Volkskrant AvondZondag 5 juli

Volkskrant Avond: Weer recordaantal besmettingen wereldwijd | Op de dag dat het RIVM nul doden meldde, stierf verpleegkundige Boy Ettema aan corona

Verplegend personeel op een intensive-care afdeling die specifiek is ingericht voor patiënten met Covid-19, helpen een man van een bed in een stoel.Beeld Hollandse Hoogte / Ilvy Njiokiktjien

Vandaag in het nieuws 

Liveblog coronavirus: Weer recordaantal besmettingen wereldwijd | Aantal coronagevallen in Rusland boven de 680.000
Terwijl het aantal nieuwe besmettingen in de VS en Latijns-Amerika zorgwekkend hoog blijft, gaat Europa langzaam weer open. In Nederland zijn deze week flink wat coronamaatregelen versoepeld. Volg het belangrijkste nieuws over de pandemie in dit liveblog.

Dierenartsen waarschuwden voor coronagevaar slachthuizen, Voedselautoriteit deed niks
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft waarschuwingen van eigen medewerkers over de slechte hygiënische omstandigheden in slachthuizen in de wind geslagen. Ook kregen NVWA-werknemers onvoldoende bescherming tijdens het hoogtepunt van de uitbraak.

Astronomen vinden ‘naakte kern’ van verre reuzenplaneet
Voor het eerst hebben astronomen een glimp opgevangen van hoe het er in het binnenste van grote gasplaneten als Jupiter en Saturnus uit moet zien. Met de vondst kan de vorming van ons eigen zonnestelsel worden verklaard.

Akwasi is terug op het podium – en het bleef opvallend rustig
De Volkskrant was vrijdagavond in Venlo bij het eerste optreden van Akwasi na alle ophef over zijn zwartepietuitspraak. Van het op Twitter aangekondigde ‘ontvangstcomité’ was geen sprake. Van een feestelijk begin van zijn tour en de heropening van Poppodium Grenswerk des te meer.

In de zaal staan de toeschouwers naast hun stoelen te dansen.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Vanavond op de televisie 

Achteraf gezien was het niet zo’n slim plan om de kerncentrale van Fukushima direct aan de kust te bouwen in een aardbevingsgevoelig gebied. In 2011 raakten de reactoren zwaar beschadigd na een aardbeving en de daarop volgende tsunami. Hoewel het aantal directe slachtoffers beperkt bleef, werd een groot gebied besmet met radioactiviteit en moesten 20 duizend bewoners worden geëvacueerd. In Na de klap bezoekt Tom Kleijn het gebied, waar de Japanse overheid er alles aan doet om de geleden imagoschade weg te poetsen. Bekijk meer tv-tips hier.

Opinie

Herziene canon ontbeert Europese context
De canon van onze vaderlandse geschiedenis gaat voorbij aan onze internationaal georiënteerde jeugd, betogen Marloes Beers, docent geschiedenis aan de Universiteit Utrecht en student-assistent Martijn Kool.

Aanraders van de redactie

Op de dag dat het RIVM nul doden meldde, stierf verpleegkundige Boy Ettema aan corona
Boy Ettema, een chirurgieverpleegkundige die op de covid-afdeling werkte, was gezond, fietste veel, had geen overgewicht en was pas 42 jaar oud. Toch overleed hij aan corona, op de eerste dag dat het RIVM nul doden meldde.

Coronanieuws China weer onder censuur, maar ‘er zijn nog steeds mensen die dit willen doen’
Even leek er in China ruimte voor kritische verhalen over corona, voor droevige ervaringen ook. Maar inmiddels heeft de staat de controle over internet weer stevig in handen. Online-activisten zijn opgepakt. Zoals Chen Mei en Cai Wei.

Zinvol leven: ‘Kom je vrij van je bewustzijn dan ben je het leven zelf’
Zes jaar werkte Cuong Lu als boeddhistisch geestelijk verzorger in gevangenissen in Nederland. Hij gaf meditatieles aan moordenaars en dealers. Zijn inzicht: ‘Ik zie geen enkel onderscheid tussen mijzelf en de gedetineerde.’

Column: Voor mensen die in de kindertijd zijn blijven steken, is een groentepizza wellicht een uitkomst
Pizza is geen groente. Logisch, zou je denken, maar Teun van de Keuken werd geconfronteerd met een reclame die het tegendeel beweert. Wat heeft het campagneteam geslikt? Geen groente waarschijnlijk, want daar lijken ze ondanks hun boodschap een hekel aan te hebben. ‘Voor mensen die in de kindertijd zijn blijven steken, zijn deze pizza’s wellicht een uitkomst.’

Beeld Archive Photos

Pac-Man wordt 40. Hoe werd het kale gele happertje zo’n belachelijk groot succes?
Pac-Man is ontstaan uit het idee vrouwen de arcadehallen in te trekken, en zijn uiterlijk is afgeleid van een aangesneden pizza. Veertig jaar geleden werd dit iconische videogamefiguur geboren. Hoe kon het dat uitgerekend dit spelletje de wereld veroverde en veranderde? En wat had de tweede feministische golf daarmee te maken?

Column: Met de doorweekte mouw van zijn jas veegt hij mijn gezicht nog natter. ‘Zo’
Katinka Polderman fietst naar de visboer op het plein, haar zoontje in het zitje achterop, in het mandje voorop zijn allengs doorweekte rugzak. ‘‘Ooo mama’, zegt hij. ‘Kom eens hier.’ Hij trekt me aan mijn jas omlaag, liefdevol en doortastend, ongeveer zoals Hugh Grant dat zou doen in een romantische komedie. Als de kibbeling klaar is fietsen we naar huis, onze dampende buit naast zijn Nijntje-tas in het fietsmandje.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden