Avondnieuwsbrief10 juni 2018

Volkskrant Avond: Welk spel spelen Kim en Trump in Singapore? | Mannenclans in de oertijd sloegen elkaar de harses in

Goedenavond. Donald Trump en Kim-Jong Un zijn gearriveerd in Singapore voor hun historische ontmoeting. Wat staat er dinsdag op het spel? En wat willen de buurlanden, die gespannen meekijken? Verder in uw avondnieuwsbrief: hoe kon het dat 5.000 jaar geleden het aantal mannen dramatisch slonk? Op die oude vraag komt een nieuw antwoord: mannenclans in de oertijd sloegen elkaar de harses in.

null Beeld Tijmen Illus
Beeld Tijmen Illus

Vandaag belangrijk

Trump en Kim Jong-un gearriveerd in Singapore

De Amerikaanse president Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un zijn zondag aangekomen in Singapore voor hun historische ontmoeting. Die moet een einde maken aan het conflict over de kernwapens van Noord-Korea.

Nieuwe poging paarse partijen: partneralimentatie verkort tot vijf jaar

Zeven jaar na hun eerste aankondiging pakken VVD, D66 en PvdA alsnog het plan op om de duur van de partneralimentatie na een echtscheiding te verkorten van twaalf tot vijf jaar. Uitzonderingen gelden in hun wetsvoorstel alleen als er jongere kinderen zijn of als de minst verdienende partner de AOW-leeftijd nadert en daardoor weinig kans heeft om betaald werk te vinden. Het plan maakt grote kans op een meerderheid in de Tweede Kamer.

Trump vertrekt met slaande deuren, G7 eindigt voor het eerst zonder slotverklaring

Voor het eerst sinds 1975 is de top van de G7 geëindigd zonder gezamenlijke verklaring. Een moeizaam bereikt compromis werd door de al eerder vertrokken Amerikaanse president Trump getorpedeerd met een tweet vanuit regeringstoestel Air Force One na opmerkingen van de Canadese premier Trudeau die de tekst in Trumps ogen verkeerd had uitgelegd.

Mannenclans oertijd sloegen elkaar de harses in en vernietigden zo hun dna-lijnen

Rond de vijfduizend jaar voor Christus gebeurde er iets krankzinnigs in prehistorisch Europa: opeens verdwenen de mannen massaal van de aardbodem. Een gevolg van familievetes onder de vroege boeren, opperen drie Amerikaanse onderzoekers.

Video van de dag

Rusland is zo veel meer dan politiek, vertelt schortenmaker Maxim Koposov. Hij liet onze correspondent Tom Vennink het hippe, moderne Moskou zien, en is eigenlijk helemaal niet zo bezig met Poetin en de zijnen: ‘Het is beter om van een afstandje naar dat gekkenhuis te kijken.’

Vanavond op tv

Had Nederland in 1978 wereldkampioen kunnen worden als Rob Rensenbrink wél had gescoord of was het toernooi zo gemanipuleerd dat dit überhaupt nooit een optie was? Oud-internationals Arie Haan en Ernie Brandts gaan naar Argentinië op zoek naar antwoorden (Andere Tijden Sport, NPO 1, 22.05 uur). Nog meer WK-tv: comedian Frankie Boyle reist af naar Rusland om te zien hoe het Russische voetbal zo lelijk heeft kunnen worden (BBC 2, 22.00 uur). Meer tv-tips vindt u hier.

Morgen in de krant

Met welke kaarten zullen Trump en Kim naar de onderhandelingstafel komen?

Als Donald Trump en Kim Jong-un elkaar dinsdag in Singapore ontmoeten, hebben ze ieder hun eigen strategie. Wat zijn hun eisen voor een akkoord? Wat willen de buurlanden, die gespannen meekijken? Wordt er open kaart gespeeld?

Waarom we van zelfdoding vaak een karikatuur maken - zeker als het een bekend persoon betreft

Wie de zelfgekozen dood van bekende mensen wil duiden, heeft het al snel over depressies en eetstoornissen. Maar zo simpel is het niet.

Pieter van Geel pakt de landbouw aan om de klimaatdoelen van Parijs te halen, maar ‘het is de vraag of dat met de huidige veestapel wel haalbaar is’

Over een maand moet het Nationale Klimaatakkoord op grote lijnen af zijn. Aan de Landbouwtafel van Pieter van Geel (CDA) zijn de recente boerenfraudes voelbaar, en staat het inkrimpen van de veestapel op de agenda.

null Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Opinie: Hoofddoek illustreert de kloof met het individualistische Nederland

‘Wie de hoofddoek anno 2018 wegwuift als een willekeurig soort mode-accessoire, gaat voorbij aan het cultuurhistorische gewicht ervan. Als moderne vrouwen in Nederland ervoor kiezen een hoofddoek te dragen, gaat het niet alleen om de vraag of ze dat in vrijheid doen, maar ook om aan welke samenlevingsvorm ze met hun keuze refereren en waarom.’, schrijft journalist en historica Daniela Hooghiemstra.

Segers en de zijnen zoeken de bezieling in Rutte III

Als kleinste regeringspartij heeft de ChristenUnie de grootste moeite om zich te onderscheiden. Maar de partij heeft geleerd van het fiasco bij Balkenende IV, blijkt zaterdag op het congres. Ze houden een lijst bij met al hun successen.

Aaf: Heleen van Royen schaamt zich niet voor burgerlijkheid - en dat is bijzonder

Heleen van Royen heeft een jaar lang haar seksleven bijgehouden in een Sexdagboek, waarin ook haar burgerlijkheid naar voren komt. ‘Dat is goed’, stelt Aaf. ‘Want er is te weinig aandacht voor stappentellers en batterijen in erotische literatuur, en veel te weinig aandacht voor kaas.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden