Volkskrant AvondDinsdag 11 september

Volkskrant Avond: Vijf militairen vervolgd voor misstanden kazerne Schaarsbergen | Hoe kon kabinet zo naïef zijn over steun Syrische rebellen?

Goedenavond. Vijf (voormalige) militairen van de luchtmobiele brigade in Schaarsbergen worden vervolgd. Ze moeten zich voor de rechter verantwoorden voor militaire aanranding, bedreiging, mishandeling en het toelaten van een strafbaar feit door een ondergeschikte. De zaak kwam aan het licht toen de drie slachtoffers vorig jaar hun verhaal deden in de Volkskrant. Verder in deze nieuwsbrief: Waarom heeft Nederland überhaupt steun gegeven aan Syrische rebellen en nog drie vragen over deze kwestie. En Musk van Tesla ontspoort de laatste tijd steeds vaker; wat kan een bedrijf doen om te voorkomen dat zijn topman bezwijkt?

Er is ook geld gegeven aan rebellengroep Jabhat al-Shamiya, een club die door de Nederlandse justitie wordt gezien als terreurbeweging.

Vandaag belangrijk

Vijf militairen Luchtmobiele Brigade vervolgd voor misstanden kazerne Schaarsbergen
Het Openbaar Ministerie vervolgt vijf (voormalige) militairen van de Luchtmobiele Brigade in Schaarsbergen. Die beslissing heeft het OM dinsdag genomen. De militairen moeten zich voor de rechter verantwoorden voor militaire aanranding, bedreiging, mishandeling en het toelaten van een strafbaar feit door een ondergeschikte.

Serena Williams neergezet als ‘boze zwarte vrouw’: is ze slachtoffer van stereotypering?
De woede-uitbarsting van Serena Williams tijdens de finale van de US Open krijgt dimensies die het gravel verre te boven gaan. In de Verenigde Staten is een debat begonnen, zo signaleren diverse internationale media, over de vraag of de tennisster het slachtoffer is geworden van een aloude stereotypering: die van de ‘boze zwarte vrouw’.

Premier Orbán doet EU-sancties die Hongarije boven het hoofd hangen af als ‘wraak’
Premier Viktor Orbán heeft de Europese strafmaatregelen die Hongarije boven het hoofd hangen, afgedaan als ‘wraak’. Het Europees Parlement begon dinsdag een debat over het activeren van de zwaarst mogelijke strafprocedure om Orbán te straffen voor het inperken van de democratische vrijheden, waaronder de persvrijheid.

Premier Orban komt aan in het Europees Parlement.Beeld AFP

Wetenschappelijk artikel over ‘besmettelijke’ transseksualiteit loopt uit op academische rel
Is transseksualiteit besmettelijk? Een Amerikaanse studie die gepubliceerd is in het wetenschappelijke blad Plos One lijkt te suggereren van wel. De studie ligt al meteen zo onder vuur dat het vakblad het artikel zelfs opnieuw laat beoordelen – een uitzonderlijke stap in de wetenschap.

Video van de dag

Iemand zijn eigen gezicht teruggeven
De perfecte gezichtsprothese maken is priegelig handwerk. Shirley Bouman is er goed in. Vanuit haar werkkamer in het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis werkt ze wekenlang geduldig met haar elektrische wasmes om mensen die verminkt zijn hun oude gezicht terug te geven.

Vanavond op tv

Perfect dinsdagavondvermaak uit de stal van spektakelproducent Jerry Bruckheimer. Con Air oogt als een vakkundig gemaakte formulefilm over een fataal gevangenistransport, maar stijgt stiekem boven zichzelf uit (Veronica, 22.45 uur). De monitor stelt vanavond de vraag: is er wel plek voor het wilde zwijn, dat oprukt in Nederland? (NPO2, 21.25 uur). Meer tv-tips vindt u hier.

Morgen in de krant

Hoe kon het kabinet zo naïef zijn over Syrische rebellen? Vier vragen over de steun aan strijdgroepen
De door Nederland gesteunde Syrische rebellengroepen blijken zich schuldig te hebben gemaakt aan mensenrechtenschendingen. Jarenlang uitten Kamerleden al twijfels. Waarom zette het kabinet dit omstreden plan toch door?

Ceo's die uit de bocht vliegen: hoe voorkom je knettergekte bij de topman?
Musk van Tesla ontspoort de laatste tijd steeds vaker. Hoe weert een pionierende ceo zich tegen de enorme werkstress? Wat kan een bedrijf doen om te voorkomen dat zijn topman bezwijkt?

Tesla's topman Elon Musk rookt een vermoedelijke joint tijdens een video-interview.

Cabaretduo Matroesjka: ‘We hebben elkaar nodig gehad om te doen wat we doen, en nu gaan we mensen erom laten lachen’
Cabaretduo Matroesjka kende een vliegende start. Maar toen belandde de ene helft in een depressie. Hoe verder? Spoiler: volgende maand gaat Brainwash alsnog in première.

Cabaretduo Matroesjka.Beeld Daniel Cohen

Bedreigingen van bewindspersonen die beslissen over asielzaken ‘een onuitroeibaar probleem’
Staatssecretaris Mark Harbers moest vorige week onderduiken vanwege ernstige bedreigingen rond de asielzaak van Lili en Howick. Zijn voorgangers en ambtenaren in de asielketen viel hetzelfde lot ten deel. Ze zijn het erover eens: dit is een onuitroeibaar probleem.

Het is druk bij het graf van dictator Franco – nu hij er nog ligt
Francisco Franco is, meer dan veertig jaar na zijn dood, een attractie van formaat. Sinds de Spaanse regering de dode dictator wil laten opgraven, zijn de bezoekersaantallen in de Vallei van de Gevallenen spectaculair gestegen.

Aaf Brandt Corstius: Actieve 40-plussers. Dat zijn nog ergere mensen dan gewone 40-plussers
Aaf ontdekte dat de V&D terug is als webshop, speciaal voor 40-plussers. ‘Als ze in de jaren vijftig internet hadden gehad, dan hadden ze gewinkeld op vd.nl. Zeker weten.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden