Volkskrant avondvrijdag 12 juli

Volkskrant Avond: Volkskrant-journalist moet van rechter passages aanpassen in boek over AIVD | Wat drijft de ‘yogasnuiver’?

Redactie
Leerlingen van groep 8 op de Johan Frisoschool in Woerden besluiten hun basisschooltijd met de musical Het Amstelhotel.  Beeld Marcel van den Bergh
Leerlingen van groep 8 op de Johan Frisoschool in Woerden besluiten hun basisschooltijd met de musical Het Amstelhotel.Beeld Marcel van den Bergh

Vandaag belangrijk

Kritische ouders zijn van alle tijden, maar ze stappen wel steeds vaker naar de rechter
Ouders stappen steeds vaker naar de rechter om hun gelijk te halen in een conflict met de school, zoals deze week dreigde te gebeuren omdat een scholier niet mocht meedoen met de eindmusical. Worden ouders té mondig?

Volkskrant-journalist Huib Modderkolk moet van rechter passages aanpassen in boek over AIVD
Volkskrant-journalist Huib Modderkolk moet op last van de rechter passages aanpassen in zijn boek Het is oorlog, maar niemand die het ziet. De journalist heeft het kort geding dat de inlichtingendienst AIVD tegen hem had aangespannen verloren.

Amerikaanse minister stapt op wegens schikking met zedendelinquent Jeffrey Epstein
De Amerikaanse minister van Werkgelegenheid Alexander Acosta heeft vrijdag ontslag genomen. Hij lag onder vuur wegens de schikking die hij in 2008 als openbaar aanklager trof met Jeffrey Epstein. De van misbruik verdachte miljardair ontkwam daardoor aan een jarenlange gevangenisstraf.

Diepgelovige Republikeinse gouverneurskandidaat wil geen minuut alleen zijn met een vrouw
De Amerikaanse politicus Robert Foster ligt onder vuur omdat hij niet alleen wil zijn met een vrouw. De diepgelovige Republikeinse gouverneurskandidaat weigert zich tijdens zijn campagne in Mississippi te laten volgen door een vrouwelijke verslaggever als ze geen mannelijke collega meeneemt.

Catalaanse president moet voor de rechter verschijnen vanwege een symbolisch geel lint
De Catalaanse president Quim Torra moet voor de rechter verschijnen. De reden: hij weigerde in verkiezingstijd de gele linten, symbool van de onafhankelijkheidsbeweging, te verwijderen van de gevel van zijn regeringspaleis. Torra is de derde Catalaanse leider op een rij die wordt vervolgd.

Video van de dag

Wie zijn de mensen van de Biblebelt, en hoe denken zij over de wereld? V-vlogger Lisa Koetsenruijter nam plaats op een kerkstoeltje in Museum Catharijneconvent en ontdekte dat ze met haar rok helemaal aan de strenge kledingvoorschriften voldoet.

Vanavond op tv

In de film La vie d’Adèle wordt gekookt, gegeten en gedanst. Ook gaat de film over ambities, vriendschap, sociale verschillen, familie, identiteit – over het hele leven dus (Canvas, 21.25 uur). Op NPO 2 de documentaire Love means zero over de vermaarde tenniscoach Nick Bollettieri (86), die trainde met onder anderen Andre Agassi en Serena Williams (22.45 uur). Meer tv-tips vindt u hier.

Opinie

Ook met een klein budget kun je als groot gezin fijn op vakantie
Met een groot gezin maar klein budget toch een leuke vakantie organiseren? ‘Ga niet te ver weg, wees creatief met sociale voorzieningen, en doe mee met online prijsvragen’, tipt Judith Bottigliero, moeder van vier.

Aanraders van de redactie

Als de keuken aan kant is, wordt een lijntje op tafel gelegd
Nederland is een narcostaat, waarschuwde de politie. De komende tijd onderzoekt de Volkskrant de drugsindustrie, te beginnen met de gebruiker. Verbloemen dat ze drugs gebruiken doen jongeren steeds minder. Bewust leven gaat voor hen prima samen met een pilletje op zijn tijd, jonge ouders zien niet af van een lijntje coke. Voor nare gevolgen als misbruik en criminaliteit is minder aandacht.

Nederland is een narcostaat, waarschuwde de politie. De komende tijd onderzoekt de Volkskrant de drugsindustrie, te beginnen met de gebruiker.  Beeld Harry Cock
Nederland is een narcostaat, waarschuwde de politie. De komende tijd onderzoekt de Volkskrant de drugsindustrie, te beginnen met de gebruiker.Beeld Harry Cock

Hij was betrokken bij moord en ging ‘best wel ver’ in cocaïne - rol kroongetuige Nabil B. groter dan gedacht
Nabil B., kroongetuige in de zaak tegen de criminele organisatie van Ridouan T. en Saïd R., blijkt kennis te hebben van dertien moorden en pogingen daartoe. Hij was zelf degene die beoogde slachtoffers achtervolgde.

Ruzie over snoepreisjes legt generatieconflict bloot bij de eens zo onaantastbare SGP
De SGP is in rep en roer vanwege snoepreisjes van de oude mannen in de partijcommissie voor buitenlandse vormingsactiviteiten. Het zijn de jongeren die aan de bel trekken en het niet meer pikken.

Voormalig SGP-fractievoorzitter Bas van der Vlies tijdens het congres van de SGP-jongeren in 2018. (De jongeren op de foto komen niet voor in het verhaal) Beeld Novum RegioFoto
Voormalig SGP-fractievoorzitter Bas van der Vlies tijdens het congres van de SGP-jongeren in 2018. (De jongeren op de foto komen niet voor in het verhaal)Beeld Novum RegioFoto

Wie is de man achter de D-Day-vlag?
Bert Kreuk heeft het toch maar mooi voor elkaar gekregen. Volgende week mag hij mee met premier Rutte naar Washington om daar aan president Trump de Amerikaanse vlag te overhandigen, die als eerste aan land kwam in Normandië. Wie is deze kunstverzamelaar?

Hoe gevaarlijk is het roken van een waterpijp?
Steeds meer gemeenten scherpen de regels aan voor het openen van een shishalounge. Dat doen ze niet alleen uit angst voor criminaliteit of overlast; er zijn ook zorgen over gezondheidsrisico’s. Hoe gevaarlijk is het roken van een waterpijp eigenlijk?

Georgina Verbaan zit in een restaurant een spitst haar oren: ‘En, zit jij een beetje lekker in je velletje?’
Het is maandagavond als Georgina Verbaan in een restaurant een ietwat pijnlijke conversatie tussen twee vrouwen van middelbare leeftijd oppikt: ‘‘Ja, ik loop er nu al een half jaar...’ En precíés op dat moment komt de jongen van de bediening aangestuiterd: of ik nog naar de dessertkaart wil kijken. Nee, natuurlijk niet, lul, ik wil naar die vrouw luisteren!’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden