Volkskrant Avond Woensdag 27 februari

Volkskrant Avond: Wat wordt Nederland precies wijzer van een staatsbelang in Air France-KLM? | Trump en Kim dromen even weg in Vietnam

Rechtbanktekening van Officiers van Justitie Maaike van Kampen (L) en Anke van de Venn (2-L), voorzitter G. van Dijk (M), Richard R., bekend als Rico de Chileen, (3-R) en advocaat Leon van Kleef (R) in rechtbank Amsterdam-Bunker. Beeld ANP

Vandaag belangrijk

Justitie rekent ‘Rico de Chileen’ tot een van kopstukken in Nederlandse drugsoorlog
Richard R., alias ‘Rico de Chileen’, is betrokken bij een of meer liquidaties in het criminele milieu. Dat stelt het Openbaar Ministerie op basis van strafrechtelijk onderzoek. De 45-jarige R. is volgens zijn aanklagers een van de drie kopstukken in een omvangrijke drugsoorlog (in de volksmond ‘Mocro War’ genoemd) die sinds 2012 al meer dan dertig levens heeft gekost.

Zware stappen tegen promovendus en begeleiders in salafismeonderzoek
De Tilburg University heeft zware stappen ondernomen tegen een promovendus en zijn promotor en copromotor die vorig jaar september in het nieuws kwamen met een veelbesproken proefschrift over het salafisme in Nederland. 

Biotech-gist kan cannabis namaken
Wetenschappers zijn er in geslaagd gistcellen cannabisstoffen te laten maken, blijkt uit een publicatie in Nature. De ontwikkeling kan interessant zijn voor de productie van medicinale cannabis en voor medicijnonderzoek.

Close-up van een Cannabisplantje. Beeld AP

Luchtoorlog India en Pakistan: kernmachten tonen hun spierballen
Twee kernmachten, India en Pakistan, proberen deze dagen met hun gevechtsvliegtuigen te laten zien waartoe zij militair in staat zijn. Pakistan vertrouwde met de F-16 jarenlang op hoogwaardige Amerikaanse technologie. India is al jaren een trouwe klant in Rusland. Wie trekt aan het langste eind als het conflict nog verder escaleert?

Video van de dag

Daar sta je dan met je pijl en boog. Maar waarom zit er niets op de achterkanten van de pijlen? Fotodetective Hans Aarsman heeft vroeger ook indiaantje gespeeld, en hij weet: daar horen veren te zitten. 

TV-tips

Vanavond kunt u kijken naar het slotstuk van de beroemde Godfather-triologie (RTL 7, 20.30-00.00 uur). Oké, hij wordt unaniem beschouwd als het minste deel, maar dat het om een slechte film zou gaan berust op een misverstand. Ook deze derde Godfather getuigt van een grandioos gevoel voor het operateske en is zo barok als een gangsterepos kan zijn. In Satanic Verses: 30 Years On (BBC 2, 22.00 uur) wordt teruggeblikt op de publicatie van Salman Rushdies roman De duivelsverzen, die destijds grote controverse veroorzaakte en Rushdie een fatwa opleverde. Voor andere tv-tips kunt u hier terecht.

Uit de krant van morgen

Een streep in het zand van 744  miljoen euro
Hoeveel zeggenschap krijgt Nederland eigenlijk door een staatsbelang in Air France-KLM? Zes vragen over een opmerkelijke aandelenaankoop.

Trump en Kim dromen even weg in Vietnam
Donald Trump probeert Kim Jong-un te verleiden zijn kernwapens op te geven door hem economische voorspoed voor te spiegelen. De locatie van hun onderhandelingen is veelzeggend: het voorheen arme en gesloten Vietnam.

President Donald Trump praat met de leider van Noord Korea, Kim Jong-Un. Beeld REUTERS

Vergeet de roman en vergeet de film: Olga en Erik uit Turks Fruit hebben een derde leven gekregen (vier sterren) 
Turks Fruit in het theater is geen meedogenloos, realistisch verhaal over een getroebleerde kunstenaar annex testosteronbom, maar een mooie, soms zelfs aandoenlijke en naar het eind toe bitterzoete liefdesgeschiedenis.

Ali Dijkstra en Chris Peters in Turks Fruit. Beeld Annemieke van der Togt


Monumentaal badhuis in Hengelo krijgt omstreden woontoren
Het oude badhuis in Hengelo is zo goed als slooprijp. Maar na jaren van soebatten ligt er een reddingsplan voor het gemeentelijk monument uit 1932. Alleen is de buurt er niet zo blij mee. En is er ook niet sprake van belangenverstrengeling?  

Vlees vervangen is peperduur. Maar waarom?
Vegetariër worden is niet goedkoop, zeker niet als je voor vleesvervangers kiest. Die zijn per kilo vaak vier keer zo duur als vlees. Waarom? ‘Als je het wil laten lijken op vlees, moet je er flink aan sleutelen.’

Gehakt op een bord met peperkorrels.

Op een kwade dag besloot ik een slécht opstel te schrijven, precies zoals meester R. altijd had uitgelegd dat het níét moest
Het gaat slecht met de studie Nederlands, las Sylvia Witteman. Dat bericht deed haar afvragen waarom zij indertijd wél Nederlands is gaan studeren. ‘Ik dacht terug aan meester R. Hij was mijn onderwijzer toen ik 11 was en besteedde veel aandacht aan wat men tegenwoordig ‘creative writing’ noemt: toen noemden we dat ‘opstel’.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden