Volkskrant Avond: Waar blijft de nieuwe schaderegeling voor Groningen? | Zo ongezond is energiedrank

Goedenavond. Waarom is er nog geen nieuwe schaderegeling voor Groningen? Na eerst naar de regio gewezen te hebben, wijt premier Rutte de vertraging nu aan de lange kabinetsformatie. Opvallend, want eerder noemde hij dat zelf nog 'staatsrechtelijk geleuter'. Ook in uw avondnieuwsbrief: 25-plussers hebben 'maar' drie keer per maand seks en zijn energiedrankjes echt zo erg als kinderartsen beweren?

Redactie
'Het is klip en klaar dat de mensen in Groningen het recht hebben op compensatie van hun schade,' zei premier Mark Rutte afgelopen vrijdag. Beeld anp
'Het is klip en klaar dat de mensen in Groningen het recht hebben op compensatie van hun schade,' zei premier Mark Rutte afgelopen vrijdag.Beeld anp

Vandaag belangrijk

Man die zich op social media voordeed als broer van een MH17-slachtoffer erkent dat hij nepberichten verspreidt
De man die zich op social media voordeed als de broer van een man die omkwam bij de vliegramp met de MH17, geeft toe dat hij die familierelatie heeft verzonnen. 'Natuurlijk lieg ik over MH17 en verspreid ik misinformatie', zegt Gordon Nelson vanavond in Nieuwsuur, dat net als de Volkskrant onderzoek naar hem deed. Als zogenaamde nabestaande kreeg Nelson onder meer aandacht van GeenStijl, RTL Summer Night en Metro.

Seks komt in de knel: door gezin, werk en Netflix halen we de 2 keer per week bij lange na niet
Nederlandse stellen hebben minder seks dan voorgaande jaren - drie keer per maand - maar zijn per saldo toch best tevreden. De frequentie strookt niet met de algemeen heersende norm van 'gemiddeld twee keer per week'. Is de maatschappelijke druk om vaker seks te hebben overdreven en moeten we ons ideaalbeeld aanpassen?

Nabestaanden van de slachtoffers van de vliegramp met de MH17 tijdens de onthulling van het Nationaal Monument MH17. Beeld anp
Nabestaanden van de slachtoffers van de vliegramp met de MH17 tijdens de onthulling van het Nationaal Monument MH17.Beeld anp

Opleidingsplan VS voor Koerdisch grensleger valt slecht: Turkije dreigt met invasie in Noord-Syrië
Het Amerikaanse leger wil een Koerdische grenswacht met tienduizenden soldaten opleiden in Noord-Syrië. Dit leidt tot grote ophef in de regio. Turkije dreigt met een militaire invasie.

Kinderartsen pleiten voor verbod verkoop energiedrankjes aan jongeren: hoe schadelijk is een Monster of Red Bull?
De Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde pleit voor een verbod op de verkoop van energiedrankjes aan jongeren onder de 18. Pepdrankjes als Red Bull, Monster, Burn en Bullit zijn slecht voor jongeren, stellen de kinderartsen. Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport voelt niets voor een verbod. Hij vindt het de verantwoordelijkheid van ouders en scholen om kinderen te wijzen op mogelijke gezondheidsrisico's.

De populariteit van energiedrankjes onder jongeren is sinds 2011 gedaald. De Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde pleit voor een verbod op de verkoop. Beeld Fabian Brennecke
De populariteit van energiedrankjes onder jongeren is sinds 2011 gedaald. De Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde pleit voor een verbod op de verkoop.Beeld Fabian Brennecke

Video van de dag

Voor het iconische portret van Donald Trump dat in diens buitenverblijf in Florida hangt, heeft de Nederlander Mark C. Deren model gestaan. De voormalige schoonspringer was in de jaren tachtig de manager van Ralph Wolfe Cowan, de portretkunstenaar die het schilderij maakte.

Vanavond op televisie

Hoeveel verdienen de verschillende beroepsgroepen in Nederland? In deze nieuwe serie probeert Astrid Joosten het taboe op praten over je salaris te doorbreken (NPO1, 22.15 uur). Meer tv-tips vindt u hier.

Morgen in de krant

Er waait een nieuwe wind door Tanzania, een die voor heel Afrika inspirerend is
Met het aanpakken van corruptie, een grote rol van de staat in de economie én autoritair optreden geldt het Tanzania van president Magufuli, 'de Bulldozer', als toekomstmodel voor het continent. (+)

Waar blijft de nieuwe schaderegeling voor Groningen?
Dinsdagavond debatteert de Tweede Kamer hierover. Na eerst naar de regio gewezen te hebben, weet premier Rutte de vertraging zondag aan de lange kabinetformatie. Opvallend, want eerder noemde hij dat zelf nog 'staatsrechtelijk geleuter'.

Rutte: 'Het is klip en klaar dat de mensen in Groningen het recht hebben op compensatie van hun schade.' Beeld anp
Rutte: 'Het is klip en klaar dat de mensen in Groningen het recht hebben op compensatie van hun schade.'Beeld anp

Franse vrouwen strijden om het ware feminisme
Catherine Deneuve heeft haar excuses aangeboden aan alle slachtoffers van seksueel geweld die zich aangevallen kunnen voelen door een opiniestuk in Le Monde, waarin de filmdiva met andere vrouwen stelde dat de #MeToo-beweging is uitgelopen op een heksenjacht tegen mannen. Deneuve blijft overigens achter de inhoud van het stuk staan.

Jaren later met misschien wel verlopen cadeaubonnen terug naar het tuincentrum
Jelmer Limburg had oude, misschien wel verlopen cadeaubonnen van Tuincentrum Overvecht in Utrecht. Toch hoopte hij op enige coulance. Aanvankelijk ving hij bot.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3,50/week.

De wondere wereld van het transhumanisme: 'Ze zien de dood als iets waarvan je kunt herstellen'
Waarom sterven als je jezelf ook kunt 'uploaden' voor een eeuwig leven? Journalist Mark O'Connell bracht voor zijn nieuwe boek de wondere wereld van het zogeheten transhumanisme in kaart. (+)

Jarl van der Ploeg zei dat hij eigenlijk niet zo goed wist hoe Paracetamol werkte
Tip van columnist Jarl van der Ploeg: zeg eens tegen het kassameisje van de drogist dat u niet bekend bent met het geneesmiddel dat u koopt. Dikke kans dat ze opfleurt, want dan kan ze eindelijk iets doen met al die medicijnenkennis die ze in haar hoofd moest stampen. (+)

De ouders van Matheryn, Naovaratpong, die op 2-jarige leeftijd stierf aan een zeldzame hersentumor, hebben haar lichaam in Bangkok laten invriezen in de hoop dat toekomstige medische ontdekkingen haar weer tot leven zullen wekken. Beeld Hollandse Hoogte/Redux Pictures
De ouders van Matheryn, Naovaratpong, die op 2-jarige leeftijd stierf aan een zeldzame hersentumor, hebben haar lichaam in Bangkok laten invriezen in de hoop dat toekomstige medische ontdekkingen haar weer tot leven zullen wekken.Beeld Hollandse Hoogte/Redux Pictures
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden