Volkskrant avonddinsdag 3 september

Volkskrant Avond: Volop spanningen in Britse Lagerhuis rondom Brexit: de ontwikkelingen van vandaag op een rij | Slachtoffers Jawed S. aan het woord in de rechtszaal

Redactie
Boris Johnson in het Lagerhuis. Beeld AFP
Boris Johnson in het Lagerhuis.Beeld AFP

Brexit nieuws

Nog volop spanningen in het Britse Lagerhuis rond de Brexit: de ontwikkelingen van vandaag op een rij
Premier Boris Johnson is vanmiddag zijn meerderheid in het parlement kwijtgeraakt. Het Conservatieve parlementslid Philip Lee heeft zich aangesloten bij de Liberaal-Democraten uit onvrede over het Brexitbeleid van de nieuwe premier. Er wordt nog druk vergaderd in het Britse parlement.

Vijfsterrenbeweging akkoord: Italië krijgt linkse regering
Italië krijgt definitief een regering tussen de sociaaldemocratische Partito Democratico (PD) en de populistische Vijfsterrenbeweging, een partij die tien jaar geleden nog ontstond uit onvrede over diezelfde PD. Nadat dinsdag ook de leden van de Vijfsterrenbeweging hun fiat gaven aan een samenwerking, zal de regering-Conte II nog deze week worden ingezworen. Hun regeerakkoord, dat eveneens dinsdag werd gepresenteerd, staat vooral in het teken van economisch herstel.

Kleiner bord helpt tóch niet om minder te eten
Een bekende psychologische truc om minder te eten, onder meer getipt voor het Voedingscentrum, zet geen zoden aan de dijk. Wie voedsel opschept op een kleiner bord, eet nauwelijks minder dan van een groter bord, blijkt uit nieuw Brits onderzoek. Het is de eerste keer dat gedragswetenschappers deze eettruc aan een streng onderzoeksprotocol hebben onderworpen.

Voormalig Vlaams parlementslid en zijn minnares schuldig bevonden aan moord op haar ex
De huisarts wilde al noteren dat de man een natuurlijke dood was gestorven toen de ambulancebroeder een bloedvlek op het kussen zag, en een piepklein gaatje achter het oor van de dode vond. Dinsdag zijn een Vlaams parlementslid en zijn minnares schuldig bevonden aan de moord op haar ex. ‘Het was een laffe executie’, aldus de rechter. ‘Een ijskoude daad.’

Wegsturen architect Binnenhof kost het Rijk 2,7 miljoen euro
De renovatie van het Binnenhof loopt tegen een eerste onverwachte tegenvaller op van 2,7 miljoen euro: dat is de afkoopsom die het Rijksvastgoedbedrijf betaalt aan de weggestuurde toparchitect Ellen van Loon. Zij vertrekt omdat de Tweede Kamer geen vertrouwen meer heeft in haar ideeën.

Aboutaleb: ‘Deelnemers trouwstoet moeten melden wie agent neersloeg’
De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb roept deelnemers aan een trouwstoet op te vertellen wie van hen vrijdag een agent tegen de grond heeft geslagen. Dat liet hij dinsdag weten na overleg met de politie en het Openbaar Ministerie.

Tv-tips

Con Air biedt u vanavond perfect formulevermaak over een fataal gevangenistransport, met gewaardeerde acteurs als Steve Buscemi en John Malkovich die uitstekend aanvoelen in welk type pretentieloze over-the-top actiefilm ze zich bevinden. Aan boord van een vliegtuig vol gevangenen is Cameron Poe (Nicolas Cage) de enige met een greintje fatsoen (Veronica, 22.00 uur). En in Louis Theroux: Mums on the edge bezoekt de documentairemakers bezoekt twee gespecialiseerde psychiatrische afdelingen waar jonge moeders zijn opgenomen (Canvas, 21.20 uur). Meer tv-tips vindt u hier.

Opinie

Nieuwe war on drugs is volkomen zinloos
Zonder regulering van de drugsmarkt zal de aanpak van de georganiseerde misdaad mislukken, betoogt drugsdeskundige Tom Blickman. ‘Er moet weer worden ingezet op een ‘harde aanpak’ en meer politiebevoegdheden, naast het stigmatiseren van gebruikers.’

Aanraders van de redactie

Agent Asmeret tegen Jawed S.: ‘Jawed, je moet kiezen tussen het kwade en het goede’
Het OM eist 25 jaar celstraf voor Jawed S., de Afghaan die vorig jaar twee Amerikaanse toeristen neerstak op Amsterdam CS. Dinsdag spraken zijn slachtoffers in de rechtszaal. Die voelen nog steeds angst: ‘Omdat we niet weten welk gevaar de volgende minuut op ons af kan komen.’

Jawed S. wordt op 31 augustus 2018 onder schot gehouden door twee agenten, nadat vlak daarvoor twee Amerikanen heeft neergestoken op Amsterdam CS. Beeld Hollandse Hoogte / Hollandse Hoogte
Jawed S. wordt op 31 augustus 2018 onder schot gehouden door twee agenten, nadat vlak daarvoor twee Amerikanen heeft neergestoken op Amsterdam CS.Beeld Hollandse Hoogte / Hollandse Hoogte

Drie hordes die de terugkeer van de basisbeurs bemoeilijken
In de kabinetsformatie na de Tweede Kamerverkiezingen van maart 2021 gaat het sociaal leenstelsel voor studenten in zijn huidige vorm op de schop. Die conclusie is onontkoombaar nu de PvdA, die het stelsel jarenlang bepleitte en in 2015 mede verantwoordelijk was voor de invoering, dinsdag met een pleidooi kwam voor veel ruimere criteria voor een aanvullende beurs.

Hoogste bestuurder van Hongkong kan niet veel zonder Beijing, zelfs aftreden niet
Carrie Lam probeerde de schade dinsdag nog te beperken, maar het beeld van een machteloze marionet was onmiskenbaar. Een uitgelekte geluidsopname laat zien hoe de Chinese autoriteiten Carrie Lam, de hoogste bestuurder van Hongkong, in de tang houden.

Hong Kong's Chief Executive Carrie Lam. Beeld REUTERS
Hong Kong's Chief Executive Carrie Lam.Beeld REUTERS

De smaak van de zomer
Het is een totaal andere manier van landbouw: voedsel verbouwen in een bos met vaste bomen en struiken in plaats van op een akker die jaarlijks gezaaid en geoogst wordt. Voedselbos Ketelbroek bij Groesbeek brengt dat in de praktijk.

Toezicht houden op inlichtingendiensten is als koorddansen in het duister
De Nederlandse inlichtingendiensten vervullen vaak ongezien een nuttige rol. Maar de onthulling over de succesvolle Nederlandse deelname aan een operatie tegen Irans nucleaire programma roept ook vragen op. Want hoe houdt de politiek toezicht op zo’n cyberaanval?

Zelf vind ik een schaal met twintig citroenen een teken van gekte
In verband met misschien toch wel of misschien toch niet de aankoop van een nieuw huis, verdiepte Aaf Brandt Corstius zich in home staging: ‘Home staging is een kunst uit Amerika, die hier ook opkomt. Het betekent: huisstyling speciaal voor de verkoop’. Zo schijnen rolletjes hagelwitte handdoeken of een schaal vol verse citroenen het goed te doen bij potentiële kopers. Aaf kan zich daar nog niet helemaal in vinden, maar ach, een professionele home stager weet het vast beter.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden