NieuwsbriefVolkskrant Ochtend

Volkskrant Ochtend: 31 burgemeesters tegen gekozen burgemeester | Dit staat er op het spel in de ‘midterms’

Goedemorgen. Een groep burgemeesters dringt er bij de Eerste Kamer op aan de benoeming van burgemeesters niet uit de Grondwet te halen. De burgemeesters zijn bang dat ze hun verbindende rol ‘als burgervader of burgermoeder voor alle inwoners, bedrijven en instellingen’ zullen verliezen. Verder in deze nieuwsbrief: vandaag gaan de Amerikanen naar de stembus voor de midterms. Wat zijn de mogelijke gevolgen van de uitslag? En ontdek in een interactieve video hoe twee Amsterdamse jongens met de mysterieuze gamewereld Rusty Lake een miljoenenpubliek wisten te bereiken.

De Amerikaanse president Trump dit weekeinde tijdens een toespraak op het vliegveld in Montana ter ondersteuning van de lokale Republikeinse kandidaat Rosendale. Beeld Corbis via Getty Images
De Amerikaanse president Trump dit weekeinde tijdens een toespraak op het vliegveld in Montana ter ondersteuning van de lokale Republikeinse kandidaat Rosendale.Beeld Corbis via Getty Images

Terwijl u sliep

31 ‘burgervaders’ waarschuwen Eerste Kamer in brandbrief voor gekozen burgemeester
Een groep burgemeesters van grotere steden dringt er bij de Eerste Kamer op aan de benoeming van burgemeesters niet uit de Grondwet te halen. Die zogeheten deconstitutionalisering is een eerste stap om een direct of indirect gekozen burgemeester mogelijk te maken. De burgemeesters zijn bang dat ze dan hun verbindende rol ‘als burgervader of burgermoeder voor alle inwoners, bedrijven en instellingen’ zullen verliezen.

Dit staat er op het spel tijdens de ‘midterms’ in Amerika
De Amerikanen gaan naar de stembus voor de zogeheten midterms. Wat zijn de mogelijke gevolgen van de uitslag?

Mentor Rutte werpt nieuw licht op zijn ambities: het was altijd al ‘einddoel Catshuis’
Als dertiger met weinig politieke ervaring wist Mark Rutte het al: ik wil premier worden. ‘Hij was er duidelijk over dat hij hogerop wilde: einddoel Catshuis’, schrijft oud-minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) in het boek Waarnemer, adviseur, beslisser, dat hij dinsdag aanbiedt aan de man die nu een van de langstzittende Europese regeringsleiders is, maar destijds een nieuweling was in Den Haag.

Explosieve stijging aantal vroege kiezers VS; nu al 35 miljoen stemmen binnen
In de Verenigde Staten hebben al meer dan 35 miljoen mensen op voorhand hun stem uitgebracht, zo bericht de Amerikaanse zender NBC. Dat is veel meer dan in 2014, bij de vorige ‘midterms’, de tussentijdse parlementsverkiezingen. Toen togen 21 miljoen vroege kiezers naar de stembus.

Vandaag in het nieuws

De Amerikanen gaan naar de stembus voor de midterms, de Congresverkiezingen. PSV speelt op Wembley in Londen tegen Tottenham Hotspur. De thuiswedstrijd eindigde in 2-2. En de rechtbank Amsterdam houdt zitting over de uitlevering van Frank Masmeijer aan België.

Aanraders van de redactie

Dit zijn de zwakke plekken van de Amerikaanse democratie
Zelfs al wil een duidelijke meerderheid van de bevolking dinsdag dat de Democraten aan zet komen, dan is het niet per se gezegd dat de Democraten daarmee ook aan zet komen.

Kiezer tekent stembiljet bij vroegtijdige stemlocatie op West Los Angeles College in Culver City. Beeld EPA
Kiezer tekent stembiljet bij vroegtijdige stemlocatie op West Los Angeles College in Culver City.Beeld EPA

Ryanair-piloot klapt uit de school: ‘De boodschap was: teken bij het kruisje, anders word je ontslagen’
Andy*, al meer dan tien jaar piloot bij Ryanair, is maandag met de kinderen naar de Efteling geweest.Eigenlijk had hij zich vandaag moeten melden op zijn nieuwe, tijdelijke basis ergens in Duitsland. Want de basis in Eindhoven is opgeheven: de vier vliegtuigen die op Eindhoven Airport waren gestationeerd, staan vanaf vannacht op een van de 84 andere bases van Ryanair in Europa of Noord-Afrika.

Wat, en wie is Rusty Lake?
Welkom in deze interactieve video van Rusty Lake. Vaar een eindje mee en ontdek hoe twee Amsterdamse jongens met deze mysterieuze game een miljoenenpubliek wisten te bereiken.

Venetië, de meest romantische thermometer van de klimaatverandering
De mens beschikt over een imponerend vermogen tot aanpassing, concludeert Bert Wagendorp, als hij kijkt naar hoe de Italianen omgaan met de natuurrampen in hun land.

Hoe hard komen de Amerikaanse sancties aan in Iran?
Iran verkeert in een ‘toestand van oorlog’ met de Verenigde Staten, nu president Donald Trump probeert het land met hernieuwde sancties op de knieën te krijgen. Dat zei de Iraanse president maandag in reactie op een ongekend zwaar pakket strafmaatregelen dat Washington presenteerde tegen onder meer de Iraanse oliesector, het bankwezen en het scheepsvervoer.

De Iraanse president Hassan Rohani. Beeld Reuters
De Iraanse president Hassan Rohani.Beeld Reuters

De Eerste Wereldoorlog is eigenlijk nog steeds niet afgelopen
Prikkelende opinie: de Volkskrant presenteert bijdragen van een vaste club van acht auteurs. Vandaag cultuurhistoricus Thomas von der Dunk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden