Volkskrant Avond: Wie volgt Zijlstra op? | Kjeld Nuis: van blowende skater tot olympisch schaatskampioen

Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Goedenavond. Halbe Zijlstra's poging om zich opnieuw uit te vinden als opperdiplomaat strandde door een leugen: dinsdag trad hij af als minister van Buitenlandse Zaken. Lees hier het profiel van een ambitieuze politicus die één verhaal te veel vertelde. De laatste reacties rond zijn aftreden vindt u hier. Ook in uw avondnieuwsbrief: u bent straks in principe orgaandonor en Kjeld Nuis: van blowende skater tot olympisch kampioen op de schaatsmijl.

Halbe Zijlstra bij de bekendmaking van zijn aftreden. Beeld anp

Vandaag belangrijk

Liveblog - Rutte onder vuur omdat hij Kamer niet eerder informeerde over leugen Zijlstra
Minister Halbe Zijlstra van Buitenlandse Zaken is afgetreden vanwege zijn leugen over een ontmoeting met Poetin. Premier Rutte voert vanavond alsnog een debat met de Kamer over de fout van de ex-minister. De Volkskrant doet live verslag.

Eerste Kamer stemt in met donorwet: in 2020 is elke Nederlander orgaandonor tenzij bezwaar wordt aangetekend
De Eerste Kamer heeft het voorstel voor een nieuwe orgaandonorwet aangenomen. In 2020 wordt iedereen daardoor na overlijden in principe orgaandonor tenzij men bij leven aangeeft dat niet te willen. Nabestaanden kunnen orgaandonatie overigens tegenhouden als zij zwaarwegende bezwaren hebben.

Willem Holleeder over de verklaringen van zijn zussen: 'Zo'n smerige streek. Het zijn allemaal leugens'
Op de vijfde zittingsdag van het proces tegen Willem Holleeder ondervragen de rechters de verdachte over de verklaringen die zijn zussen tegen hem hebben afgelegd. Volgens Holleeder zijn het 'allemaal leugens'.

Haags gerechtshof: rookruimtes in horeca moeten dicht
De rookruimtes in cafés, restaurants en andere horecagelegenheden moeten dicht. Volgens het Haagse gerechtshof zijn ze in strijd met de geest van een verdrag van de Wereldgezondheidsorganisatie, dat ook door Nederland is ondertekend.

Willem Holleeder over de verklaringen van zijn zussen: 'Zo'n smerige streek. Het zijn allemaal leugens' Beeld anp

Video van de dag

Hij houdt het zelf niet zo bij, maar in Pyeongchang beleeft Volkskrant-fotograaf Klaas-Jan van der Weij zijn twaalfde of dertiende Spelen. In die tijd maakte een paar zeer bepalende foto's. Bijvoorbeeld die van een balende Sven Kramer in Turijn, zittend op het ijs na de val over het blokje en kijkend naar de Italiaanse ploeg die voorbij schaatsten. Van der Weij noemt zo'n foto 'gewoon strontmazzel'.

Vandaag op televisie

Wat moet de overheid doen voor mensen die met spoed een huurwoning nodig hebben, maar uiteindelijk op een vakantiepark of camping belanden? U ziet het in De monitor (NPO 2, 21.25 uur). Meer zin in een film? Op RTL 7 kunt u om 23.15 uur terecht voor de Bondfilm You Only Live Twice. Meer tv-tips vindt u hier.

Halbe Zijlstra treedt af: de leugen die zijn geloofwaardigheid als minister moest vergroten ontplofte in zijn gezicht
Halbe Zijlstra was jarenlang de onverschrokken rechtsbuiten van de VVD. Zijn poging om zich opnieuw uit te vinden als opperdiplomaat strandde door een leugen: dinsdag trad hij af als minister van Buitenlandse Zaken. Een profiel van een ambitieuze politicus die één verhaal te veel vertelde.

Wie volgt Zijlstra op? Deze vier VVD'ers maken kans
Gezocht: een nieuwe minister van Buitenlandse Zaken. Vereist: een VVD-lidmaatschap, het liefst wat politieke ervaring en vooral de bereidheid het risico te nemen voortijdig op het Haagse slagveld te sneuvelen.

Halbe Zijlstra treedt af: de leugen die zijn geloofwaardigheid als minister moest vergroten ontplofte in zijn gezicht Beeld anp

Dit gaat u merken van de nieuwe donorwet
Bij het vernieuwen van paspoort of rijbewijs. Of gewoon via een brief in de bus. De komende jaren is er geen ontkomen aan. Te pas en te onpas zal de overheid ons informeren over het nieuwe systeem van orgaandonatie dat in juli 2020 van kracht wordt. 'U bent donor tenzij u iets anders aangeeft', is de boodschap.

Kjeld Nuis: van blowende skater tot olympisch kampioen op de schaatsmijl
Het strenge regime van de topschaatser heeft zijn vruchten afgeworpen: Kjeld Nuis is olympisch kampioen op de 1.500 meter. Maar de skater uit Leiden is nooit helemaal uit hem verdwenen. (+)

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3,50/week.

Hoe we meer mensen kerken laten bewonderen? Gewoon, door ze 'musea' te noemen
Een simpele vraag ligt ten grondslag aan de wording van het Grootste Museum van Nederland: waarom gaan Hollanders op vakantie wél maar thuis nooit een gebedshuis binnen? Kerken, groot en klein, verenigt u! (+)

Aaf schakelt graag vaklui in, ondanks dat ze elke keer hun voorganger afzeiken
Toen columnist Aaf Brandt Corstius haar fiets bij de fietsenmaker ophaalde, stelde hij 'die omineuze vraag die fietsenmakers graag stellen: 'Wie heeft jouw fiets de vorige keer gerepareerd?' De vakman blijkt namelijk graag zijn concurrent af te zeiken. (+)

De Cenakelkerk in Heilig Landstichting (Nijmegen). Beeld Marcel Wogram
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.