Volkskrant AvondWoensdag 10 juli

Volkskrant Avond: Zaak tegen meest gezochte crimineel begonnen: wie is Ridouan T.? | Eindelijk weten onderzoekers waarom we wijzen

Redactie
Een rechtbanktekening van Aloys Oosterwijk. Te zien is een aantal verdachten die terechtstaan in het proces Marengo. Op de eerste rij van links naar rechts: Bagdad el H., Mohammed A., Ashraf B., Zakaria el H. en Mohammed R.. Op de tweede rij van links naar rechts: Mohamed M.,Zacharia A., Charifel A., Arthur M. en Ricardo O. Staand Mr. Juriaan de Vries. Beeld ANP
Een rechtbanktekening van Aloys Oosterwijk. Te zien is een aantal verdachten die terechtstaan in het proces Marengo. Op de eerste rij van links naar rechts: Bagdad el H., Mohammed A., Ashraf B., Zakaria el H. en Mohammed R.. Op de tweede rij van links naar rechts: Mohamed M.,Zacharia A., Charifel A., Arthur M. en Ricardo O. Staand Mr. Juriaan de Vries.Beeld ANP

Vandaag belangrijk

Rechtszaak tegen meestgezochte crimineel Ridouan T. begonnen: hier wordt hij van verdacht
Een geoliede moordmachine. Zo noemde het Openbaar Ministerie (OM) woensdag de criminele organisatie van Ridouan T. (41) en diens rechterhand Saïd R. (49). En hoewel de strafzaak zich nog in de voorbereidende fase bevindt, is het zogenoemde Marengo-proces nu al uitzonderlijk. Wie is Ridouan T.?

De Stint mag (onder voorwaarden) weer de weg op
De Stint kan, onder een aantal strenge voorwaarden, komend schooljaar weer de weg op. Dat schrijft minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) woensdag aan de Tweede Kamer.

Eindelijk ontrafeld: waarom we wijzen
Met een reeks vernuftige, opvallend laagdrempelige proefjes hebben Duitse wetenschappers eindelijk ontrafeld waarom mensen als enige diersoort al van baby af aan met hun vinger naar objecten wijzen. Het gebaar is een soort aanraken op afstand, betogen de onderzoekers.

Populaire ‘Big Five’-persoonlijkheidstest faalt in niet-westerse culturen
Er wordt gezaagd aan de poten van de Big Five, de toonaangevende persoonlijkheidstest die wereldwijd wordt toegepast om te voorspellen of mensen geschikt zijn voor bijvoorbeeld een baan of een studie. Internationaal samenwerkende onderzoekers zetten vraagtekens bij de toepasbaarheid van de test in armere landen.

Britse ambassadeur stapt op na aantijgingen Trump
De Britse ambassadeur in Washington is woensdagochtend opgestapt. Kim Darroch was tot de conclusie gekomen dat hij niet goed meer kan functioneren nadat Donald Trump hem dinsdag ‘erg dom’ en ‘een pompeuze domkop’ had genoemd.

Video van de dag

Aarsman Collectie: Neanderthalers lijken op ons
Vlakbij het Neanderthal, waar in 1856 de hersenpan van een schedel werd gevonden, staat het Neanderthal Museum. Hier vind je dit wassen beeld, geconstrueerd aan de hand van Neanderthaler-dna. Grappig, hè, je stuurt een Neanderthaler naar de kapper, trekt hem een pak aan en meteen lijkt-ie een van ons. En niet alleen in herseninhoud is er overeenkomst. Hans Aarsman zocht het uit.

Vanavond op tv

Met Léon maakte Luc Besson zijn beste film. Spel en regie zijn zo goed dat de onmogelijke combinatie tussen een 12-jarig meisje (Natalie Portman) en een huurmoordenaar (Jean Reno) weet te ontroeren (Veronica, 20.30 uur). Op NPO 2 is de slot van het drieluik 63 up. Filmmaker Michael Apted portretteert de hoofdpersonen, die hij al hun leven lang volgt, op 63-jarige leeftijd (22.45 uur). Meer tv-tips vindt u hier.

Opinie

‘Verwerking van ons plastic afval is een drama’
Huishoudelijk plastic afval is nauwelijks geschikt voor recycling. Dus wordt het grotendeels verbrand of verscheept naar Azië. De milieuschade is enorm, we moeten onze aanpak herzien, betoogt Hugo Bellaart, VVD-raadslid in Gooise Meren.

Aanraders van de redactie

Rechter onverbiddelijk: Eierboer is zelf verantwoordelijk voor fipronilcrisis
Kippenboeren probeerden de schade van de fipronilaffaire te verhalen bij de voedsel- en warenautoriteit. Tevergeefs, bleek woensdag: overheidsfalen ontslaat ondernemers niet van hun eigen verantwoordelijkheid.

Rechtssocioloog Paulien de Winter over het strenge WW-regime: ‘Het is gericht op 10 procent die fraudeert’
Wie een WW-uitkering ontvangt van het UWV of bijstand krijgt van de gemeente, wordt onderworpen aan een streng regime van plichten. Politici hebben strikte regels opgesteld om fraude tegen te gaan. Maar leidt die strenge aanpak ook tot brave burgers?

Achter de onderkoelde blik van Isabelle Huppert gaat een wereld schuil, die ze niet zomaar prijsgeeft
Van Les valeuses (1974) tot Paul Verhoevens Elle (2016) en van ongenaakbaar tot goedlachs. Altijd trekt Huppert de camera naar zich toe.

Olijfbomen in Uleila del Campo, Spanje, die ten onder lijken te gaan aan hun eigen succes.  Beeld Getty
Olijfbomen in Uleila del Campo, Spanje, die ten onder lijken te gaan aan hun eigen succes.Beeld Getty

Erfgoedroof: eeuwenoude oude Catalaanse olijfbomen voor veel geld verkocht
Het is een pronkstuk voor iedere tuin bij een mediterrane villa: een monumentale olijfboom. Zo’n gedrongen exemplaar met een robuuste stam, knoestige takken, zilvergroene bladeren, en ieder jaar verse olijven. Maar de olijfboom dreigt in Catalonië ten onder te gaan aan zijn eigen populariteit.

Meld je aan voor de Open Redactie
De Volkskrant wil van lezers graag beter weten welke verhalen ze graag lezen. Wilt u meer weten over de Brexit, Trump, het klimaat, onderwijs of sport? Zo ja, wat dan? Welke thema’s missen we? Meld u hier aan voor de Open Redactie en vertel ons wat u wilt weten.

Die knikkertegels vormden hét symbool van peilloos diep onbegrip tussen kinderen en volwassenen
Sylvia Witteman stuitte online op een knikkertegel, wat haar deed denken aan haar jeugd waarin ze knikkerde met een ondiepe ‘kuuk’, begeerlijke looiers en waar je knikkers absoluut niet in de winkel kocht. ‘Tegenwoordig speel ik Candy Crush, dat kun je gelukkig in je eentje spelen.’

null Beeld

Waar interessante en spraakmakende verhalen online en in de krant ophouden, gaat het Volkskrantgeluid verder. Wat is een zwart gat precies? En hoe gaat het eraan toe in tbs-klinieken? Onze verhalenmakers leggen het uit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden