Volkskrant Ochtend: Aangifte tegen Defensie in treinkapingsproces | Minister Koolmees wil leeftijd AOW niet bevriezen

Goedemorgen. Mensenrechtenadvocaat Liesbeth Zegveld doet aangifte tegen Defensie wegens beïnvloeding van getuigen in het treinkapingsproces, vertelt ze in een interview. Verder in de Volkskrant Ochtend: minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken gaat niet in op de eis van vakcentrale FNV om de AOW-leeftijd te bevriezen. En Ridley Scott vertelt hoe hij zonder aarzelen Kevin Spacey verving als hoofdrolspeler toen #MeToo zijn film kaapte.

Wouter Koolmees pleit voor demotie, deeltijdpensioen en omscholing Beeld anp

Terwijl u sliep

Aangifte tegen Defensie wegens manipulatie mariniers De Punt. Mensenrechtenadvocaat Liesbeth Zegveld doet aangifte tegen Defensie wegens beïnvloeding van getuigen in het treinkapingsproces. Daarmee krijgt de civiele zaak, tussen nabestaanden van twee kapers en de overheid, een strafrechtelijke kant.

Minister Koolmees (Sociale Zaken) wil leeftijd AOW niet bevriezen.
'De AOW is niet houdbaar als we de leeftijd bevriezen', zegt Koolmees vandaag in de Volkskrant. In plaats daarvan pleit de bewindsman voor demotie, deeltijdpensioen en omscholing 'om iedereen gezond zijn pensioen te laten halen'.

Is de huidige economische feeststemming een voorbode van nieuwe zeepbel plus crisis? Stapt Nederland in dezelfde valkuil als tien jaar geleden, toen het aan de vooravond van de grootste economische crisis sinds de jaren dertig bleek te staan?

Artsen schrijven dure cholesterolverlagers vaker voor dan toegestaan. En dat kost miljoenen
Artsen hebben bij het voorschrijven van nieuwe medicijnen om het cholesterol te verlagen mogelijk gezondigd tegen de regels. Dat kan zorgverzekeraars miljoenen hebben gekost.

Vandaag in het nieuws

De Tweede Kamer debatteert vandaag over de korting op de Wajonguitkering per 1 januari. De FNV voert hier actie tegen. Verder staat de man die de ruiten van een Joods restaurant in Amsterdam vernielde voor de rechter. En beslist de rechtbank of de Bandidos Motorcycleclub wordt verboden.

Aanraders van de redactie

Advocaat Liesbeth Zegveld over gevoelige treinkapingszaak: 'Ik dacht, misschien krijg ik nu een kogel door m'n kop.' Toen Liesbeth Zegveld aan de treinkapingszaak tegen de staat begon, merkte de advocaat al snel hoe gevoelig die ligt. 'Als ik uit kantoor kwam, dacht ik: misschien krijg ik nu kogel door m'n kop.'

Ikea en de Nederlandse overheid mogen wel uitkijken: Margrethe Vestager ruikt bloed. Margrethe Vestager, eurocommissaris voor mededingingszaken, jaagt op ondernemingen, instanties en overheden die denken dat regels, wetten en afspraken er voor de anderen zijn. Nu bindt ze de strijd aan met Ikea en de Nederlandse overheid. Sheila Sitalsing zet haar geld vast in op Vestager. (+)

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3,50/week.

Liesbeth Zegveld Beeld Jiri Buller

Zonder aarzelen verving Ridley Scott (80) hoofdrolspeler Kevin Spacey toen #MeToo zijn film kaapte. In L.A. vertelt hij hoe.

'Ik breng mijn kinderen naar school en de crèche omdat ik dat graag wil, niet omdat ik een voorbeeldrol vervul.' In de schijnwerpers staan is niet zijn drijfveer, zegt minister van Sociale Zaken Wouter Koolmees. Goed in oneliners is hij ook niet. Maar hij wil wel grote hervormingen doorvoeren. En snel graag.

Spaceys vervanger Christopher Plummer in de rol van J. Paul Getty.

Is de huidige economische feeststemming een voorbode van nieuwe zeepbel plus crisis?
Een vergelijking door het CBS met de hoogconjunctuur 10 jaar geleden leert dat de champagne nog wel even kan blijven vloeien.

Waarom Wajongeren zich suf moeten solliciteren.
Terwijl minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vandaag in de Tweede Kamer zijn begroting verdedigt, ageren naast het Kamergebouw Wajongeren alvast tegen het beleid van de nieuwbakken minister.

Hoe deze dakdekker zich staande houdt in de 'dakdekkersoorlog' in Den Bosch.
Dakdekkers hebben over het algemeen geen tijd om te praten. Te druk, meneer, veels te druk daarvoor. De wielen van de economie draaien hun assen heet en zij draaien mee, als hamsters in een molentje. Ze staan ook verdomde lelijk in de krant.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden