Volkskrant-fotograaf wint Zilveren Camera met 'indringende' serie over kinderarbeid

Fotograaf Cigdem Yuksel (27) heeft met een serie over kinderarbeid in Turkije de Canon Zilveren Camera gewonnen. De voor de Volkskrant vervaardigde portretten van uit Syrië gevluchte kinderen (zelfs vanaf 8 jaar) tonen hen in het naaiatelier, de bakkerij en de werkplaats waar ze onder dikwijls abominabele omstandigheden en onderbetaald arbeid verrichten.

De 8-jarige Fatme Hassan werkt in een schoenenfabriek in Gaziantep. Beeld null
De 8-jarige Fatme Hassan werkt in een schoenenfabriek in Gaziantep.

Zaterdag werd de prijs, 5.000 euro en een wisseltrofee, aan Yuksel uitgereikt in Museum Hilversum. De Zilveren Camera geldt als de belangrijkste jaarlijkse onderscheiding in de Nederlandse fotojournalistiek.

De kracht van Yuksels reportage schuilt volgens voorzitter Marcel Molle van het bestuur van de Zilveren Camera in 'het repetitieve karakter' van de portretten. 'Als het maar één foto was geweest van een kind in een werkplaats, had het het sentiment van het zigeunermeisje met de traan op haar wang. Maar juist door de herhaling krijgt Yuksels serie een onwaarschijnlijke kracht en zijn de foto's zo indringend.' De jury is onder de indruk van de consistente fotografische aanpak - de eenheid in compositie. Bovendien getuigt het werk van groot doorzettingsvermogen, aldus Molle: 'Iedere professional weet hoe moeilijk het is om een beladen onderwerp als dit te fotograferen.'

Trendbreuk

De uitverkiezing van Yuksels portretserie betekent een trendbreuk in de geschiedenis van de Zilveren Camera. Meestal wint een enkele foto met hard nieuws, of, zoals de afgelopen jaren, een serie met beelden van het oorlogsgeweld in Syrië. Met dergelijke foto's won fotograaf Eddy van Wessel twee maal de Zilveren Camera. Dit jaar won hij een tweede prijs. Yuksel, dochter van Turkse ouders, werkt sinds 2014 voor de Volkskrant.

De aan de Zilveren Camera gelieerde Prijs voor vernieuwende fotojournalstiek werd toegekend aan Ruben Terlou, voor zijn project Langs de oevers van de Yangtze. Behalve een alom geprezen televisieserie voor de VPRO over Terlous ontmoetingen met gewone Chinezen langs de rivier, bestaat het project uit een tentoonstelling van zijn foto's en een website.

Alle onderscheiden foto's en multimediaprojecten zijn (tot en met 28 februari) te zien in Museum Hilversum. Tegelijk is (tot en met 12 maart) in het museum een eerbetoon te zien aan de vorig jaar in Libië door een sluipschutter doodgeschoten fotojournalist Jeroen Oerlemans.

Twaalf en kostwinner

De inzet van kinderhandjes in Gaziantep lijkt te worden geaccepteerd als een onvermijdelijk kwaad. 'De huur is hier minstens 100 euro per maand, en daarvoor krijg je hooguit een bouwval.' Bekijk hier de prijswinnende fotoreportage van Cigdem Yuksel.

Syrische jongens in een Turkse fabriek. Beeld null
Syrische jongens in een Turkse fabriek.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden