landschapschilder en aquarellist John Constable. De 2,9 miljoen euro die het museum overmaakte is terechtgekomen bij internetfraudeurs die zich voordeden als de Engelse kunsthandel.

Vrijspraak voor artsen in Belgische euthanasiezaak
De drie Belgische artsen die betrokken waren bij de euthanasie op een 38-jarige vrouw in 2010, zijn donderdagavond na een langdurige procesgang vrijgesproken. Dat heeft de twaalfkoppige jury van het Gentse hof van assisen beslist na tien dagen getuigenverhoren en acht uur van beraadslagingen. De artsen waren beschuldigd van vergiftiging.

Topcrimineel Dino S. overgeplaatst na ‘ontsnappingspoging’
Onderwereldkopstuk Dino S. heeft donderdagavond vermoedelijk geprobeerd te ontsnappen uit de gevangenis van Heerhugowaard. Hij is daarom overgebracht naar de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught, bevestigt het ministerie van Justitie na berichtgeving van De Telegraaf.

Vandaag in het nieuws

In Zandvoort en Amsterdam wordt vandaag geproost op het Britse vertrek uit de EU tijdens een zogenoemd Brexit-uitzwaaifeest. In Schotland zal juist geprotesteerd worden tegen de Brexit. En prinses Beatrix wordt 82 jaar; de oud-vorstin viert haar verjaardag in stilte.

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Aanraders van de redactie

Brexit Day: wat gaat er vanaf zaterdag voor Europa veranderen?
Als de zon zaterdag opgaat zijn de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk nog steeds buren. Brexit betekent nu eenmaal niet dat het Britse eiland een eind verder de Atlantische Oceaan in wordt gesleept. Wat verandert er wel tussen Brussel en Londen als het Verenigd Koninkrijk vrijdag om middernacht (23.00 uur Britse tijd) na 47 jaar vertrekt uit de EU?

Om twaalf uur vannacht is het zover: Brexit. Hoera!
Bert Wagendorp kan niet wachten tot het 12 uur is en de Britten de EU verlaten, want ze hebben ‘47 jaar lang hun ­ uiterste best gedaan de boel te saboteren, vertragen, ­verwateren en om te vormen tot een afzetmarkt voor ­ Marmite en Pringles, ter vervanging van hun verloren ­koloniale rijk – en vooral niets meer.’

‘Wij docenten zijn veel te braaf’
Twee dagen lang verruilen docenten in het hele land het digibord voor een spandoek. Maar er wordt ook over oplossingen gepraat. In Rotterdam vult de Maassilo zich met meesters en juffen voor een brainstorm.

In de praktijk is ook Forum voor Democratie een partij van compromissen
Toine Heijmans is op stap met Ruud Burlet, gedeputeerde van de provincie Limburg voor Forum voor Democratie, maar op zijn eigen manier: ‘Van Ruud geen grote woorden over massa-immigratie, kartelpolitiek, oikofobie, natiestaat, nexit of linkse kunstenaars/wetenschappers/rechters/journalisten die de samenleving ondermijnen.’

null Beeld Pauline Marie Niks
Beeld Pauline Marie Niks

Van flikkerende tl-buizen tot zwetend keramiek: zij maken kans op de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs
Komend weekend opent in het Stedelijk Museum Schiedam de dertiende aflevering van de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2020. Dit zijn de vijf genomineerde kunstenaars.

Aaf leest sterren: La Groothuizen gebruikt haar stem en Madonna haar wandelstok
Het celebritynieuws is voor Aaf iedere week een bron van inspiratie. Deze week leerde ze een waardevolle tip van Angela Groothuizen, die op Radio 2 wat truth bombs dropte: ‘Je hoeft niet per se beroemd te zijn om ergens een goed tafeltje te krijgen. Je kunt ook gewoon je belangrijke stem opzetten.’ Een Madonna doet niet moeilijk over ouder worden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden