Volkskrant Avond: Waarom stemde het Noorden tegen Wiv? | Laatste Wil reageert op onderzoek zelfdodingsmiddel

Goedenavond. Het Noorden kleurde als vanouds rood gisteren, maar deze keer om een andere reden. Het referendum resulteerde in een uitgesproken 'nee' tegen de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv). Hoe komt dit? Verder in uw avondnieuwsbrief: Het bestuur van Coöperatie Laatste Wil reageert op strafrechtelijk onderzoek: 'We hadden niets gedaan wat niet mocht.'

Petra de Jong van Laatste Wil.Beeld Marcel Wogram

Vandaag belangrijk

Amerikaanse staalheffingen gaan niet gelden voor EU; vooral China wordt getroffen
De door president Trump afgekondigde importheffingen voor staal en aluminium gaan niet gelden voor Europese producenten. Dat heeft de Amerikaanse handelsgezant Robert Lighthizer donderdag tegenover de Senaat gezegd. Ook Argentinië, Brazilië, Australië en Zuid-Korea worden vrijgesteld van de maatregel.

Topadvocaat van Trump treedt af, neemt het lievelingetje van Fox News zijn plek over?
'Ik hou van de president en wens hem alle goeds.' Met dat vertoon van trouw bevestigde John Dowd donderdag dat hij opstapt als de leider van het team advocaten die president Trump speciaal aanklager Robert Mueller van het lijf moeten houden. Het is de zoveelste keer dat een naaste medewerker van Trump het Witte Huis verlaat.

Teruglezen - Lokale partijen winnen in 164 van de 335 gemeenten, CDA grootste landelijke partij
De klassieke partijen komen steeds verder in het nauw, de lokale partijen houden stand waar ze eerder terrein wonnen. En de weerstand tegen de 'sleepwet' is groter dan verwacht: het 'nee'-kamp wint waarschijnlijk nipt. Lees de ontwikkelingen rondom de gemeenteraadsverkiezingen terug in dit liveblog.

Richard de Mos van Groep de Mos.Beeld anp

'Buitenaardse' mummie van Atacama blijkt mismaakt meisje
Het 'skelet van Atacama', een griezelig mummietje dat onder ufo-gelovigen een zekere faam geniet als buitenaards wezen, blijkt een gruwelijk mismaakte baby. Het meisje, want dat is het, heeft een opeenstapeling van bizarre geboortedefecten die artsen nog niet eerder zagen. Misschien zijn die defecten versterkt door de nabijheid van een salpetermijn, denken kenners.

Video van de dag

Voor een aflevering van onze podcast het Volkskrantgeluid Cultuur had Tim Knol kort na zijn aanvaring met DJ Giel Beelen een afspraak bij ons op de redactie. Hij zong zijn nieuwe single Polaroids. Knol was weggelopen tijdens een live-optreden in de ochtendshow van Beelen op Radio Veronica nadat Beelen een stripper het podium opstuurde.

Vanavond op tv

Afgelopen maandag riep columnist Aaf Brandt Corstius Bed & Breakfast nog uit tot 'beste programma van de Nederlandse televisie'. In deze aflevering bezoeken drie stellen onder andere een B&B vlak bij de Loonse en Drunense duinen (NPO 1, 21.30 uur). In de baby-industrie (NPO 2, 20.25 uur) onderzoekt Liesbeth Staats over de florerende vruchtbaarheidsindustrie. Meer tv-tips vindt u hier.

Morgen in de krant

Waarom er een uitgesproken 'nee' klonk in het Noorden
In één opzicht kleurde het Noorden woensdagavond als vanouds knalrood: het referendum ­resulteerde in een uitgesproken 'nee' tegen de nieuwe wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (Wiv). In de gemeente Groningen stemde zelfs 70,8 procent tegen, versus 48,8 procent landelijk.

'Plus'-teken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €2,50/week.

Coöperatie Laatste Wil onder vuur om zelfdodingspoeder; 'We hadden niets gedaan wat niet mocht'
Justitie doet strafrechtelijk onderzoek naar de Coöperatie Laatste Wil, die bekendmaakte een 'humaan' en legaal verkrijgbaar zelfdodingsmiddel voor haar leden te hebben gevonden. Het bestuur reageert.

Jesse Klaver over verkiezingswinst GroenLinks: 'Onze beweging gaat alleen maar aanzwellen'
Nederland gaat veranderen, zegt GroenLinks-leider Jesse Klaver na de overwinning van zijn partij bij de gemeenteraadsverkiezingen. Maar wat gaat er dan veranderen?

Kattenfilmpjes voor mannen: het succesrecept achter een kattenliefhebber-whatsappgroep
Grappige filmpjes en foto's van katten, gemaakt voor en door mannen, zonder geouwehoer. Ziehier het succesreceptvan whatsappgroep We love Poes. Ook leuk als je niets met katten hebt. (+)

Wilt u persoonlijke aandacht van uw loodgieter? Kies voor een vrouw
Ze zijn nog uitzonderingen in een typisch mannenberoep: vrouwelijke loodgieters. Terwijl het vak voor hen aantrekkelijker wordt: er moeten steeds meer digitale systemen worden geïnstalleerd en daarbij zijn communicatieve vaardigheden belangrijk. Vrouwen zijn daar beter in dan mannen.

Beeld Simon Lenskens

Misschien is het Gordons kracht dat hij over iedereen kan klagen
Aaf Brandt Corstius merkt op dat het zaak is om de biografie van Gordon op tijd te kopen aangezien deze met elke druk een paar pagina's dunner wordt. 'Als u deze neemt', zei de welwillende boekverkoper tegen me en wees op het stapeltje verse Gordons, 'staat dat gedoe over zijn ouders en Erik de Zwart er niet meer in.' (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden