Volkskrant Avonddonderdag 19 september

Volkskrant Avond: Voelen advocaten zich door de moord op Derk Wiersum vogelvrij? | Liveblog - Rutte zinspeelt op extra onderwijsgeld

Redactie
Tijdens de vergadering van de Orde van Advocaten in Utrecht wordt donderdag een minuut stilte gehouden voor doodgeschoten advocaat Derk Wiersum. Beeld ANP
Tijdens de vergadering van de Orde van Advocaten in Utrecht wordt donderdag een minuut stilte gehouden voor doodgeschoten advocaat Derk Wiersum.Beeld ANP

Vandaag belangrijk

‘We dreigen niet, we doen’ – Is de advocaat nu vogelvrij?
Geweld en bedreigingen zijn geen unicum in de advocatuur. Maar de moord op Derk Wiersum hakt er diep in. ‘Advocaten, officieren, rechters: ze gaan allemaal minder onbevangen te werk dan tot voor kort.’

Live beschouwingen – Rutte zinspeelt op extra onderwijsgeld
Nadat de coalitie en oppositie gisteren hun zegje over de regeringsbegroting van dit jaar hebben kunnen doen, is het vandaag de beurt aan Mark Rutte. Tijdens de tweede dag van de Algemene Politieke Beschouwingen zal hij namens het kabinet reageren. Volg het hier live.

Amerikaanse vogelstand in vijftig jaar dramatisch achteruitgegaan
In Noord-Amerika zijn in een halve eeuw tijd drie miljard vogels verdwenen. De afname is vooral zichtbaar bij veelvoorkomende soorten als de mus en de lijster. Wetenschappers waarschuwen, want ook in Europa en Afrika daalt de vogelstand snel.

Verdreven Tunesische dictator Ben Ali overleden in zijn ballingsoord Saoedi-Arabië
De voormalige Tunesische president Zine al-Abidine Ben Ali (83), die in 2011 na een volksopstand uit zijn land vluchtte, is donderdag in Saoedi-Arabië overleden. De opstand tegen de ex-president vormde het begin van de Arabische Lente. Anders dan in andere Arabische landen leverde de opstand in Tunesië een levendige democratie op, maar economisch gaat het slecht.

Dumoulin geschokt: ploegmaat Giro gebruikte doping
‘Een bittere pil.’ Zo kwalificeert Tom Dumoulin het bericht dat zijn voormalige ploeggenoot Georg Preidler ook tijdens de door hem gewonnen Giro d’Italia van 2017 doping heeft gebruikt. Het Openbaar MKinisterie in Innsbruck beticht de 29-jarige Oostenrijkse renner van bloeddoping en de inname van groeihormonen. Preidler maakte deel uit van het team van Sunweb, dat Dumoulin bijstond in diens eindzege.

Hudson’s Bay bevestigt: nog dit jaar vertrek uit Nederland
De Canadese winkelketen Hudson’s Bay sluit nog dit jaar alle vijftien warenhuizen in Nederland. De keten bevestigt hiermee het nieuws dat drie weken geleden uitlekte via een brief.

Belgische F-16 neergestort in Frankrijk, piloot hangt lange tijd aan hoogspanningskabel
Een Belgische F-16 is donderdag neergestort in het westen van Frankrijk. De twee piloten hebben het overleefd, omdat zij het toestel op tijd met hun schietstoel wisten te verlaten. Eén piloot was meteen terecht en is opgevangen door de hulpdiensten. De andere hing lange tijd met zijn parachute aan een hoogspanningslijn.

Amerikaanse marine bevestigt echtheid UFO-video’s (maar het zijn waarschijnlijk geen aliens)
Ja, de video’s zijn echt. Nee, het zijn waarschijnlijk geen aliens. Die conclusie trekken Amerikaanse media nadat deze week drie opmerkelijke UFO-opnamen opnieuw in opspraak waren geraakt.

Vanavond op tv

Op BBC 1 vanavond The Cameron Years (22.00 uur), een tweeluik over het premierschap van David Cameron. In een uitgebreid interview blikt Cameron terug op zijn keuze om in 2015 een Brexit-referendum aan te kondigen. Op BBC 2 de documentaire 1944: Should We Bomb Auschwitz? (22.00 uur), waarin het verhaal wordt verteld van twee Joodse gevangenen die in 1944 ontsnapten uit Auschwitz. Ze laten de geallieerden weten wat ze hebben meegemaakt, waarna de optie wordt besproken om het vernietigingskamp te bombarderen. En in Close up (NPO 2, 22.55 uur) een portret van actrice Romy Schneider. Meer van onze film- en tv-tips hier.

Opinie

Econoom Barbara Baarsma: ‘Investeren in jezelf is geen straf, hè?’
De tegenstellingen in Nederland openbaren zich in tal van geledingen. Waar ligt de oorsprong en waartoe zal het leiden? Aflevering 10 in een serie: econoom en bankier Barbara Baarsma.

Aanraders van de redactie

Geen Google, WhatsApp of YouTube: het nieuwe Huawei-toestel is gemankeerd door de handelsoorlog
De Huawei Mate 30 is het eerste toestel van Chinese makelij waarop de gevolgen van de Amerikaanse handelsoorlog met China zichtbaar zijn. Hoe ziet een smartphone zonder Google-apps eruit?

De Huawei Mate 30: een telefoon gemankeerd door de handelsoorlog. Beeld Laurens Verhagen
De Huawei Mate 30: een telefoon gemankeerd door de handelsoorlog.Beeld Laurens Verhagen

Geheimzinnige oermens herrijst op sciencefictionachtige manier uit dna-monster
Een volk van stevige, gedrongen mensen met lage voorhoofden, een grote ronde hersenpan en opvallende brede monden. Zó ongeveer moet het geheimzinnige, verdwenen oervolk van de Denisovamensen eruit hebben gezien. Aldus hun dna.

Onderzoeker islamitisch onderwijs: ‘Ik denk nog steeds dat deze scholen bijdragen aan integratie’
De recente commotie over een lesboek voor islamitische basisscholen verbaast Marietje Beemsterboer (34) van de Universiteit Leiden. Volgens de promovenda is het islamitische basisonderwijs juist goed voor de integratie van moslimkinderen en stimuleren religieuze onderwijzers homoacceptatie.

Verfilmd Zuid-Koreaans moordmysterie na 30 jaar opgelost door nieuwe dna-technieken
Het mysterie van een van de succesvolste Zuid-Koreaanse films aller tijden én de beruchtste seriemoordzaak van het land is eindelijk opgelost. De politie zegt te weten wie de ‘wurger van Hwaseong’ is, die tussen 1986 en 1991 negen vrouwen zou hebben verkracht en vermoord.

Joost Klein begon op YouTube, schreef een dichtbundel en stond als rapper in Carré en op Lowlands: ‘Het was opeens een ding’
Wat zijn dit voor vragen? Naar aanleiding van zijn verhaal voor de bundel 3PAK voor de Boekenweek voor jongeren, 8 dilemma’s voor Joost Klein (21).

Joost Klein. Beeld Frank Ruiter
Joost Klein.Beeld Frank Ruiter

Het hologram van Whitney kan altijd optreden en de bedoeling van de Baard van Willem-Alexander
Aaf Brandt Cortius bespreekt elke week de opmerkelijkste celebritynieuwtjes. Deze week: de Baard van Willem-Alexander en het hologram van Whitney Housten. ‘Hadden die sterren dat tijdens hun leven niet gewoon al moeten doen? ‘Ga jij maar, hologram. Ik blijf thuis. Ik moet m’n rust pakken.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden