Volkskrant Kiezersonderzoek: Roemer loopt in op Rutte

Ruim twee maanden voor de verkiezingen lijkt in de 'premiersrace' tussen VVD en SP het gat kleiner te worden. In persoonlijke populariteit loopt SP-leider Emile Roemer in op VVD-leider en premier Mark Rutte, terwijl PvdA-leider Diederik Samsom ver achter blijft. Een forse meerderheid vindt Roemer ook sympathiek, alleen op het onderdeel 'bekwaamheid' blijft Rutte zijn linkse rivaal nog nipt voor.

Roemer en RutteBeeld anp

Dit blijkt uit grootschalig kiezersonderzoek dat onderzoeksbureau TNS Nipo tot de verkiezingen verricht voor de Volkskrant, in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam.

Ten opzichte van een nulmeting uit mei zakte Ruttes populariteit iets (47 procent naar 44 procent) terwijl die van Roemer steeg (39 procent naar 41 procent). Van 1.239 ondervraagden vond 57 procent de SP-leider sympathiek, met Rutte tien procentpunt daarachter. Op bekwaamheid blijft de premier Roemer nipt voor (50 tegen 48 procent).

Ongunstig
De bestendiging van Roemers positie deze maand vergroot de kans dat de verkiezingen uitlopen op een race tussen SP en VVD, zoals beide partijen graag zouden zien. Voor de andere partijen is dat een uiterst ongunstige ontwikkeling, zo laat het kiezersonderzoek zien. Hun achterbannen overwegen in groten getale strategisch te stemmen indien ze daarmee VVD dan wel SP de grootste zouden kunnen maken.

Met name de PVV kan van zo'n tweestrijd slachtoffer worden. Een werkelijk spannende race tussen VVD en SP kan de partij van Geert Wilders uiteen scheuren. Liefst 33 procent van degenen die aangeven PVV te willen stemmen, overwegen tevens een stem op de SP indien ze daarmee die partij de grootste kunnen maken. Maar tegelijk zegt 23 procent van de PVV-sympathisanten een stem op de VVD te overwegen als die daarmee de grootste kan worden. In het ergste geval kan zo'n beweging Wilders dus ruim de helft van zijn zetels kosten.

Salonfähig
Opvallend is dat ook bij de aanhang van andere partijen de SP inmiddels volkomen salonfähig is. Van de PvdA-kiezers kan eenderde zich voorstellen op de SP te stemmen als die daarmee de grootste wordt, bij GroenLinks is dat 26 procent.

Ook de Partij voor de Dieren moet zich zorgen maken over een race Roemer-Rutte. Liefst 44 procent van de PvdD-aanhang overweegt de dieren tijdelijk de rug toe te keren als ze daarmee de SP van de VVD kunnen laten winnen. Maar onderzoeker Tim de Beer van TNS Nipo tekent daarbij aan dat het aantal respondenten in dit geval te klein is om stellige uitspraken te doen.

De VVD kan vooral strategische stemmers trekken van CDA (28 procent) en D66 (27 procent). De liberalen zijn dominant op het thema 'economische groei' (33 procent). De SP wordt gezien als de partij met de beste antwoorden op gebied van inkomensbeleid en sociale zekerheid.

Samsom
De PvdA profileert zich met werkgelegenheid, maar PvdA-leider Diederik Samsom wil maar niet populair worden. Hij scoort daarop 27 procent en blijft daarbij zelfs achter bij de toch ook wat fletse en relatief onbekende CDA-leider Van Haersma Buma (29 procent). De zogenoemde 'stemkans', het aantal malen dat een partij genoemd wordt als één van de partijen aan wie kiezers overwegen hun stem te geven, ontwikkelt zich bij de PvdA wel goed. Ten opzichte van een maand geleden is die kans gestegen. Maar ook daar ligt de belangrijkste rivaal, de SP, voor.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden