Volkskrant Avond: Wat leren Avicii’s collega’s van zijn burn-out? | OPCW onderzoekt gifgasaanval in Syrië

Goedenavond. De burn-out van de vrijdag overleden dj Avicii (1989 – 2018) schudde de dancewereld wakker. Want toen hij in 2015 omviel en stopte met de muziek, wist een hele nieuwe generatie dat het anders moest. Maar hoe, en lukt het nu ook? Ook in uw avondnieuwsbrief: onze correspondent over de moeizame weg naar de waarheid over de vermeende gifgasaanval in Douma.

Redactie
Moeders en kinderen wachten op evacuatie vanuit Douma. Beeld ANP
Moeders en kinderen wachten op evacuatie vanuit Douma.Beeld ANP

Vandaag belangrijk

Eindelijk kan de OPCW in Syrië onderzoek doen naar gifgas
Eerst leggen Syrië en Rusland de VN-medewerkers geen strobreed in de weg, maar na de westerse raketten wordt alles anders.

Politie houdt verdachte aan voor dood 17-jarige Orlando
De politie heeft een 27-jarige Hagenaar aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de dood van de zeventienjarige Orlando Boldewijn. De Rotterdamse jongen kwam zondag 18 februari na een afspraak in Den Haag niet meer thuis. Zijn lichaam werd ruim een week later in het water van het Böttgerwater gevonden in de Haagse wijk Ypenburg.

Driehonderd prominenten tekenen manifest tegen antisemitisme in Frankrijk
In Frankrijk, 'het land van Emile Zola en Clemenceau', is een 'etnische zuivering zonder groot rumoer' gaande. Dat schrijven driehonderd prominente Fransen in een manifest dat zondag in de krant Le Parisien verscheen. Tot de ondertekenaars behoren o.a. ex-president Sarkozy en artiesten als Charles Aznavour.

Eiland Mont Saint-Michel weer open voor publiek: man dreigde 'smerissen te doden'
Mont Saint-Michel in Normandië is weer opengesteld voor het publiek. Zondagochtend werd het dorp ontruimd nadat een man gedreigd had politiemensen te vermoorden. De verdachte is niet gevonden, maar volgens de autoriteiten is het gevaar geweken.

Video van de dag

Wild Wild Country gezien of krijg je steeds de tip van vrienden? De Netflix-documentaireserie vertelt het ongelooflijke verhaal van de maatschappij die de Indiase goeroe Bhagwan in de Verenigde Staten stichtte. En ook Nederlanders sloten zich aan bij de groep. In deze video vertelt Gerrit Boonstra, volgeling van toen, hoe het er in India en Oregon aan toe ging - en hoe hij naar de serie van nu kijkt. ‘Ik vond het doodeng, want je wilt niet verdwijnen in een sekte.’

Vanavond op televisie

Iran-correspondent Thomas Erdbrink zoekt uit wat wel en niet mag in de islamitische republiek. Hij laat de hond van zijn buurvrouw uit terwijl honden verboden zijn en bezoekt een sportschool waar wel gefitnesst mag worden, maar niet gedanst (Onze man in Teheran, NPO2, 20.15 uur). Meer tv-tips vindt u hier.

Morgen in de krant

Avicii's burn-out schudde de dancewereld wakker, maar voor hemzelf kwam de hulp te laat
Het leek op het eerste gezicht misschien een wat rare vergelijking. De 'Amy Winehouse van de dance' was gestorven, zo ging het rond op sociale en andere media na het overlijden van de Zweedse top-dj Avicii afgelopen vrijdag. Net als Winehouse op veel te jonge leeftijd. Maar - óók net als Winehouse - na een zelfdestructief leven en een verwrongen omgang met de roem en het kunstenaarschap. Amy Winehouse en Tim Bergling alias Avicii waren buitensporig getalenteerd, maar ook fataal getroebleerd. En een voorbeeld van hoe het vooral niet moest.

Magnetrons, televisies, zelfs hele keukens worden in de Brabantse natuur gedumpt
In de 37 jaar dat Sjaak Smits boswachter is, heeft hij veel voorbij zien komen: magnetrons, televisies, zelfs een keer een hele keuken. Hij spoort 20 duizend hectare natuur in Brabant-oost af naar gedumpt afval. 'Ze rijden zo op de parkeerplaats, kofferbak open, hup en weer door. Niemand die het ziet.'

null Beeld Koen Hauser / de Volkskrant
Beeld Koen Hauser / de Volkskrant

Zo maak je een griezelig echte nepvideo
In akelig overtuigende nepvideo’s zeggen en doen beroemdheden en politici dingen waar je nogal van opkijkt. En er zijn al apps waarmee iedereen makkelijk zo’n video zou kunnen maken. Is dat zo?

Wat bezielt de mensen die na het picknicken hun pizzadozen en plastic laten liggen?
Als Teun van de Keuken tijdens zijn rondje hardlopen het park doorkruist, dan schrikt hij soms van het afval en de smerigheid die hij aantreft. Mensen en kraaien maken er een puinhoop van. 'Hoe krijgen we de mensen die schijt hebben aan alles, die wel in het groen willen zitten, maar dat groen vervolgens besmeuren met hun rotzooi, zover om hun troep op te ruimen?'

Djurre de Haan: 'Ik heb er lang over gedaan om mezelf als een echte muzikant te gaan beschouwen.' Beeld Sanja Marusic
Djurre de Haan: 'Ik heb er lang over gedaan om mezelf als een echte muzikant te gaan beschouwen.'Beeld Sanja Marusic

Djurre de Haan: 'De lichtheid van Awkward i was even ver te zoeken'
Toen hij zijn plaat Everything on Wheels (2011) maakte liep het leven van Djurre de Haan (aka Awkward i) inderdaad op rolletjes. Maar kort daarna veranderde alles. Zijn nieuwe plaat Kyd is een verslag van een zware tijd, maar ook een lichtvoetige reflectie op vader worden en toch kind blijven.

Hoe Aaf postuum sympathie voor dj Avicii kreeg
Hoewel het triest is om pas na iemands dood fan van iemand te worden en Aaf niet zo dol is op de muziek van Avicii, kreeg ze wel veel sympathie voor de dj tijdens een documentaire op Netflix. ‘Jongens die dj worden zijn vaak introverte nerds. Het zijn ict’ers, maar dan met muzikaal gevoel.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden