Volkskrant-lezers: afhankelijke Duisenberg voert slecht beleid

Nieuws! De Europese Centrale Bank is niet onafhankelijk en het besluit om de rente in euroland te verlagen was fout....

FRANK KALSHOVEN

Op dit schokkende nieuws is wel het een en ander af te dingen. De steekproef was bepaald niet representatief. De data werden verzameld door middel van een oproep in de Volkskrant van 5 december jongstleden. Alle achttien inzendingen - inderdaad, niet bepaald voldoende om betrouwbare uitspraken te doen over de opvattingen van de hele populatie - kwamen uit Nederland. Overigens bleken drie van de achttien inzenders geen keuze te kunnen maken. Een nadeel van de gevolgde methode is bovendien dat doorgaans alleen mensen met uitgesproken opvattingen de moeite nemen te reageren - waarvoor dank. Genoeg gezeurd nu.

Want het aardige van dit mini-onderzoekje is natuurlijk dat het enig inzicht geeft in de manier waarop 'gewone krantenlezers' aankijken tegen Wim Duisenberg, tegen zijn onafhankelijkheid en tegen de renteverlaging van 2 december.

Het lijkt er op dat de aimabele Duisenberg in zijn imposante carrière een aantal burgers vreselijk tegen zich heeft ingenomen. G. Groot (antwoord D) typeert Duisenberg als 'over het paard getild'. Heinz Bakker (C) uit Groningen herinnert zich: 'In de jaren zeventig was hij minister van Financiën in het kabinet-Den Uyl. Hij was toen aan het potverteren van mijn Groningse aardgas.' Peter Egyedi (D) ontwikkelde een heuse 'formule': Duisenberg = politicus = opportunist. 'Een opportunist luistert naar ''maatschappelijke krachten'' en is dus niet onafhankelijk', vindt hij.

Over de onafhankelijkheid van Duisenberg bestaat een indringend verschil van mening onder Volkskrant-lezers. De mooiste stelling komt op naam van Henk Jan de Ruiter uit het Friese Giekerk (B): 'Duisenberg is een Fries en die zijn per definitie onafhankelijk.'

Maar buiten die provincie wordt hierover genuanceerder gedacht. C. Schuitemaker van het Psychologisch Adviesbureau uit Eindhoven vergelijkt de politiek met 'de vader' en de ECB met een 'puber' als hij schrijft: 'Het gedrag van de ECB doet me denken aan dat van de puber die zijn eigen toekomstplan gedwarsboomd ziet door zijn vader die namelijk hetzelfde adviseert. . .''had-ie nou maar niks gezegd''.'

H.J. Uppelschoten (D) kiest een mooie circusmetafoor: 'Ook een dompteur lijkt de baas over de tijgers in ''zijn'' arena. Maar hij zorgt er wel voor ze tijdig (buiten ons gezichtsveld) te voeren. Ik moet nog zien hoe 't gaat als hij dat niet doet.'

De renteverlaging zelf wordt door een student aan de Beroepsopleiding voor financieel-economische beleidsambtenaren (Bofeb) streng veroordeeld: 'Slecht, want de ECB moet zich niet voorbarig met de reële economie bemoeien.' (Dank, Wiebe Witteveen (D), voor de ansicht van de Victory Boogie Woogie!).

Opvallend is, dat de meeste lezers de renteverlaging beschouwen als een lapmiddel. 'Als het om het grootste maatschappelijk kwaad gaat, de werkloosheid, dan hebben kortetermijnoplossingen bij de sociaal-democraten altijd voorrang op structurele oplossingen. En dat is slecht', schrijft G.J. Wegter (B).

Henk Jan de Ruiter weet: 'Als de rente telkens onderuit wordt gehaald, wordt de luchtbeleconomie gestimuleerd en de werkelijke problemen worden voor ons uit geschoven.'

B.S. Drent (B) typeert de renteverlaging als een 'kortetermijnlapmiddel, waarvan niet veel effect kan worden verwacht. Eigenlijk is het een slechte maatregel omdat het uitstel betekent voor het onder ogen zien van een broodnodige, fundamenteel andere oriëntatie'.

Nee, Volkskrant-lezers geven Duisenberg vooralsnog geen goed rapport. Zou het hem verbazen? 'De Volkskrant is de enige krant die er iedere keer weer in slaagt het eigen nest te bevuilen', zei Duisenberg op 5 december in De Telegraaf. De aanleiding hiervoor was dat de krant op 3 december als enige van de vijftien door hem geraadpleegde dagbladen de journalistiek relevante vraag stelde: heeft Duisenberg slappe knieën?

Om nu te voorkomen dat journalistieke scherpte wordt aangezien voor vooringenomenheid, is het op een na laatste woord dit keer voor de fans, de twee A-stemmers. Dries Bruinooge laat zich niet uit over de onafhankelijkheid, maar schrijft wel: 'De ecu wordt door de lage rente minder sterk ten opzichte van de dollar. Dit bevordert de export en dus de werkgelegenheid.' R. Velema twijfelt. 'Ik kies voor A. Maar misschien is mijn antwoord niet goed.'

Dat antwoord is prima. Net als B, C en D. Het punt is dat centraal bankieren draait om vertrouwen, zowel in de onafhankelijkheid als in het gevoerde beleid. Hoe hoger dit vertrouwen, des te makkelijker het is om de inflatie laag te houden.

Deze kleine studie in de Duisenbergologie, laat op wetenschappelijk volstrekt onverantwoorde wijze zien dat de bankpresident in dit opzicht nog een wereld te winnen heeft. Vriendelijk geformuleerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden