Volkskrant AvondMaandag 27 mei

Volkskrant Avond: Waarom het kabinet in een gulle bui is en 1,5 miljard extra uitgeeft | Met het gezag van de politie is niets mis, blijkt uit onderzoek

Redactie
Rutte op weg naar de stembus voor de Europese Verkiezingen. Beeld EPA
Rutte op weg naar de stembus voor de Europese Verkiezingen.Beeld EPA

Vandaag belangrijk

Waarom het kabinet in een gulle bui is en 1,5 miljard extra uitgeeft
Hoewel het gunstige economische tij langzaam begint te keren, laat het kabinet het geld nog even lekker rollen. Het kabinet-Rutte III geeft dit jaar 1,5 miljard euro meer uit dan eerder gepland, zo blijkt uit de tussentijdse aanpassing van de rijksbegroting.

Coalitie haalt maximaal resultaat in koehandel rond Eerste Kamer
De gevreesde catastrofe voor de coalitie bleef maandagmiddag uit bij de verkiezingen voor de Eerste Kamer: via de PvdA wisten de partijen een meerderheid in de senaat binnen bereik te houden. Dat geeft de regering een maximaal aantal opties.

Oostenrijkse regering vertrekt na motie van wantrouwen
De Oostenrijkse minderheidsregering is gevallen, nadat in het parlement een motie van wantrouwen tegen het kabinet van bondskanselier Sebastian Kurz is aangenomen. De positie van de leider van de conservatieve ÖVP stond onder druk. Onlangs maakte hij vanwege een corruptieschandaal een einde aan de regeringssamenwerking met de rechts-populistische FPÖ.

Ex-piloot Poch wil opheldering over rol Nederland in zijn uitlevering: ‘Dodenvluchten zijn nog niet bewezen’
Oud-Transaviapiloot Julio Poch (67), die acht jaar ten onrechte zou hebben vastgezeten als uitvoerder van ‘dodenvluchten’ tijdens de Argentijnse militaire dictatuur, wil zeven getuigen horen over zijn arrestatie en uitlevering aan Argentinië. Poch: ‘Die dodenvluchten zijn nog niet bewezen.’

ANWB waarschuwt voor overvolle wegen, maar de ov-staking leidt (nog) niet tot paniek
Gansch het raderwerk ligt dinsdag stil, maar Nederland raakt daar vooralsnog niet van in paniek. Bedrijven en ziekenhuizen draaien gewoon door. Alleen sommige universiteiten en hogescholen hebben voor dinsdag alle tentamens en verplichte colleges afgelast.

Video van de dag

Rapper Woenzelaar heeft genoeg boosheid die hij in zijn muziek kwijt moet. Hij wordt stiekem in de gaten gehouden, omaatjes houden hun tas extra stevig vast. ‘Je wordt door Nederlanders gezien als kut-Marokkaan – over één kam geschoren.’

Tv-tips

Wie nog even alle Marvelfilms wil sparen voor een bioscoopbezoek aan de meest recente, Avengers: Endgame, kijkt vanavond Doctor Strange. Benedict Cumberbatch speelt een hooghartig en briljant neurochirurg, die na een auto-ongeluk zijn handen de vernieling in helpt en in de leer gaat bij een mythische meester (Tilda Swinton). Flauwe grapjes en peperdure actiescènes (Fox, 20.30 uur). In 2Doc kort: Nu of nooit meer blijft filmmaker Marieke Widlak met vragen achter na de zelfdoding van haar zus. Heeft haar gezin ook het gevoel dat ze tekortgeschoten zijn? (NPO 2, 21.35 uur). Meer tips voor een tv-avond vindt u hier.

Opinie

‘Bruine hesjes, een Zwarte Golf en de Turquoise Revolutie’: de verkiezingen volgens Europese kranten
De opkomst bij de Europese verkiezingen was hoog, de uitslag versplinterd. Wat schrijven de Europese kranten? ‘Dat eurosceptici niet volledig zijn doorgebroken, betekent niet dat er geen reden is om te hervormen.’

Aanraders van de redactie

De populisten op rechts, de Groenen op links: dit betekent hun winst voor Europa
Aan de ene kant van het politieke spectrum wonnen de nationalisten en populisten bij de Europese verkiezingen, aan de andere – linkse – kant de Groenen. Hoe pan-Europees zijn deze bewegingen?

Station Groningen gaat spectaculair op de schop voor ‘een nog mooier visitekaartje’
Een karakteristieke voorgevel had het hoofdstation van Groningen al. Nu krijgt het ov-knooppunt ook een tweede gezicht – aan de achterzijde. Maandag presenteerde spoor- en stationsbeheerder ProRail het voorkeursontwerp voor een grootscheepse verbouwing van het rijksmonument uit 1896.

Lizzo en Christine and the Queens nemen komend weekend een bataljon dansers mee naar Best Kept Secret
En dan gaat het niet om een paar mooie jongens en meiden die de act opfleuren, maar serieuze choreografieën die de boodschap ondersteunen. Een vuurtje dat is aangewakkerd door Beyoncé en dat hopelijk nog even blijft branden.

Op pad met de wijkagenten van de wijk Oud West. Onderweg even een lolletje met een Turkse ondernemer. Beeld Marcel van den Bergh
Op pad met de wijkagenten van de wijk Oud West. Onderweg even een lolletje met een Turkse ondernemer.Beeld Marcel van den Bergh

Met het gezag van de politie is niets mis, ontdekt het Crisislab op straat
Veruit de meeste Nederlanders gehoorzamen niet alleen aan de politie, ze doen dit ook nog eens uit ‘innerlijke overtuiging’. Dat blijkt uit een onderzoek van Crisislab naar het gezag van de Nederlandse politie op straat in opdracht van Politie en Wetenschap.

Computer leert verschil tussen Fries en Nederlands; archief Omrop Fryslân ‘is cultuurhistorische schat’
Meer dan tweeduizend uur radio-uitzendingen van Omrop Fryslân zijn met spraakherkenningssoftware gedigitaliseerd. Een enorme klus, want hoe leer je een computer het verschil tussen Fries en Nederlands?

Bryan Ferry had een uitstekende band bij zich, het werd alleen hoog tijd een andere zanger te zoeken
Eigenlijk gaat Sylvia Witteman niet meer naar concerten van oude rocksterren: het valt altijd tegen. Maar voor Bryan Ferry(!!!) maakte ze graag een uitzondering. Het was een ervaring.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden