Volkskrant met NOS en RTL naar rechter om MH17

De Volkskrant, RTL Nieuws en NOS Nieuws stappen gezamenlijk naar de rechter om openheid over de MH17-ramp af te dwingen. De drie nieuwsorganisaties willen dat het ministerie van Veiligheid en Justitie meer documenten vrijgeeft over de afwikkeling van de ramp.

Wilco Dekker
Een brokstuk van vlucht MH17 vlakbij de plek waar het toestel neerstortte. Beeld anp
Een brokstuk van vlucht MH17 vlakbij de plek waar het toestel neerstortte.Beeld anp

De Volkskrant, RTL en de NOS hebben het afgelopen jaar afzonderlijk van elkaar verzoeken gedaan op basis van de Wet Openbaarheid van Bestuur (Wob). Daarbij werd gevraagd om de verslagen van de ministeriële en ambtelijke commissies die zich bezighielden met de MH17, om zo het kabinetsbeleid na 17 juli 2014 in deze kwestie te kunnen reconstrueren. De uitkomst van die Wob-verzoeken noemen de drie nieuwsorganisaties 'teleurstellend'. Het ministerie weigerde veel documenten openbaar te maken en maakte van andere documenten hele stukken onleesbaar. Een bezwaarprocedure bij het ministerie heeft daarin niets veranderd.

De Volkskrant, RTL en de NOS hebben de krachten nu gebundeld en hebben de rechtbank Utrecht gevraagd de beroepsprocedure voor alle drie tegelijk te voeren. 'Gezien de maatschappelijke impact van de vliegramp met de MH-17 en de vele vragen die leven bij de nabestaanden, is het van groot belang dat de overheid transparant is over al zijn inspanningen in de nasleep van deze ramp', zegt hoofdredacteur Philippe Remarque van de Volkskrant. 'Voor journalisten is deze openheid essentieel om de werkzaamheden van de overheid te controleren.'

Volgens NOS Nieuws-hoofdredacteur Marcel Gelauff gaat het niet alleen om de nabestaanden, maar 'ook om het optreden van Nederlandse regering en de politieke verhoudingen in Europa.' Adjunct-hoofdredacteur Pieter Klein van RTL Nieuws stelt dat waarheidsvinding 'met de politiek-van-de-zwarte-stift' wordt gefrustreerd. 'Dat lijkt mij een open, democratische samenleving onwaardig.'

Wanneer de zaak voor de rechter komt is nog niet bekend. De nieuwsorganisaties hopen dat dit nog voor het eind van het jaar zal zijn.

null Beeld epa
Beeld epa

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden