Volkskrant AvondDonderdag 7 november

Volkskrant Avond: VVD wekt woede met pleidooi voor doodstraf | Hoe het nieuws over Schiphol op Twitter vleugels kreeg

Mannen die verdacht worden van lidmaatschap in een gevangenis in Hasakeh in het Noordoosten van Syrië.  Beeld AFP
Mannen die verdacht worden van lidmaatschap in een gevangenis in Hasakeh in het Noordoosten van Syrië.Beeld AFP

Vandaag in het nieuws

VVD wekt binnen coalitie verbazing met pleidooi voor doodstraf jihadisten
De bereidheid van de VVD om Nederlandse jihadisten in Irak en Syrië te laten veroordelen tot de doodstraf, wekt verwondering in de regeringscoalitie. CDA en D66 vinden dat de liberalen de grenzen van internationale verdragen overschrijden.

Dekker stelt topambtenaar aan om procederende overheid te beteugelen
In het streven naar minder juridische procedures waarin gefinancierde rechtsbijstand nodig is, steekt de overheid de hand in eigen boezem. Minister Dekker voor Rechtsbescherming heeft topambtenaar Daan Hoefsmit aangesteld als ‘aanjager’ om onnodige procedures tegen te gaan waarin de overheid zelf procespartij is.

Rechercheurs doen sporenonderzoek in de buurt van de plek waar strafrechtadvocaat Derk Wiersum werd doodgeschoten. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Rechercheurs doen sporenonderzoek in de buurt van de plek waar strafrechtadvocaat Derk Wiersum werd doodgeschoten.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Justitie had telefoon met informatie Wiersum ruim voor liquidatie in bezit
Enkele maanden voor de liquidatie van Derk Wiersum had justitie al een telefoon van een crimineel in handen die actief had gezocht op de naam van de advocaat van kroongetuige Nabil B. Dat kan betekenen dat justitie al eerder had kunnen weten dat er in het criminele milieu plannen waren om Wiersum iets aan te doen.

Kabinet neemt de sluiproute over rechts: regels voor jonggehandicapten aangepast
In de zoektocht naar parlementaire meerderheden, heeft het kabinet de linkse oppositie op de kast gejaagd: bij de eerste beste gelegenheid waar het er echt op aankwam, de wijziging van de jonggehandicapten wet Wajong, ging het kabinet donderdag in zee met SGP en Forum voor Democratie.

Internettende Nederlander wordt heel langzaamaan Facebook- en Twittermoe
Het is nog geen daling waarvan Facebookbaas Zuckerberg badend in het zweet wakker zal schrikken, maar de Nederlander vertoont symptomen van socialemediamoeheid. Hij is vorig jaar gemiddeld vier minuten per dag minder gaan twitteren, liken, chatten en appen dan in 2017, meldt marktonderzoeker Multiscope.

Opinie

Rinda den Besten: ‘We gieren als primair onderwijs achteruit’
De tegenstellingen openbaren zich in tal van geledingen. Waar ligt de oorsprong en waartoe zal het leiden? Aflevering 13 in een serie: voorzitter van het primair onderwijs Rinda den Besten.

Vanavond op tv

In Broeders in Berlijn (NPO 2, 20.25 uur) zien Maarten en Vincent van Rossem in Dresden, in het voormalige Oost-Duitsland, hoe onvrede over het Duitsland van nu overgaat in nostalgie naar de DDR. Zembla (NPO 2, 21.10 uur) spreekt met ingewijden over misstappen van het Openbaar Ministerie en het uitblijven van gevolgen voor officieren van justitie. En in De Vergelijkers (NPO 3, 21.45 uur) vergelijken Sofie van den Enk en Daan Nieber de ecologische voetafdruk van een rundvleesburger met die van een exemplaar dat is gemaakt van soja. Is het waar dat de sojaburger de Amazone bedreigt? Onze complete tv-selectie ziet u hier.

Syrische vluchtelingen in de rij voor het Syrische consulaat in Istanboel. Beeld Nicola Zolin
Syrische vluchtelingen in de rij voor het Syrische consulaat in Istanboel.Beeld Nicola Zolin

Aanraders van de redactie

Afgeperst in de rij voor het Syrische consulaat
O bittere ironie. Syriërs die het regime in hun land zijn ontvlucht moeten zich, om in Turkije te kunnen overleven, met de hoed in de hand wenden tot datzelfde regime. Voor diverse doeleinden hebben de vluchtelingen een geldig Syrisch paspoort nodig. Dat moet elke twee jaar worden vernieuwd en dat kan maar op één plek: het Syrisch consulaat in Istanbul.

Hoe het nieuws over Schiphol op Twitter vleugels kreeg
Het incident op Schiphol dat woensdag even een kaping leek, werd op Twitter snel opgepikt. En doorgegeven. Ook nog nadat was gebleken dat het tumult een onschuldiger oorzaak had.

De SP zoekt een voorzitter. En zichzelf
De Socialistische Partij gaat tussen 13 en 23 november stemmen over een nieuwe voorzitter. De nieuwe man of vrouw krijgt de loodzware opdracht de partij uit de crisis te halen. Maar de interne strijd blijkt woensdagavond in Amsterdam al geen publiekstrekker.

Bij dit lerarentekort is huiswerkbegeleiding onmisbaar
Margriet Oostveen was in Voorschoten, waar Hakime El Katoumi een klein wonder verrichtte en betaalbare huiswerkbegeleiding van de grond kreeg. ‘Als ik op dinsdagmiddag arriveer zitten de tieners al aan lange tafels te werken, begeleid door studenten. Hakima noemt huiswerkbegeleiding nadrukkelijk geen route naar de hoogste score. ‘Het maakt niet uit wat je haalt, als je je maar thuis voelt in wat je kan.’’

Vintageparadijs: in dit Zweedse warenhuis is geen nieuw product te krijgen
In het Zweedse Eskilstuna staat het eerste warenhuis ter wereld dat volledig uit tweedehandswinkels bestaat. De plannen om het vervallen staalstadje nieuw leven in te blazen via vergroening pakken hier goed uit: de omzet van ReTuna groeit met 30 procent per jaar.

Vrijwel alle producten die in ReTuna te koop zijn, worden er door de lokale inwoners gebracht. Beeld Per Sandberg
Vrijwel alle producten die in ReTuna te koop zijn, worden er door de lokale inwoners gebracht.Beeld Per Sandberg

De keuzen van zangeres Marike Jager: ‘Ik heb nog nooit zo’n vrolijke plaat gemaakt’
Zangeres Marike Jager blijft ondanks verdrietige tijden altijd het licht zien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden