Volkskrant AvondWoensdag 18 maart

Volkskrant Avond: Waarom Nederland (nog) geen lockdown afkondigt | Gemeenten wachten niet op kabinet en beginnen al met uitkering voor zzp’ers

Minister Bruno Bruins voor Medische Zorg verlaat de Tweede Kamer nadat hij onwel werd.Beeld ANP

Vandaag in het nieuws 

Liveblog coronavirus - Minister Bruins onwel tijdens debat over coronacrisis 
De coronacrisis heeft het sociale leven in Nederland stilgelegd. Het kabinet komt met een ongekend pakket aan steunmaatregelen om de economie overeind te houden. Volg het laatste nieuws rondom het coronavirus in dit liveblog.

Gemeenten wachten niet op kabinet en beginnen al met uitkering voor zzp’ers
Amsterdam en Rotterdam zijn voor het kabinet uit al bezig zzp’ers die door de coronacrisis worden getroffen een uitkering te geven.

De eurobonds zijn terug, corona brengt ze dichterbij
Nederland wil ze niet, Duitsland evenmin, maar het coronavirus brengt de gehate eurobonds steeds dichterbij. Ondanks het nee van Rutte.

Worstelende middenstanders over de maatregelen: ‘Drie maanden geen btw helpt pas echt’
Cafés en restaurants zijn dicht, middenstanders vrezen grote problemen nu klanten massaal thuisblijven. Is de overheidssteun genoeg om massaal faillissement te voorkomen? ‘Alles hangt af van de uitvoering.’

Experts pleiten voor zo snel mogelijke invoering nieuwe faillissementswet
Om faillissementen en massale ontslagen door de coronacrisis te voorkomen, moet zo snel mogelijk een wet worden ingevoerd die het mogelijk maakt bedrijven in moeilijkheden te saneren. In een dinsdag verstuurde brief aan de Tweede Kamer roepen hoogleraren en curatoren op zo snel mogelijk in te stemmen met de wet.

Nu de lopende banden overal in Europa tot stilstand komen, sluit ook Nedcar zijn poorten
Het Nederlandse VDL Nedcar gaat zijn autofabriek in Born tijdelijk sluiten vanwege het coronavirus. In Limburg produceert het bedrijf Mini’s en de BMW X1. 

Vanavond op de televisie

Het is alsof we in een aflevering van Andere tijden leven, hoor je nu veel mensen zeggen. Maar vanavond (NPO 2, 22.20 uur) is het eerst tijd voor het weinig bekende verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog in het toenmalig Nederlands-Indië. Meer tv-tips vind je hier. 

Opinie 

Geef jong en fit voorrang op de intensive care
Er moet zo snel mogelijk duidelijkheid komen over de verdeling van de intensivecarebedden, stellen filosofen Marcel Verweij en Roland Pierik. Jongere coronapatiënten moeten voorgaan.

Een politieagent spreekt een man bestraffend toe aan de promenade in Nice.Beeld AFP

Aanraders van de redactie 

Waarom Nederland (nog) geen lockdown afkondigt
In meerdere Europese landen, zoals België, Frankrijk en Spanje, is een lockdown afgekondigd om de coronacrisis te bestrijden. Dus waarom in Nederland niet?

Wat moet ik als zzp’er nu doen?
Veel zzp’ers en flexwerkers zitten door corona zonder inkomen. Welke financiële steun krijgen zij van het kabinet? Vijf vragen over de inkomenssteun voor zzp’ers en over het inkomen van flexwerkers die niet meer worden ingeroosterd.

Ruzie tussen China en VS loopt gierend uit de hand, juist nu eenheid geboden is
Terwijl het coronavirus over de wereld raast, verliezen China en de VS zich in rivaliteit. Oog om oog, tand om tand: op een andere manier lijken de grootmachten niet meer met elkaar om te kunnen gaan.

Een oud tuberculose-vaccin biedt mogelijk weerstand tegen coronavirus
Zou een vaccin dat mensen beschermt tegen tuberculose ook kunnen helpen tegen het coronavirus? Twee Nederlandse hoogleraren vermoeden van wel en beginnen een experiment. 

Nieuwe corona-ontwikkelingen? Dan willen we weten wat Osdorp Leaks te melden heeft
‘Osdorp Leaks’, het beruchte Marokkaans-Nederlandse roddelcircuit, is een guilty pleasure geworden in de zussenapp van Nadia Ezzeroili. ‘Dankzij ‘Osdorp Leaks’ weten we nu dat een ME’er (met gasmasker op) tijdens een inval in een partycentrum aanwezigen heeft toevertrouwd dat een ‘lonkendown’ aanstaande is.’

Niet in de bibliotheken, wel in onze lockdownpodcast: Annejet van der Zijl
Niet vanuit de archiefkast, maar vanuit quarantaine. Gijs Groenteman belt de komende tijd mensen om te vragen hoe het ze vergaat in deze verwarrende tijd. Deze keer Annejet van der Zijl. Zij spendeert haar dagen in haar huisje aan zee en is niet bang voor een grote ramp, want ze is een zelfverklaarde rasoptimist. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden