NieuwsbriefAvond

Volkskrant Avond: Wat te doen met die plots vrijgekomen 1,9 miljard? | Door tot het bittere eind: Eberhard van der Laans laatste maanden

Goedenavond. De heroverweging van het dividendplan zadelt het kabinet op met een hoogst ongebruikelijk politiek luxeprobleem: opeens is er per 2020 een jaarlijks te besteden bedrag van 1,9 miljard euro over op de begroting. En daarvoor moet nu een nieuwe bestemming gevonden worden. Verder in deze nieuwsbrief: een reconstructie van Van der Laans laatste maanden, een jaar na zijn dood. En we spraken de inmiddels overleden ontwerper Anthon Beeke samen met zijn vrouw Lidewij.

Redactie
Lidewij Edelkoort en Anthon Beeke Beeld Robin de Puy
Lidewij Edelkoort en Anthon BeekeBeeld Robin de Puy

Vandaag belangrijk

Het kabinet heeft plots 1,9 miljard euro te besteden. Wat nu?
De heroverweging van het dividendplan zadelt het kabinet op met een hoogst ongebruikelijk politiek luxeprobleem: opeens is er per 2020 een jaarlijks te besteden bedrag van 1,9 miljard euro over op de begroting. Een bedrag waarvoor nu een nieuwe bestemming gevonden moet worden.

Groningen krijgt ruim een miljard voor leefbaarheid en economie
Het kabinet stelt 1,15 miljard euro beschikbaar om Groningen leefbaarder te maken en een economische oppepper te geven. Het geld is bedoeld als compensatie voor de schade die door gaswinning in de provincie is aangericht.

Houdt Pechtold het nog lang vol?
Voor het eerst in jaren komt D66 in mineur bijeen op een partijcongres. In de peilingen staat de partij op zwaar verlies. Bij de leden groeit de twijfel over de houdbaarheid van Alexander Pechtold. ‘Elke leider heeft op een gegeven moment zijn beste tijd gehad.’

De twijfel groeit over de houdbaarheid van Alexander Pechtold, fractievoorzitter D66 in de Tweede Kamer. Beeld Martijn Beekman
De twijfel groeit over de houdbaarheid van Alexander Pechtold, fractievoorzitter D66 in de Tweede Kamer.Beeld Martijn Beekman

Benoeming Kavanaugh komt dichterbij: Amerikaanse Senaat beëindigt debat
De benoeming van Brett Kavanaugh als lid van het Hooggerechtshof is een stap dichterbij gekomen met de stemming vrijdag in de Amerikaanse Senaat. Met een minieme meerderheid van 51 tegen 49 besloten de senatoren het debat over de benoeming te beëindigen en binnen een of twee dagen over te gaan tot de finale stemming.

Video van de dag

De heisa rond Brett Kavanaugh is er met een reden. Hij staat op het punt om voor de rest van zijn leven een van de machtigste personen van de VS te worden. Het Supreme Court heeft in het verleden bijvoorbeeld al doorslaggevende beslissingen genomen over abortus en het homohuwelijk.

Tv-tips

Op de dag dat in Utrecht het Nederlands Filmfestival teneinde loopt ziet u op televisie het knappe, sfeervolle Karakter, de laatste Nederlandse speelfilm die een Oscar won (RTL 8, 20.30 uur). Regisseur Martin Koolhoven presenteert zes speelse filmcolleges, te beginnen met eentje over de Italiaanse spaghettiwesterns (NPO 3, 21.20 uur). Aansluitend is zijn eigen western Brimstone te zien (NPO 3, 22.05 uur). Meer tv-tips vindt u hier.

Uit de krant van morgen

Door tot het bittere einde: Van der Laans laatste maanden
De burgemeester van Amsterdam wilde doorwerken toen hij ongeneeslijk ziek bleek te zijn. Zijn omgeving maakte het hem mogelijk en nam daarmee een risico. Was dat terecht? Een reconstructie van Van der Laans laatste maanden, een jaar na zijn dood.

Eberhard van der Laan Beeld ANP
Eberhard van der LaanBeeld ANP

Dit weten we over GROe, de door Lenin opgerichte Russische inlichtingendienst
Wat is bekend over de GROe, de Russische onafhankelijke inlichtingendienst die verantwoordelijk is voor de hackpogingen in Den Haag?

Vormgever Anthon Beeke en trendwatcher Lidewij Edelkoort: ‘Het kwam altijd weer goed tussen ons’
Op 3 september interviewden we vormgever Anthon Beeke en trendwatcher Lidewij Edelkoort in Parijs over hun werk, hun leven en hun liefde. Iets meer dan drie weken later, op 25 september, overleed Anthon Beeke in Amsterdam.

Een Nobelprijs zegt: dit blijft
Er komt geen Nobelprijs voor de Literatuur dit jaar, en wat er ook op die prijs af te dingen valt: dat is jammer, schrijft Arnon Grunberg. Want een literaire prijs, en de Nobelprijs zeker, geeft aan welke boeken wij niet kunnen loslaten.

null Beeld Olivier Heiligers
Beeld Olivier Heiligers

Wie wint het gevecht om de elektrische auto?
Nu Nederland kiest voor de elektrische auto en ook Europa afkoerst op veel strengere CO2-normen, moeten er snel veel meer e-auto’s komen. Ook Duitse fabrikanten zullen eraan moeten. Kunnen zij hun achterstand op Azië nog wel goedmaken? De accu speelt een sleutelrol.

Ibtihal Jadib hoorde over het plannetje van Klaas Dijkhoff om criminaliteit in bepaalde wijken dubbel te bestraffen.
Ze vraagt zich af: ‘Zou het helpen? Harder intrappen op jongeren die al in het verdomhoekje zitten?’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden