Volkskrant Avond Donderdag 1 november

Volkskrant Avond: Zonder blinde darm heb je inderdaad minder kans op parkinson | Hoe doorbreken we het ‘roze plafond’?

Goedenavond. Ondanks stevige bezwaren van de toezichthouders mogen huiseigenaren de komende jaren toch weer meer geld lenen. Verder in de Volkskrant Avond: we liepen mee met Ed Nijpels, die het land intrekt om ‘zijn’ Klimaatakkoord te verkopen (en te redden). En morgen verschijnt het nieuwe seizoen van House of Cards op Netflix - zónder Kevin Spacey, maar met Robin Wright als leading lady.

Beeld Peter van Hugten

Vandaag belangrijk

Huiseigenaar mag meer lenen, toezichthouders bezorgd
Ondanks stevige bezwaren van de toezichthouders mogen huiseigenaren de komende jaren toch weer meer geld lenen. Loonstijgingen, maar ook energiebesparende investeringen in de woning, leiden tot een hogere maximumhypotheek. Dat blijkt uit de nieuwe leennormen die het kabinet donderdag heeft gepubliceerd.

EU zet omstreden AI-leugendetector in bij grenscontrole
De EU wil met hulp van kunstmatige intelligentie immigranten bij de drukke Europese grenzen gaan tegenhouden. Een robot stelt vragen waarna met hulp van de analyse van micro-expressies moet worden nagegaan of mensen liegen. Die methode is zeer omstreden.

Russische poolwerker steekt collega om verklappen ontknoping boek
In het Zuidpoolstation Bellingshausen steekt een elektricien een lasser neer. De aanleiding was een futiliteit. Maar in isolatie en onder druk worden kleine ergernissen groot, aldus een psycholoog.

Zonder blinde darm minder Parkinson: onderzoek bevestigt vermoeden dat ziekte in de darmen begint
Wie op jonge leeftijd zijn blinde darm is kwijtgeraakt, lijkt 19 procent minder kans te hebben om later de ziekte van Parkinson te krijgen. Als Parkinson toch toeslaat, is dat gemiddeld 3,6 jaar later dan bij patiënten die nog wel hun blinde darm hebben.

Beeld Getty Images

Video van de dag

Jongeren zijn narcistischer dan ooit – klopt dit wel?
Vloggers, talentenjachten, selfies, het lijkt wel alsof jongeren tegenwoordig veel narcistischer zijn dan vroeger. Een wetenschappelijke studie lijkt deze constatering te onderschrijven. Maar wie beter kijkt, ziet er dat er iets heel anders aan de hand is.

Vanavond op tv

Is het een documentaire, een detectiveverhaal of een rebelse komedie? Wat het ook is, Shirkers (nu op Netflix) is een aanrader. Twee presentatoren van StukTV (vandaag overgenomen voor John de Mols Talpa) schuiven aan bij Pauw (NPO 1, 23.00 uur). Onze complete tv-selectie vindt u hier.

Morgen in de krant

Nijpels reist door het land om burgers gerust te stellen over Klimaatakkoord: ‘Het is belangrijk dat ik vertel wat de feiten zijn’
Het Klimaatakkoord in wording leidt tot zorgen in de samenleving. Ed Nijpels, de man die voor het einde van het jaar zijn plannen wil overhandigen aan Klimaatminister Wiebes, reist met tomeloos enthousiasme door het land om burgers gerust te stellen. Zoals woensdag in Vlissingen: ‘Er wordt veel onzin verteld over waar wij mee bezig zijn.’

Ed Nijpels (rechts) voor een zaal Zeeuwen die zich laten bijpraten over het Klimaatakkoord in wording. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Is het roze plafond te doorbreken met een workshop?
Transgenders en homo- en biseksuele werknemers hebben minder vaak een vast contract dan hetero’s. Ze hebben vaker last van burn-outklachten en worden vaker gepest of geïntimideerd op het werk. Bedrijven organiseren diversiteitsworkshops voor werknemers, maar of die werken wordt vaak niet getoetst.

De klimaatrevolutie met extra schuld betalen, is dat wel zo’n goed idee?
Huishoudens moeten de komende jaren veel extra lenen om zonnepanelen en warmtepompen aan te schaffen. Keren de probleemhypotheken terug via de groene achterdeur?

Rampvlucht Lion Air roept herinneringen op aan de donkere dagen van de Indonesische luchtvaart
De ramp met vlucht 610 van Lion Air roept bij Indonesiërs herinneringen op aan de tijd vóór 2007, toen na de zoveelste vliegramp alle Indonesische maatschappijen op de zwarte lijst van de EU stonden. Mensen zijn boos en zoeken antwoorden. Maar de ramp met het toestel van Lion Air blijkt ook entertainment.

Nu is het haar beurt: Robin Wright, eindelijk de leading lady in House of Cards
Vanaf vandaag in seizoen 6 van House of Cards: President Frank Underwood is dood, leve president Claire Underwood. Met haar machtsovername in hitserie House of Cards is ook actrice Robin Wright (52) eindelijk de leading lady.

Robin Wright. Beeld Netflix

Aaf Brandt Corstius: Dit aandachtszieke beestje is dé eekhoorn van Central Park
Aaf Brandt Corstius zat op een bankje in Central Park en had die leuke eekhoorn ineens door. ‘Elke keer kwam er weer een groepje toeristen aan die stopten bij de eekhoorn, wat leuk, een eekhoorn meteen aan het begin van het park, kom, we maken foto’s van hem en zeggen owww en awww. Dus als je het middelpunt van de aandacht wilt zijn, meteen bij de ingang van het park je shine pakken.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden