Volkskrant avonddonderdag 29 augustus

Volkskrant Avond: Voor het eerst menselijke hersenen gekweekt die hersengolven afgeven | Philippe Remarque blikt terug op negen jaar hoofdredacteurschap

Menselijke kweekhersentjes in het lab. Beeld Muotri Lab/UCTV
Menselijke kweekhersentjes in het lab.Beeld Muotri Lab/UCTV

Vandaag belangrijk

Voor het eerst menselijke hersenen gekweekt die hersengolven afgeven
Voor het eerst hebben wetenschappers menselijke stukjes brein gekweekt die gecoördineerde elektrische activiteit vertonen, net als bij een ongeboren baby. Een doorbraak om ziektes als autisme en migraine te begrijpen en medicijnen tegen epilepsie te testen, zeggen wetenschappers. Pas op: hellend vlak, waarschuwen ethici.

Meer reizigers? Spoor in Nederland kan extra en langere treinen niet aan
Het Nederlandse spoor kampt met een tekort aan stroom. Op circa 65 baanvakken kunnen geen langere of extra treinen rijden omdat er niet genoeg spanning op de bovenleiding staat, stelt netbeheerder ProRail. Het stroomtekort hindert vervoerders als de NS bij het streven om de vervoerscapaciteit uit te breiden. Voor de aanpak van het stroomtekort zijn investeringen tot 2 miljard euro nodig.

Virgil van Dijk uitgeroepen tot Europees voetballer van het jaar, als eerste Nederlander én eerste verdediger ooit
Virgil van Dijk is door de UEFA uitgeroepen tot Europees voetballer van het jaar. Hij liet daarmee twee iconen achter zich: Cristiano Ronaldo en Lionel Messi. De speler van Liverpool werd ook uitgeroepen tot beste verdediger van het jaar.

‘Voor legale wiet betaal je een paar euro meer dan nu bij een coffeeshop, maar ik denk dat er toch belangstelling voor is’
Tien gemeenten gaan meedoen met de wietproef – het experiment met de teelt en verkoop van cannabis onder staatstoezicht. Het experiment moet duidelijk maken of coffeeshops op legale wijze kunnen worden bevoorraad, dus niet ‘via de achterdeur’. André Knottnerus, voorzitter van de adviescommissie, heeft goede hoop.

André Knottnerus, voorzitter van de Adviescommissie, oud-voorzitter van de Gezondheidsraad en emeritus hoogleraar huisartsgeneeskunde. Beeld ANP
André Knottnerus, voorzitter van de Adviescommissie, oud-voorzitter van de Gezondheidsraad en emeritus hoogleraar huisartsgeneeskunde.Beeld ANP

Conte gaat nieuw Italiaans kabinet leiden met Vijfsterrenbeweging en centrumlinkse PD
Giuseppe Conte gaat een nieuw Italiaans kabinet formeren met de Vijfsterrenbeweging en de centrum-linkse PD. Hij heeft het verzoek van president Sergio Mattarella donderdag geaccepteerd. Lega-leider Matteo Salvini, aanstichter van de regeringscrisis, staat definitief buitenspel.

Noël van ’t End wereldkampioen judo in Tokio
Judoka Noël van ’t End is donderdag in de klasse tot 90 kilogram wereldkampioen geworden. In de finale in Tokio rekende hij af met de Japanner Shoichiro Mukai, die door de uitzinnige fans op de tribune hartstochtelijk werd aangemoedigd.

Kabinet: coulanceregeling voor gedupeerden CBR, rijbewijzen 75-plussers automatisch verlengd
Het kabinet werkt aan een coulanceregeling voor de automatische verlenging van de rijbewijzen van 75-plussers die de dupe dreigen te worden van de lange wachttijden bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Hun rijbewijs kan volgens die regeling vanaf eind dit jaar zonder medische keuring met een jaar worden verlengd.

Vanavond op tv

Op SBS 6 start vanavond (20.30 uur) de nieuwe politieserie DNA, over de rechercheurs Lara Noort (Yolanthe Sneijder-Cabau) en Eliz Alvero (Belinda van der Stoep). Ook op NPO 3 een nieuwe serie, maar dan een documentairereeks over aandacht. In TMI: Aandacht (20.55 uur) ziet u welke technieken er allemaal worden ingezet om uw aandacht te trekken: notificaties, teasers, games en clickbait. En in 2Doc de bekroonde documentaire over de militarisering van de Amerikaanse politie Do not resist (NPO 2, 23.40 uur).

Opinie

Kunst is een mensenrecht
Kunstenaars vertellen universele verhalen. En die zijn hard nodig in tijden waarin grote groepen vijandig tegenover elkaar staan. Geef daarom ruim baan aan creatieve energie, stelt toneelregisseur Ivo van Hove.

Aanraders van de redactie

‘Ik zal het missen om geleefd te worden’
Na negen jaar neemt Philippe Remarque (53) afscheid als hoofdredacteur van de Volkskrant. Hoe kijkt hij terug op zijn chefschap? En hoe verhield de inspirerende leider zich tot de harde manager? ‘Het waren de gelukkigste jaren van mijn leven.’

Philippe Remarque neemt afscheid als hoofdredacteur van de Volkskrant. Beeld Eva Roefs
Philippe Remarque neemt afscheid als hoofdredacteur van de Volkskrant.Beeld Eva Roefs

Waarom kan het elektriciteitsnet vraag en aanbod niet meer aan?
Het stroomnet staat steeds meer onder druk, terwijl het stroomverbruik niet stijgt. Wat is er aan de hand met het stroomnet, dat nog altijd geldt als een van de betrouwbaarste in de wereld?

Annie M.G. Schmidts Jip en Janneke waren al ‘rol- bevestigend’
Het is potsierlijk om schrijver als Enid Blyton en Annie M.G. Schmidt te beoordelen naar het identiteitspolitieke eisenpakket van nu, stelt Elma Drayer. ‘Auteurs die bij leven géén racistische, seksistische dan wel homofobe opvattingen koesterden? Je moet ze met een lantaarntje zoeken.’

Hoe campingman Appie weer een beetje vertrouwen in de medemens kweekt
‘Zal ik het bewijs van ons maandinkomen sturen en wilt u het telefoonnummer van mijn bewindvoerder?’ Dit vragen alle gasten die Appie bellen en informeren of er nog plaats is op zijn camping. Deze zomer biedt hij op een grasveldje naast zijn bedrijf gratis kampeervakanties aan gezinnen in armoede.

Ronald Goedemondt over theater, televisie en het drama van een urinoir dat te hoog hangt
Cabaretier Ronald Goedemondt (44) maakt graag tv (Sluipschutters) maar is verliefd op het theater. ‘We creëren ons eigen universum, bepalen de onderwerpen, het begin en het einde, alles. Je bent God.’

Tijdens de vakantie blijkt het groen op Caspar Janssens balkon flink doorgeschoten. Dat wordt kortwieken, snoeien, uitdunnen
Sinds dit voorjaar probeert Caspar Janssen een vlinder- en bijenvriendelijk stadsbalkon te creëren. Hij doet tweewekelijks verslag van de ontwikkelingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden