Volkskrant AvondWoensdag 17 oktober

Volkskrant Avond: Weer een deuk in Ruttes pantser, herstellen wordt lastig | Hoe Nederlandse criminelen in Europa de meesters van de plofkraak werden

Goedenavond. Het echec rond de afschaffing van de dividendbelasting is een nieuwe deuk in het pantser van Mark Rutte. In het verleden wist de premier telkens te herstellen. Dit keer wordt dat niet makkelijk. Verder in deze nieuwsbrief: Nederlandse criminelen zijn in Europa de meesters van de plofkraak, en ze slaan steeds vaker hun slag in Duitsland en België. Hoe komt dat? En bij gebrek aan motief krijgt in avondtalkshows het Westen alvast de schuld van de aanslag op de Krim, waarbij vandaag zeker 19 mensen om het leven kwamen.

Premier Mark Rutte en Jesse Klaver tijdens de schorsing van het debat over de dividendbelasting.Beeld Freek van den Bergh

Vandaag belangrijk

Verdachten moord Khashoggi zouden banden hebben met Saoedische kroonprins, VS vragen inzage in geluidsmateriaal
Een deel van de Saoediërs die mogelijk de journalist Jamal Khashoggi hebben ondervraagd en vermoord, heeft banden met de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman. De operatie zou zijn opgezet door een naaste medewerker van Bin Salman. Een Turkse krant publiceerde woensdag gruwelijke details over de overvraging van Khashoggi, die op geluidsband zou staan.

Politie was geïnfiltreerd in terreurcel die grote aanslag in Nederland wilde plegen
De politie is geïnfiltreerd in de groep die volgens het Openbaar Ministerie (OM) een grote aanslag in Nederland wilde plegen. Het OM wil de exacte werkwijze pas in de rechtbank openbaar maken, maar spreekt de berichtgeving van RTL Nieuws en NRC woensdag niet tegen. Bronnen rond de zaak bevestigen de infiltratie.

Cannabis legaal in Canada: loopt Nederland nu achter?
Canada is sinds woensdag het tweede land ter wereld waar je legaal wiet kunt kopen. Om middernacht stonden mensen in Newfoundland, de oostelijkste provincie van het land, in lange rijen bij een potshop om juichend hun eerste bestelling te doen. Maar wordt Canada hierdoor straks overspoeld door toeristen die ongestraft een joint willen roken? En loopt Nederland nu achter?

Een man danst in de rij voor een potshop in de stad Montreal.Beeld AP

Bij gebrek aan motief krijgt het Westen alvast de schuld van de aanslag op de Krim
Een zeldzame ‘school shooting’ op de Krim heeft Rusland in rouw gedompeld en tot een ongemakkelijke zoektocht naar de oorzaak geleid op de staats-tv: hoe is het mogelijk dat studenten gevaar lopen op een schiereiland dat volgens Rusland in 2014 ‘gered’ werd uit Oekraïense handen?

Video van de dag

Aarsman Collectie: Van vlees en bloed
De gezichtsuitdrukkingen van robot Sophia komen zo dicht bij die van de mens dat het griezelig wordt. Haar constructeurs hebben geprobeerd daar iets aan te doen.

Vanavond op tv

Je komt in films niet vaak zo’n monsterlijke vader tegen als die uit de Spaanse griezelthriller Marrowbone, gesitueerd in het Amerika van de jaren zestig. Benieuwd? Je ziet ‘m op iTunes. Nog meer griezelen, maar dan op tv, doe je met David Finchers The Girl with the Dragon Tattoo, met een enge, kille Rooney Mara in de hoofdrol (Veronica, 20.30 uur). En na Napels en Marseille bezoekt Danny Ghosen deze week de buitenwijk Ferentari in het Roemeense Boekarest. Meer tv-tips vindt u hier.

Morgen in de krant

Wie kan de Nederlandse plofkrakers stoppen?
Dinsdagnacht mislukte in het Zuid-Duitse Germering een plofkraak op een geldautomaat. Vier verdachten zijn aangehouden, volgens Duitse media bevinden zich onder hen Nederlanders. Nederlandse criminelen zijn in Europa de meesters van de plofkraak. Hoe komt dat?

Tussen oerhollandsche groenten leren boeren op gortdroge woestijngrond
De Peruaanse boerin Maria verbouwt haar maïs hoog in de Andes, haar collega Maria heeft te maken met de dorre woestijngrond van Zimbabwe. Het zijn al extreme omstandigheden, en daar komen de gevolgen van klimaatverandering nog eens overeen. In Nederland leren ze om te gaan met de nieuwe weersomstandigheden. ‘Al sinds 2008 komt het regenseizoen te laat.’

Dorcas Nyamaharo ruikt aan een bloemblad bij Stadstuinderij BuitenLeeft.Beeld Freek van den Bergh

Op naar de sterren en daar voorbij: wat maakt een astronautenfilm tandenknarsend spannend?
Rob van Scheers zet uiteen wat er nodig is voor een geslaagde lift-off. 

Bekraste Rutte staat weer voor een politieke krachtproef
Het echec rond de afschaffing van de dividendbelasting is een nieuwe deuk in het pantser van Mark Rutte. In het verleden wist de premier telkens te herstellen. Dit keer wordt dat niet makkelijk.

Hoe zonne-energie het leven op de Keniaanse savanne verandert: ‘Ik kan echt niet meer zonder tv’
Voor het eerst in zijn leven kijkt de Keniaan Joseph Kamau thuis tv. Dankzij een zonnepaneeltje van het bedrijf M-Kopa, gekocht op afbetaling. M-Kopa speelt in op de wens naar meer materieel bezit. Wie zijn solar-thuissysteem helemaal aflost, kan bijvoorbeeld door naar een koelkast-op-afbetaling. ‘Zonne-energie heeft een sterk vermogen om ons leven te veranderen.’

Vader Joseph Kamau, moeder en dochter kijken televisie, op de achtergrond de lichten van Nairobi.Beeld Sven Torfinn

Sylvia Witteman sprak met haar vriendje van de middelbare school af in het Rijksmuseum. Dat bleek een vergissing
Sylvia Witteman bewaart een pijnlijke herinnering aan Rembrandts Nachtwacht. ‘Ik besloot dat ik mijn eerste vriendje van de middelbare school weleens terug wilde zien, en in een vlaag van misplaatste voortvarendheid maakte ik er meteen werk van ook. We maakten een afspraak. In het Rijksmuseum, dan hadden we wat te kíjken tijdens het herinneringen ophalen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden