Volkskrant AvondDinsdag 14 juli

Volkskrant Avond: ‘Zonder de hulp van Deutsche Bank zou Trump geen president zijn geworden’ | Regionale lockdowns zijn nog ver weg. Burgemeester Bruls: ‘ik zie het zo een-twee-drie niet gebeuren’

Redactie
Bezoekers van het Louvre in Parijs dragen mondkapjes terwijl ze een selfie maken voor de Mona Lisa. Beeld REUTERS
Bezoekers van het Louvre in Parijs dragen mondkapjes terwijl ze een selfie maken voor de Mona Lisa.Beeld REUTERS

Vandaag belangrijk

Mondkapjes in opmars, nu ook verplicht in landen die eerst aarzelden zoals Groot-Brittannië en Frankrijk
Mondkapjes zijn door de vrees voor nieuwe uitbraken van het covid-19-virus wereldwijd in opmars, zelfs in landen die zich tot nu toe verzetten.

Aantrekkingskracht van tabak op jongeren blijft onverminderd groot
Waar steeds meer volwassenen stoppen met roken, is dat voor jongeren moeilijker. In 2019 rookte een op de drie jongvolwassenen van 20 tot 24 jaar, blijkt uit nieuwe cijfers van het Trimbos-instituut. Verontrustend, vindt de onderzoeker.

Kijkcijferkanon van Fox News in problemen door racistische tekstschrijver
De presentator van Amerika’s best bekeken nieuwsprogramma op de kabel, Tucker Carlson, is in zwaar weer geraakt. Na snoeiharde aanvallen op een senator die beide benen verloor in Irak en racistische uitlatingen van zijn tekstschrijver, gaat Trump-aanhanger Carlson even ‘op vakantie’. Adverteerders pikken zijn uitspraken niet meer.

Lichte stijging van corona-besmettingen in Nederland, uitbraak rond Rotterdam
Het aantal besmettingen in Nederland is de afgelopen week opgelopen. De stijging is deels te verklaren uit het feit dat er meer wordt getest.

Vanavond op tv

In een driedelige documentaireserie onderzoekt de BBC de wereldwijde invloed van de Austraische mediamagnaat Rupert Murdoch. Startpunt in de eerste aflevering van The Rise of the Murdoch Dynasty (BBC 2, 22.00 uur) is 1995, het jaar waarin Murdoch zich voorneemt om premier te worden en zich bezighoudt met de vraag welke van zijn kinderen hem zal moeten opvolgen. Meer tv-tips vindt u hier.

Opinie

Secularisme en Turkije was nooit een goed huwelijk
Het omdopen van de Hagia Sophia tot moskee zegt meer over Turkije dan over leider Erdogan, betoogt historicus Nuri Kurnaz.

De Hagia Sophia in Istanboel. Beeld AFP
De Hagia Sophia in Istanboel.Beeld AFP

Aanraders van de redactie

‘Zonder de hulp van Deutsche Bank zou Trump geen president zijn geworden’
Deutsche Bank ging in de jaren negentig in zee met vastgoedmagnaat Donald Trump, ondanks ‘het Donald-risico’. Daarmee verschafte de bank de latere president het imago van een succesvol en geloofwaardig zakenman. Wat volgde was een ontluisterende periode van doofpotten, corruptie en fraude. Dit alles werd opgeschreven door journalist David Enrich in De Duistere bank.

Regionale lockdowns zijn nog ver weg: ‘ik zie het zo een-twee-drie niet gebeuren’
Burgemeesters bereiden zich voor op regionale lockdowns mocht er een tweede coronagolf over Nederland komen. Dat bleek maandagavond na afloop van de bijeenkomst van het Veiligheidsberaad, waar de burgemeesters van alle 25 veiligheidsregio’s bij elkaar kwamen.

Spanje maakt zijn mondkapjes zelf, want ‘in tijden van nood is het ieder voor zich’
In een onooglijk dorpje in Baskenland is in allerijl de grootste mondkapjesfabriek van Spanje ontwikkeld. De regering wil niet meer afhankelijk zijn van het buitenland. ‘We hebben geleerd: in tijden van nood is het ieder voor zich.’

Tv-presentator Evi Hanssen (41): ‘Nederland is als een verliefdheid die maar blijft duren’
Tv-presentator Evi Hanssen ( 41 ) laat in de serie Help, mijn borsten staan online de donkere kanten van het internet zien. Gaat ze nu anders om met sociale media?

Waarom de titel van een schilderij ertoe doet
We willen weten wat we zien. De titel van een schilderij stuurt onze blik. Een probleem: schilders voor de 18de eeuw gaven hun werk geen naam. Hoe komen zulke schilderijen aan hun titels? En welke criteria hanteren de bedenkers ervan, toen en nu.

Le Philosophe en méditation van Rembrandt. Beeld De Agostini via Getty Images
Le Philosophe en méditation van Rembrandt.Beeld De Agostini via Getty Images

Om de woningnood te verminderen is het wachten op een kabinet dat weer de regie neemt
Artikel 22.2 van de grondwet zegt het plechtig: ‘Bevordering van voldoende woongelegenheid is voorwerp van zorg der overheid.’ Daarin heeft de overheid dus gefaald, schrijft Aleid Truijens. ‘Dat jongeren, en middengroepen als de veel bejubelde leraren en zorgmedewerkers, zijn klemgezet op de woningmarkt is geen natuurramp, maar een gevolg van verkeerd beleid.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden