NieuwsbriefVolkskrant Avond

Volkskrant Avond: Was de aanrijding in Tadzjikistan een beroving, moordpartij of aanslag? | Zo zag de wereld er een eeuw geleden uit – in kleur

Goedenavond. Vier dode fietstoeristen, onder wie een Nederlander, en vier dode verdachten – wat is er de afgelopen twee dagen gebeurd in Danghara, Tadzjikistan? Verder in uw avondnieuwsbrief: de veelal stokoude bewoners van een verzorgingshuis in Utrecht moeten verhuizen. Zeer tegen hun zin: ‘Het is vreselijk en misdadig wat ons wordt aangedaan.’

Een aanwezige bij de persconferentie waar de resultaten van het onderzoek naar de vermiste vlucht MH370 werden gepresenteerd. Beeld AFP
Een aanwezige bij de persconferentie waar de resultaten van het onderzoek naar de vermiste vlucht MH370 werden gepresenteerd.Beeld AFP

Vandaag belangrijk

Lot van slachtoffers vlucht MH370 blijft een mysterie, ook na onderzoeksrapport
Op 8 maart 2014 verdween vlucht MH370 tussen Maleisië en Vietnam van de radar, maakte rechtsomkeert en verdween in de onmetelijke Indische Oceaan. Dat is alles wat we misschien ooit zullen weten. Zelfs een onderzoeksrapport van 1.500 pagina's brengt het antwoord op de vraag 'waarom?' geen millimeter dichterbij.

Was de aanrijding waarbij vier toeristen om het leven kwamen een beroving, een moordpartij, een terroristische aanslag?
Vier dode fietstoeristen, onder wie een Nederlander, en vier dode verdachten – wat is er de afgelopen twee dagen gebeurd in Danghara, Tadzjikistan?

Dansen naast een rijdende auto op een hit van Drake: politie waarschuwt voor ‘volslagen idiote’ rage op internet
De online rage heeft al van Florida tot Putten voor ongelukken gezorgd. De Keke of Kiki Challenge houdt in dat mensen naast hun auto dansen op de nieuwste hit van rapper Drake – terwijl het voertuig doorrijdt. Politie wereldwijd waarschuwt mensen om de hype niet na te volgen.

Italië stelt strafrechtelijk onderzoek in naar bemanning Duits reddingsschip
De Italiaanse justitie heeft een strafrechtelijk onderzoek ingesteld naar tien bemanningsleden van het Duitse reddingsschip Iuventa. Dat zegt de Duitse hulporganisatie Jugend Rettet, eigenaar van het schip dat bootvluchtelingen probeerde te redden op de Middellandse Zee.

Migranten worden gered door bemanningsleden van het Duitse reddingsschip Iuventa, vlakbij de Libische kust in de Middellandse Zee, juni 2017. Beeld Reuters
Migranten worden gered door bemanningsleden van het Duitse reddingsschip Iuventa, vlakbij de Libische kust in de Middellandse Zee, juni 2017.Beeld Reuters

Video van de dag

Vandaag naar je favoriete vakantiebestemming gevlogen? Dan ben je niet de enige, want Schiphol beleeft de drukste dag van het jaar. We pakken met z'n allen steeds vaker het vliegtuig, want vliegen is goedkoop. Heel goedkoop. Hoe kan het dat de prijs van een vliegticket maar blijft dalen terwijl buiten de temperaturen stijgen?

Vanavond op televisie

Een van de beste, zo niet de allerbeste Telefilm in de geschiedenis van de Telefilm is de met drie Gouden Kalveren bekroonde film Aanmodderfakker (NPO 3, 20.25 uur). In Sign of the Times (NPO 2, 23.10 uur) laten twaalf vrouwen, onder wie Mabel van Oranje, schrijver Elif Shafak en hoogleraar Leila Ahmed, hun licht schijnen over actuele thema’s. Meer tv-tips vindt u hier.

Morgen in de krant

Honderdjarige bewoners verzorgingshuis in Utrecht moeten verhuizen: ‘Het is vreselijk en misdadig’
De veelal stokoude bewoners van een verzorgingshuis in Utrecht moeten verhuizen. Zeer tegen hun zin, want dat geeft stress en maakt bovendien een ruw einde aan het succesvolle samenwonen met jongeren.

Een vrouw (100) en twee jongeren in het verzorgingshuis. Beeld Marcel van den Bergh
Een vrouw (100) en twee jongeren in het verzorgingshuis.Beeld Marcel van den Bergh

Mijnbouwbedrijven gaan minder makkelijk vrijuit dankzij de nieuwe Responsible Mining Index
Nieuwe duurzaamheidsindex dwingt multinationale mijnbedrijven tot openheid over belastingontwijking en werkomstandigheden in vooral Afrikaanse landen.

Gedupeerde beleggers van Fortis kunnen geld claimen, maar wat valt er nog te halen bij de ingestorte bank?
Bank en verzekeraar Fortis stortte tien jaar terug met donderend geraas in. Nu kunnen voormalige beleggers hun geld claimen. Er is 1,3 miljard euro beschikbaar. Kassa? Niet echt. Per aandeel krijgen de beleggers een paar kwartjes tot royaal een euro.

Filantroop Albert Kahn ging met een camera op zoek naar wereldvrede
Met zijn collectie foto’s van culturen uit alle windstreken hoopte filantroop Albert Kahn een betere wereld te bewerkstelligen. Het zou een vergeefse missie blijken.

null Beeld Jules Gervais-Courtellemont/Musée Albert-Kahn
Beeld Jules Gervais-Courtellemont/Musée Albert-Kahn

Veenweiden laten massaal hun CO2 los, en dus ligt daar een grote kans voor het klimaat. Maar wordt die wel gegrepen?
Het verhogen van de grondwaterstand in veenweidegebieden is een goedkope methode om CO2-uitstoot te reduceren. Maar waarom krijgt een groepje veenvoorvechters dan nauwelijks gehoor in Den Haag?

Ik stapte in de Noord-Zuidlijn en raakte nota bene bevangen door een zekere trots
Maar trots zijn op Amsterdam is de laatste tijd niet bepaald bon ton. ‘Ja, Amsterdam is in velerlei opzicht een rotstad geworden’, schrijft Sylvia Witteman. Ze zou hier best weg willen. Maar waar naartoe? Rotterdam? ‘Nogal lelijk.’ Haarlem? ‘Daar kom ik vandáán, en als ik de Damiaatjes hoor tingelen komt mijn hele jeugd weer boven, niet noodzakelijkerwijs in mijn voordeel.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden