Volkskrant avondWoensdag 4 september

Volkskrant Avond: Wetsvoorstel over No Deal-Brexit in eerste aanleg aangenomen | Ministeries steevast laat bij Wob-verzoek

Redactie
null Beeld AFP
Beeld AFP

Vandaag belangrijk

Live - Wetsvoorstel dat een No Deal-Brexit moet voorkomen in eerste aanleg aangenomen
De Britse premier Boris Johnson is verwikkeld in een nieuw politiek gevecht na de nederlaag die hij dinsdag in het Lagerhuis leed. De parlementariërs stemmen vandaag over een wetsvoorstel om een No Deal-Brexit te voorkomen. Als het wetsvoorstel wordt aangenomen, wil Johnson vervroegde verkiezingen uitschrijven. Maar daarvoor heeft hij de steun van de oppositie nodig. Volg alle ontwikkelingen in ons liveblog.

Ministeries steevast laat bij verzoek om openbaarheid: termijn vaker wel dan niet overschreden
Ministeries zijn laks met het openbaren van opgevraagde documenten. Ze zijn wettelijk verplicht brieven, stukken, mails of app-correspondenties binnen twee maanden toe te sturen, maar bij tweederde van de verzoeken overschrijden de ministeries de termijn. Dat blijkt uit onderzoek van de Volkskrant naar alle 2.077 verzoeken volgens de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) die de Rijksoverheid sinds 2016 online heeft gepubliceerd.

Amerika’s grootste winkelier Walmart legt munitieverkoop aan banden, NRA reageert woedend
Amerika’s grootste winkelier Walmart mengt zich in het wapendebat, tot grote woede van de wapenliefhebbers. De verkoop van munitie voor handwapens en kogels die worden gebruikt voor militaire aanvalswapens, wordt stopgezet. Ook wil de keten het liefst niet dat klanten komen winkelen met hun wapen goed zichtbaar.

Aankomend ECB-voorzitter Christine Lagarde wil meer aandacht voor nadelen lage rentestand voor spaarders
Beoogd ECB-voorzitter Christine Lagarde acht het hoog tijd om het monetaire beleid van de Europese Centrale Bank te herzien. Ze wil meer oog voor de nadelen voor spaarders van het huidige lage rentebeleid en stelt dat de ECB mee moet helpen in de strijd tegen de klimaatverandering.

Rijks heeft grote erfenis gekregen van partner van museumdirecteur Frans Haks
Johan Ambaum, de partner van de in 2006 overleden museumdirecteur Frans Haks, heeft vorig jaar ruim 864 duizend euro nagelaten aan het Rijksmuseum in Amsterdam. Dit blijkt uit het onlangs gepubliceerde jaarverslag van het Rijksmuseum Fonds over 2018.

Het Rijksmuseum  Beeld Remko de Waal/ANP
Het RijksmuseumBeeld Remko de Waal/ANP

Opinie

Ook nieuwe wet helpt oproepkracht niet verder
Met de wet Arbeidsmarkt in balans komt de huidige regering met nieuwe beschermende bepalingen voor oproepwerknemers, als aanvulling op de bestaande wetgeving. Sympathiek, maar er zijn geen maatregelen getroffen om te controleren of deze de wet ook naleeft, betoogt arbeidsrechtelijk onderzoeker Eva Cremers-Hartman.

Vanavond op tv

Sophie Hilbrand en Filemon Wesselink zijn terug als tv-duo voor De psycho show (NPO 2, 20.25 uur), een populair-wetenschappelijk magazine over ons brein. Op Canvas start Sharp Objects (Canvas, 22.20 uur), een serie over een getraumatiseerde journalist (Amy Adams) die in haar geboortedorp een dubbele moordzaak onderzoekt. Meer tv-tips vindt u hier.

Morgen in de krant

Ambtenaren geven in kat- en-muisspel journalisten beleidsstukken terug als gatenkaas
De overheid is verplicht documenten te leveren die via de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) worden opgevraagd, maar ze komen meestal te laat en vaak met grote delen weggelakt. De onvrede neemt toe. Waarom loopt het zo stroef?

De nieuwe Porsche is elektrisch, en brult dus niet. Hoe breng je zo’n stille sportwagen aan de man?
Voor het eerst lanceert Porsche een elektrische sportwagen. Hoe breng je zo’n stille auto aan de man als een van de belangrijkste kenmerken van je merk een brullende motor is?

Nieuwe regels en registratieplicht moeten vliegen met drones veiliger maken
Het afgelopen jaar zijn er twaalf ‘bijna-botsingen’ gemeld tussen vliegtuigen, helikopters en drones. Nieuwe Europese regels en een registratieplicht voor consumenten moeten vanaf juli volgend jaar het vliegen met drones veiliger maken. ‘Je mag ook niet met elk schip zomaar het water op.’

null Beeld Swiss Post
Beeld Swiss Post

Fotograaf Peter Lindbergh (1944-2019) streed voor echtheid in de van nep vergeven modewereld
De beroemdste foto van Peter Lindbergh was de Vogue-cover met de piepjonge Naomi Campbell, Linda Evangelista, Tatjana Patiz, Christy Turlington en Cindy Crawford uit 1990.

Onno Blom ging in de Pieterskerk in Leiden op zoek naar het graf van Rembrandts moeder
In het speurwerk voor zijn vandaag verschenen biografie van de jonge Rembrandt deed Onno Blom een opwindende ontdekking: hij vond het graf van Rembrandts moeder. Maar waar bleven haar botten?

Onno Blom in de Pieterskerk in Leiden Beeld Hilde Harshagen
Onno Blom in de Pieterskerk in LeidenBeeld Hilde Harshagen

Voor mijn zoon was er niets mooiers dan een zonsondergang op de A2
Vanaf het moment dat haar oudste zoon zijn rijbewijs haalde, braken er gouden tijden aan bij Sylvia Witteman: opeens hoefde ze nooit meer zelf boodschappen te doen. ‘Ik had maar te pruttelen ‘het kattenbakgrind is op...’ of wég was mijn zoon al, om het te gaan halen bij een liefst verre supermarkt.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden