NieuwsbriefVolkskrant Avond

Volkskrant Avond: Waar komt de Nashville-verklaring vandaan? | Nog even en we weten hoe het heelal er vlak na geboorte uitzag

Redactie
Donald Trump tijdens het Midwest Vision and Values Pastors and Leadership Conference in Cleveland Heights, Ohio in 2016. Een groep adviseurs van de president ondertekende de Nashville-verklaring. Beeld AFP
Donald Trump tijdens het Midwest Vision and Values Pastors and Leadership Conference in Cleveland Heights, Ohio in 2016. Een groep adviseurs van de president ondertekende de Nashville-verklaring.Beeld AFP

Vandaag belangrijk:

Wie stelde de oorspronkelijke Nashville-verklaring op en waarom?
De Nashville-verklaring, het pamflet tegen het homohuwelijk waarin wordt gesuggereerd dat homoseksuele gevoelens te ‘genezen’ zijn, komt oorspronkelijk uit de zuidelijke Amerikaanse staat Tennessee en werd twee jaar geleden al gelanceerd. Wie stelde de oorspronkelijke versie op en waarom?

Nog even en we weten hoe het heelal er vlak na zijn geboorte uitzag
Hoe zag het heelal er enkele duizendsten van een seconde na zijn geboorte uit? Die vraag valt steeds beter te beantwoorden. Het lukt natuurkundigen beter en beter om in het laboratorium het heelal in de vroegste fase na te bootsen.

Lawinegevaar, omgevallen bomen en eindeloze files: sneeuwchaos in Duitse en Oostenrijkse Alpen
‘Bewoners Alpen verrast door sneeuw’ - heel logisch klinkt het niet. Toch viel het openbare leven in grote delen van Oostenrijk en in Beieren het afgelopen weekend nagenoeg stil door hevige sneeuwval. Tussen vrijdag en zondag viel er meer dan een meter, met in Oostenrijk uitschieters van 3,5 meter sneeuw in 48 uur.

Peter R. de Vries staat geluidsopname af; Holleeder-proces krijgt nieuwe wending
Opnieuw is in het Holleederproces een saillante geluidsopname opgedoken. Dit keer niet van Astrid Holleeder, maar van Peter R. de Vries. De misdaadjournalist nam in 2011 een telefoongesprek op dat Willem Holleeder een uur lang met hem voerde vanuit de gevangenis.

Vanavond op televisie

Meryl Streep kreeg een Oscarnominatie voor haar vertolking van de legendarische (televisie-)kok Julia Child, in Julie & Julia (RTL 8, 20.30 uur). Streep geeft haar net genoeg onvolkomenheden om van haar een persoonlijkheid te maken, en net te weinig om haar volledig te doorgronden. Op Canvas begint om 22.20 uur Shadows of War, een tweedelige documentaireserie waarin de Tweede Wereldoorlog wordt beschouwd vanuit Russisch perspectief. Meer tips voor een avond televisiekijken zijn hier te lezen.

Video van de dag

Normaal hoor je er niets over, maar sinds de Nashville-verklaring zijn ze weer vol in beeld: orthodox-protestanten. Hoe groot is die groep in Nederland eigenlijk? We pakken de cijfers erbij.

Morgen in de krant

Marokko wil hulp bij scholing in ruil voor het tegenhouden van illegale migranten
Marokko is bereid de controle op illegale migratie naar Europa te verscherpen, maar wil in ruil daarvoor hulp bij het opleiden van werknemers in het toerisme en de gezondheidszorg. Ook zou er een soort Erasmus-programma moeten komen voor Marokkaanse studenten.

Transvrouw en predikant in opleiding Jolanda Molenaar: ‘Ze ontkennen gewoon dat je ermee geboren wordt. Dit doet heel veel pijn’
‘Het is verschrikkelijk, we zijn echt weer terug bij af’, zegt transvrouw Jolanda Molenaar (63), lekenpreker en predikant in opleiding bij de Doopsgezinde Kerk in Steenwijk, over de Nashville-verklaring. ‘Het is een keiharde, typisch Amerikaanse verklaring die eigenlijk helemaal niet past in de Nederlandse situatie, waarin we toch vooral naar elkaar willen luisteren en elkaar de ruimte willen geven.’

Jolanda Molenaar Beeld Harry Cock
Jolanda MolenaarBeeld Harry Cock

Drummen houdt je jong: vier oudere muzikanten bewijzen het
Muzikanten gaan niet zo snel met pensioen, maar hoe vanzelfsprekend is het dat een drummer doorgaat op hogere leeftijd, als het fysiek meest belaste bandlid? De Volkskrant vraagt vier Nederlandse topdrummers hoe ze in vorm blijven nu ze de 50 jaar ruim zijn gepasseerd.

Aan familie ontsnapte Saoedische is op ‘veilige plek’ in Thailand
Een 18-jarige Saoedische vrouw die zich sinds zaterdag had opgesloten in haar hotelkamer in Bangkok uit vrees te worden teruggestuurd naar haar familie, is maandag overgebracht naar een ‘veilige plek’ bij de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR elders in de stad.

De 18-jarige Rahaf Mohammed al-Qunun op haar hotelkamer. Beeld AP
De 18-jarige Rahaf Mohammed al-Qunun op haar hotelkamer.Beeld AP

De Nashville-verklaring wekt in protestants Nederland vooralsnog meer afkeer dan enthousiasme op
De Nashville-verklaring, gericht tegen ‘postchristelijke dwalingen’, brengt tegenstellingen tussen gelovigen aan het licht. De ondertekenaars gaan niet alleen in tegen de opvattingen van de seculiere meerderheid, maar ook tegen de recente overeenkomst van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN).

Hoe vrachtwagenchauffeur Éric Drouet het vuur van de gele hesjes steeds weer aanwakkert
Als vrachtwagenchauffeur Éric Drouet van zich laat horen – en dat doet hij soms tientallen keren per dag – luisteren de gele hesjes. Zijn met uitroeptekens gelardeerde Facebookberichten en zijn video’s, waarin hij zichzelf filmt in de cabine van zijn vrachtwagen, zijn uitgegroeid tot een essentieel communicatiekanaal van de protestbeweging.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden