volkskrant avondwoensdag 18 september

Volkskrant Avond: Wie wil na de liquidatie van Wiersum nog een kroongetuige verdedigen? | Volg de Algemene Politieke Beschouwingen live

Redactie
Een rechercheur en zijn hond doen sporenonderzoek in de buurt van de plek waar Wiersum is doodgeschoten. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Een rechercheur en zijn hond doen sporenonderzoek in de buurt van de plek waar Wiersum is doodgeschoten.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Vandaag belangrijk

Geliquideerde advocaat Derk Wiersum ontving signalen dat hij doelwit zou worden
Strafrechtadvocaat Derk Wiersum (44) is woensdagochtend vlak bij zijn huis in Amsterdam doodgeschoten. Wiersum verdedigde kroongetuige Nabil B. in de liquidatiezaak rond hoofdverdachte Ridouan T. De schutter is nog voortvluchtig.

Volg hier live de Algemene Politieke Beschouwingen
In de Tweede Kamer wordt vandaag en morgen de begroting van het kabinet besproken. Op de eerste dag mogen de fractieleiders van zowel de coalitie als oppositie hun oordeel geven. Een dag later reageert premier Mark Rutte namens het kabinet. Volg het debat hier live.

Fernando Ricksen leefde als playboy en overleed als gezicht van ALS
Fernando Ricksen viel vaak meer op door zijn capriolen buiten het voetbalveld. De playboy overleed woensdag op 43-jarige leeftijd als een boegbeeld dat het lijden van de ALS-patiënt verbeeldde.

Nu.nl lanceert nieuwssite voor kinderen met berichten over belangrijk wereldnieuws, in begrijpelijke taal
Gert-Jaap Hoekman, hoofdredacteur van Nu.nl, heeft 7 tot 12-jarigen in het vizier. ‘Voor een hele generatie die nu opgroeit, is nu.nl de plek waar hun ouders naartoe gaan voor nieuws. Die groep moet ons ook leren kennen.’

Vanavond op tv

Peter R de Vries, Saskia Bellemen en Peter Plasman praten in Jinek (NPO 1, 23.00 uur) over de moord op advocaat Derk Wiersum, In de documentaire De schuldmachine (NPO 3, 21.20 uur) vertellen drie jongvolwassenen hoe ze op jonge leeftijd schulden konden maken. Hier vindt u onze complete tv-selectie.

Opinie

Drugsconsumenten moeten realiseren dat zij een dodelijk gevaar voor rechtsstaat en samenleving in stand houden
Het is pijnlijk duidelijk geworden dat liquidaties ons wel degelijk iets aangaan. De kring van potentiële slachtoffers is sterk uitgebreid, en vandaag bleek ook de rechtsstaat zelf doelwit te zijn geworden. We weten dat drugscriminaliteit hieraan ten grondslag ligt en daarom is het tijd dat drugsconsumenten verantwoordelijkheid nemen voor hun aandeel hierin, stelt Sander van Walsum.

Morgen in de krant

Wie wil na de liquidatie van advocaat Derk Wiersum nog een kroongetuige verdedigen?
De liquidatie van advocaat Derk Wiersum heeft de rechtsorde diep geschokt. Niet eerder werd een raadsman gedood om zijn functie als verdediger van een kroongetuige. Advocaten, aanklagers en rechters zijn bezorgd om hun veiligheid. Iedereen vraag zich af: wie is nog bereid een kroongetuige te verdedigen?

Belangstellenden leggen bloemen bij het kantoor van de doodgeschoten advocaat Derk Wiersum. Beeld ANP
Belangstellenden leggen bloemen bij het kantoor van de doodgeschoten advocaat Derk Wiersum.Beeld ANP

Advocaat Derk Wiersum (1975-2019) ‘stond altijd de underdog bij’
Woensdagochtend vroeg werd Derk Wiersum geliquideerd, op straat in Buitenveldert. Hij trad op als advocaat van Nabil B., kroongetuige voor justitie in het Marengo-proces tegen Ridouan T.

Kabinetsbeloften leveren vooral tijdelijke woningen op
Waar blijven de betaalbare huizen? In de Miljoenennota belooft het kabinet 2 miljard euro voor verbetering van de woningmarkt. Is het leed daarmee geleden?

Jakleer in visnetten moet de Noordzee plasticvrij maken
In de strijd tegen de plasticsoep hangen vissers uit Den Helder jak­leer in hun netten. De taaie huid voorkomt het slijten van de netten. Het was een gepensioneerde slager op reis in Mongolië die het licht zag.

Regisseur Pedro Almodóvar: ‘De melancholie die opsteekt in mijn latere werk, is ook de melancholie in mijn leven’
Ouder worden valt de Spaanse regisseur Pedro Almodóvar zwaar. Niet geheel toevallig speelt dit thema een hoofdrol in zijn nieuwe film Dolor y gloria. Filmen als therapeutisch wondermiddel, werkt dat?

Antonio Banderas in Dolor Y Gloria, de nieuwste film van Pedro Almodóvar. Beeld Filmbeeld
Antonio Banderas in Dolor Y Gloria, de nieuwste film van Pedro Almodóvar.Beeld Filmbeeld

Ik was kinderachtig genoeg om niet alleen gelijk te hébben, maar het ook te willen krijgen
Sylvia Witteman stapte in Amsterdam-Zuid van haar fiets af om haar fietstassen te legen. Die worden namelijk regelmatig aangezien voor vuilnisbakken door voorbijgangers. Helaas bleek de vuilnisbak ook vol te zitten en dus moest Witteman met rammelende fietstassen weer afdruipen. Maar dat ging niet zonder slag of stoot, ze raakte namelijk in een strijd verwikkeld met een passant.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden