NieuwsbriefVolkskrant Avond

Volkskrant Avond: Zo wordt de hoofdprijs gevraagd voor een oude pil | Stuurloos Europa dreigt te stranden op migratiebeleid

Migranten op een rubberboot worden gered door een Spaans fregat.Beeld REUTERS

Goedenavond. Denktanks zouden het geweten van politieke partijen moeten zijn, maar grote ideeën en kritiek op het beleid worden door de partijleidingen steeds minder op prijs gesteld. Verder in uw avondnieuwsbrief: de medicijnen zijn precies hetzelfde, maar opeens is de prijs verdubbeld. Waarom doen de farmaceuten dat? ‘Nou gewoon, omdat het kan.

Vandaag belangrijk

Partijdiscipline en geldgebrek hollen de onafhankelijkheid van politieke denktanks uit

Toenemende partijdiscipline en lagere budgetten hollen de onafhankelijkheid en de eigenzinnigheid van de politieke wetenschappelijke bureaus uit. Dat gaat ten koste van het interne debat binnen politieke partijen en van de ideeënvorming in de politiek.

Stuurloos Europa dreigt te stranden op migratiebeleid

Het geruzie om de opvang van asielzoekers maakt de sfeer in Europa giftiger dan ooit. Het uitblijven van een oplossing kan het einde betekenen van de EU.

Nederlandse soldaten bij hun basis in Gao, Mali.Beeld AFP

Nederlandse troepen verlaten Mali, einde van omstreden VN-missie moet landmacht lucht geven

De Nederlandse troepen verlaten Mali. Het einde van de omstreden missie moet de uitgeperste landmacht weer wat lucht geven. Toch blijft de politieke neiging om bondgenoten tegemoet te komen groot

Poolse regering opent aanval op rechters na ‘homovriendelijk’ vonnis

De Poolse regering heeft met ongekende spierballentaal vrijdag de aanval geopend op het Hoog­gerechtshof. Het Hof promoot volgens viceminister van Justitie Marcin Warchol ‘een totalitair systeem’ waarin rechters bepalen hoe gewone Polen moeten leven en waar ze in geloven. 

Video van de dag

Als het aan president Poetin ligt, heeft Rusland binnenkort nog maar één standaardtaal en -cultuur. Correspondent Tom Vennink is in de stad Kazan, waar de lokale bevolking moet aanzien hoe hun Tataarse taal in scholen aan het verdwijnen is. De tegenstem moet komen van strijders zoals Ajrat: ‘Tataren zullen zichzelf nooit Russen noemen.

Vanavond op tv

Als u nu naar NPO 1 zapt, valt u midden in de WK-topper Portugal - Spanje. Met Andrés Iniesta die met het Spaanse elftal zijn laatste WK speelt (20.00 uur). In Goed volk gaat tv-kok Jeroen Meus op bezoek bij de vissers op het Noorse eiland Røst (NPO 3, 21.00 uur). Meer tv-tips vindt u hier.  

Morgen in de krant

Wetenschappelijke bureaus van politieke partijen: van denktanks tot propagandamachines

Ze zijn het brein, misschien wel het geweten, van de politieke partijen. Althans, dat zouden de wetenschappelijke bureaus moeten zijn. Maar grote ideeën en kritiek op het beleid worden door de partijleidingen steeds minder op prijs gesteld.

Geklak van klompen in de Friese rechtszaal tijdens regiezitting pro-Pietenzaak

In Leeuwarden vond vrijdag de regiezitting plaats in de zaak tegen de pro-Pieten, die ruim een half jaar geleden een stuk van de snelweg A7 bij het Friese Oudehaske bezetten. Sint en Piet zijn vroeg dit jaar

De overheid is gewaarschuwd: een Double Diamond-hasjroker stapt niet over op White Widow-wiet

Volgend jaar begint in tien gemeenten het experiment met legale cannabis. Er zijn allerlei haken en ogen, maar de belangrijkste lijkt de overheid niet te willen zien: de smaak van gebruikers gaat het succes bepalen. ‘Als mijn soort er niet bij zit, dan zoek ik het wel op straat.’

Rokende klanten van een coffeeshop in Tilburg.Beeld Marcel van den Bergh

Vals spel in de farmacie: de pil is hetzelfde, de prijs een veelvoud

Hoe de farmaceutische industrie valsspeelt en oude medicijnen weet om te toveren tot middelen waar plots de hoofdprijs voor wordt gevraagd.

De groeistuipen van Amsterdam, door de ogen van Eberhard van der Laan

De tentoonstelling De mooiste stad is een boodschap van een burgemeester met passie voor vaderstedelijke geschiedenis en nodigt uit voor een gesprek over de toekomst van Amsterdam.

Iedere cliënt in een kliniek weet wat je op welke momenten tegen wie moet zeggen

Volgens Peter Middendorp is het niet gek dat er, net als bij Michael P., een gat ontstaat tussen de cliënt in de computer en de cliënt zelf. En hij spreekt uit ervaring. ‘Je wordt bijna gedwongen om te zeggen dat je er goed bij zit. Alle andere antwoorden zijn in elk geval verkeerd. Ze brengen onrust in de groep, wakkeren angsten en verlangens aan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden