Volkskrant blijkt inzake smart drugs wat minder slim

Met verbazing las ik het artikel 'Drugs worden al te slim' in de Volkskrant van 17 augustus. Wanneer je wilt schrijven over de 'smart drugs-cultuur' in Nederland, dien je niet klakkeloos de meningen aan de stamtafel van een coffeeshop te citeren....

Smart drugs zelf zijn medicijnen die het concentratievermogen verhogen, leerprestaties kunnen verbeteren en soms de gemoedstoestand veranderen. Deze smart drugs zijn alleen op recept verkrijgbaar en tegen illegale handel in deze medicijnen kan direct worden opgetreden.

Een volkomen legale en zeer onschadelijke serie producten zijn de 'powerdrinks'. De inhoud is vaak hetzelfde: wat cafeïne tot maximaal 320 mg/liter, guarana en taurine. Deze drankjes geven lichamelijke energie waardoor langer doorgefeest kan worden. Net als bij acht kopjes koffie, kunnen na acht blikjes powerdrink lichte vergiftigingsverschijnselen ontstaan. Meestal echter gaat het drinken van deze powerdrinks de gebruiker automatisch al eerder tegenstaan door lichamelijke reacties.

Een andere vorm om vooral lichamelijk energie te krijgen zijn de 'energizers'. Trendy verpakte producten, in pil of capsulevorm, met namen als Cloud 9, Herbal XTC en Hit Energy. Deze energizers bevatten een hoge concentratie actieve ingrediënten als cafeïne, natuurlijke efedrine, guarana en andere stimulerende kruiden. Het gebruik is verantwoord voor gezonde personen.

Dan is er het grijze gebied van vaak chemische verbindingen als GHB, 2CB, ketaminen en lachgas. Het gebruik is relatief onschadelijk, alleen moet gewaarschuwd worden voor het feit dat relatief makkelijk een overdosis ingenomen wordt, evenals voor de bijwerkingen die kunnen ontstaan bij het gebruik in combinatie met drank of andere drugs. Om de gebruiker voor deze, relatief snel voorkomende bijwerkingen te beschermen, behoren deze stoffen op de lijst van verboden (verdovende) middelen.

Als laatste zijn er de psychedelische ecodrugs, zoals paddestoelen die psilocybine bevatten en een mild hallucinerende werking hebben. De uitwerking is vergelijkbaar met het gebruik van marihuana: inwerkend op lichaam en geest, met relatief weinig bijwerkingen. Een gedoogbeleid voor deze producten is de meest passende oplossing.

Wees in het vervolg zeer voorzichtig bij het schrijven over een onderwerp waar geen grondige research naar verricht is. De uitspraak dat de uitbaters van smart shops misbruikt worden door de maffia is niet alleen volledige onzin, maar ook laster ten opzichte van deze hardwerkende ondernemers.

AMSTERDAM Alain Vermeulen

Body Basics vitaminenwinkel

Sensatieverhalen

Het meest kwalijke van het artikel over smart drugs is de teneur dat smart shops maar aan rotzooien en in illegale producten handelen. De indruk wordt gewekt dat smart shops hun producten pushen om zodoende nieuwe markten te creëren.

Nieuwe drugstrends ontstaan echter als er vraag naar is. De maatschappij verandert, en daarmee haar behoeften, met in het kielzog nieuwe genotsmiddelen en drugs. Alle drugs die een zekere populariteit genieten komen voort uit de farmaceutische industrie; het zijn niet misdadige breinen die voor nieuwe drugs zorgen, maar het is een resultaat van de medische vooruitgang.

De suggestie dat smart shops zich bezighouden met illegale producten is misplaatst. Politie en inspectie komen regelmatig langs op zoek naar verboden producten. Uit lijfsbehoud let de smart shop hier ook op.

Het is verheugend dat ondanks alle sensatieverhalen en verdachtmakingen de overheid zich niet gek laat maken. Niet de werkelijkheid maar de beeldvorming ondermijnt een maatschappij. Het baart mij zorgen dat zelfs een kritische Volkskrant daarin zo makkelijk meegaat.

AMSTERDAM August de Loor

adviesburo drugs

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden