Volkskrant Avond11 september 2019

Volkskrant Avond: Voor het eerst water op verre planeet ontdekt | Diederik Samsom wordt rechterhand van Timmermans in Brussel

Redactie
De ruimtetelescoop Hubble van Nasa, waarmee water in een atmosfeer van stikstof nog lastig te detecteren valt. Met de opvolger James Webb moet dat wel kunnen. Beeld AP
De ruimtetelescoop Hubble van Nasa, waarmee water in een atmosfeer van stikstof nog lastig te detecteren valt. Met de opvolger James Webb moet dat wel kunnen.Beeld AP

Vandaag in het nieuws

Voor het eerst water op verre planeet ontdekt – maar leven is er waarschijnlijk onmogelijk
Voor het eerst is waterdamp gevonden in de atmosfeer van een planeet met (ongeveer) dezelfde temperatuur als de aarde. Dat schrijven astronomen woensdag in het vakblad Nature Astronomy. De vondst is een primeur in het onderzoek naar zogeheten exoplaneten, werelden die draaien om een andere ster dan de zon.

Drugsbeleid verdeelt de Kamer: rechts wil ‘wietwalhalla’ bestrijden, links wil legalisatie
De Tweede Kamer debatteerde woensdag over het drugsbeleid, naar aanleiding van het rapport van onderzoekers Tops en Tromp over drugscriminaliteit in de hoofdstad. De rechtse partijen willen keiharde maatregelen, terwijl links juist op weg wil naar legalisering.

Met het stikstofbesluit naar de rechter: welke evenementen wankelen?
Inwoners van Terschelling kregen dankzij het ‘stikstofbesluit’ van de Raad van State de annulering van dancefestival Eilân gedaan. Veel andere projecten liggen nu stil. Hoe ver reikt de macht van bezorgde burgers?

Verdaging van Brits Lagerhuis onwettig verklaard
Het Britse Lagerhuis kan mogelijk bijeenkomen nu Schotse rechters unaniem hebben bepaald dat het verdagen van de volksvertegenwoordiging door de regering-Johnson onwettig is. De rechters oordeelden dat premier Boris Johnson de zogenaamde prorogatie onder valse voorwendselen had voorgelegd aan de koningin.

Samsom laat er geen gras over groeien als rechterhand van Timmermans in Brussel
Woensdag was Diederik Samsom in Brussel. Terwijl het nieuws over zijn benoeming tot kabinetschef (de politieke rechterhand) van Europees Commissaris Frans Timmermans (Groene Deal) bekend werd, zat Samsom al aan tafel met de kabinetschefs van andere beoogde Commissarissen. De voormalige PvdA-leider weet: zijn zwakke kant is gebrek aan Brusselse ervaring. En dus laat hij er geen gras over groeien.

The Beatles wilden wél nog een plaat maken, blijkt uit een opname van een gesprek
De Britse band The Beatles wilde na de laatst opgenomen studioplaat Abbey Road uit 1969 nog een album opnemen. Dat blijkt uit een opgedoken bandopname, waarop John Lennon, Paul McCartney en George Harrison te horen zijn. Door de band moet de geschiedschrijving over The Beatles mogelijk grondig worden aangepast.

Ringo Starr, George Harrison, John Lennon en Paul McCartney in Studio 2 van het Abbey Road-studiocomplex in juli 1963.  Beeld Getty Images
Ringo Starr, George Harrison, John Lennon en Paul McCartney in Studio 2 van het Abbey Road-studiocomplex in juli 1963.Beeld Getty Images

Vanavond op televisie

In de reportage ‘Geen mug, geen malaria’ volgt Diederik Jekel in De kennis van nu (NPO2, 21.10 uur) in het dorp Bana in Burkina Faso een radicaal experiment, waarbij genetisch gemodificeerde muggen worden ontwikkeld die moeten afrekenen met malaria. Over datzelfde experiment schreef Hidde Boersma dit verhaal. Op RTL 7 is vanaf 23.05 uur Cell 211 te zien, een uiterst spannende gevangenisthriller. Meer tips voor wat de moeite van het kijken waard is vanavond zijn hier te lezen.

Video van de dag

De overeenkomst tussen een kathedraal en een racewagen
Er zullen mensen zijn die auto’s vinden vloeken met iets cultureel hoogstaands als de kathedraal van Milaan, de Duomo. Maar daar is fotodetective Hans Aarsman het totaal niet mee eens: ‘De Ferrari en de Duomo zijn in hun eigen tijdperk allebei het hoogtepunt van techniek.’

Opinie

Informatie aan de Tweede Kamer moet beter en daar kan het parlement zelf wat aan doen
De controle over de begrotingen van ministeries laat soms te wensen over. Dat is nergens voor nodig, zegt Ewout Irrgang.

Aanraders van de redactie

Wat is stikstof? Hoe schadelijk is het? En vier andere vragen om het stikstofdebat te begrijpen
De Raad van State oordeelde eerder dit jaar dat projecten die door hun nieuwe uitstoot van stikstof de neerslag daarvan op een natuurgebied verhogen, voortaan niet zomaar zijn toegestaan. Sindsdien liggen veel bouwplannen in Nederland stil. In de politiek gaan stemmen op om de veestapel te beperken. Hoe schadelijk is stikstof eigenlijk? Zes vragen.

De actiefste concertbezoeker van Nederland gaat naar álle voorstellingen van De Nationale Opera
Marlène Tjoe-Nij gaat per week naar zo’n vier concerten, opera- of balletvoorstellingen: ‘Je ziet meer dwarsverbanden als je vaker gaat. Het verbaast me dat ik bij een vierde keer nog steeds nieuwe dingen ontdek.’

Fans van Downton Abbey willen in de filmbewerking meer van hetzelfde, dat is dan ook precies wat ze krijgen ★★★☆☆
De filmbewerking van kostuumdramaserie Downton Abbey was al een hit voordat hij in de bioscoop te zien was. In de film voelt de buitenwereld, net als in de serie, ver weg. En zo hoort het: Downton Abbey biedt vooral escapisme.

null Beeld Jaap Buitendijk / Focus Features
Beeld Jaap Buitendijk / Focus Features

1999 werd dit jaar uitgeroepen tot beste filmjaar ooit, maar er zijn wel wat kanttekeningen te plaatsen
Volgens de Amerikaanse cultuurjournalist Brian Raftery is er geen twijfel mogelijk, gezien de titel van zijn boek: Best. Movie. Year. Ever. How 1999 Blew Up the Big Screen. Er zijn wel wat kanttekeningen te plaatsen bij die stelling en stelligheid.

Wat betekent de bestorming van de Nederlandse beurs door de techreus Prosus?
Dinsdag bestond het nog niet, woensdag was technologieconcern Prosus ineens het op twee na grootste bedrijf aan de Amsterdamse aandelenbeurs. Enkel Shell en Unilever zijn groter. Direct na de beursgang schoot de koers van het bedrijf 31 procent omhoog. Waar komt deze onbekende kolos met een Nederlandse directeur ineens vandaan en wat heeft hij in Amsterdam te zoeken?

Doesburg geschokt na koolmonoxidedrama: ‘Awal was heel vriendelijk en ontzettend trots op zijn kinderen’
De vader van een Ethiopisch gezin met twaalf kinderen, onder wie drie succesvolle hardlopers, is woensdagochtend om het leven gekomen door koolmonoxidevergiftiging in hun woning in het Gelderse Doesburg. Zijn vrouw en een van hun andere kinderen zijn in zorgwekkende toestand opgenomen in het ziekenhuis. De buurt reageert geschokt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden