NieuwsbriefVolkskrant Avond

Volkskrant Avond: Vijf factoren die het succes van Duncan Laurence verklaren | Bij Nigel Farage gaat het niet over de EU, maar over democratie

Duncan Laurence viert zijn winst. Beeld AP
Duncan Laurence viert zijn winst.Beeld AP

Vandaag belangrijk

Hoe Duncan Laurence het Songfestival naar Nederland haalde
Voor het eerst in 44 jaar won Nederland zaterdagavond het Eurovisiesongfestival. Deze vijf factoren hielpen grote onbekende Duncan Laurence uit te groeien tot de grote favoriet.

Oostenrijkse kanselier Kurz staakt het experiment om samen te regeren met rechts-nationalisten
Het schandaal met een FPÖ’er die tijdens een ontmoeting op Ibiza zou willen samenspannen met de Russen, maakt al na anderhalf jaar een eind aan de gewaagde coalitie van de Oostenrijkse kanselier.

Vijf vragen over de BDS-beweging
De Duitse Bondsdag heeft vrijdag de Palestijnse organisatie BDS, die druk zet op Israël om zich terug te trekken uit de bezette gebieden, als antisemitisch veroordeeld. Het Duitse parlement vergeleek de methoden met die uit het nazitijdperk tegen Joden. Wie zitten er achter de organisatie en valt haar inderdaad iets te verwijten?

Saoedi-Arabië waarschuwt Iran: ‘We zullen met alle kracht vechten om ons te verdedigen’
Saoedi-Arabië wil geen oorlog met Iran, maar het zal alles doen om zichzelf te verdedigen als het wordt aangevallen. Met die uitspraak zondag heeft de Saoedische minister van Buitenlandse Zaken Adel al-Jubeir verder bijgedragen aan de oplopende spanning tussen de twee buurlanden. Saoedi-Arabië houdt Iran verantwoordelijk voor enkele aanvallen vorige week op pijpleidingen en olietankers.

Video van de dag

In theorie is de Europese Unie hartstikke democratisch. Een overdreven vrolijk voorlichtingsfilmpje is zo gemaakt (en dat deden we dan ook). Toch heeft de EU niet een al te best imago. Hoe kan dat? Onwetendheid? Vast. Onoverzichtelijke besluitvorming? Dat ook.

Vanavond op televisie

Documentairemaker Luc Vrydaghs trekt na reisseries door Nicaragua en Madagaskar nu in een oude Chevrolet door de Verenigde Staten (Canvas, 21.50 uur). Kunt u niet slapen? Young Frankenstein is een fijne zwart-wit persiflage van Mary Shelley’s klassieke monster-roman (BBC 2, 00.25 uur). Meer tv-tips vindt u hier.

Opinie

Spreekverbod haatprediker is verontrustend
Het weigeren van Steven Anderson is onverenigbaar met de Nederlandse grondrechtencultuur, schrijven Stefan Philipsen en Manon Julicher, docent en promovenda staatsrecht aan de Universiteit Utrecht.

Aanraders van de redactie

‘Ik ben hier omdat ik om democratie geef’, klinkt het in de zaal bij Nigel Farage’s Brexitpartij
De Europese Unie is géén onderwerp tijdens verkiezingsbijeenkomsten van de Brexitpartij van Nigel Farage: het gaat er over democratie. ‘Hoe kan het dat een referendumuitslag niet uitgevoerd wordt?’

Nigel Farage tijdens een bijeenkomst van de Brexit Partij in Edinburgh. Beeld Getty Images
Nigel Farage tijdens een bijeenkomst van de Brexit Partij in Edinburgh.Beeld Getty Images

Pro–Europese partij Volt trekt voor de verkiezingscampagne alles uit de kast, maar er is weinig belangstelling
De nieuwe, zeer pro-Europese partij Volt haalt op het Beursplein in Amsterdam alles uit de kast, maar de verkiezingsboodschap wil nog niet echt overkomen. De lijsttrekker maakt zich niet druk. ‘Het gaat lukken. Geen enkele twijfel.’

Eurovisie Songfestival: een duur feestje om Nederland mee op de kaart te zetten
Na de feestvreugde over de winst van Duncan Laurence op het Eurovisie Songfestival in Israël rest nu de vraag: wat houdt het in – organisatorisch en financieel – om het muzikale evenement in 2020 op Nederlandse bodem te houden?

‘In mij huist de gedachte: ik hoor er niet bij’
Het bloed van twee culturen vloeit door haar aderen. Dubbelbloed, noemt Etchica Voorn het. Het verrijkt haar leven, vertelt ze Fokke Obbema, maar dat ging niet vanzelf.

Etchica Voorn Beeld Jitske Schols
Etchica VoornBeeld Jitske Schols

Vrijblijvendheid troef bij verduurzamen van verpakkingen
Nieuwe plannen van brancheorganisaties om verpakkingen duurzamer te maken, zijn opvallend vrijblijvend. Volgens de Algemene Rekenkamer ligt luiheid op de loer, maar geheel ambitieloos zijn de plannen nu ook weer niet.

Supermarktketen Jumbo gaat het gebruik van plastic verpakkingen voor groente terugdringen door biologische producten te voorzien van een soort tatoeage. Met een laser wordt een etiket gebrand zonder dat de smaak, geur of houdbaarheid wordt beïnvloed.  Beeld ANP
Supermarktketen Jumbo gaat het gebruik van plastic verpakkingen voor groente terugdringen door biologische producten te voorzien van een soort tatoeage. Met een laser wordt een etiket gebrand zonder dat de smaak, geur of houdbaarheid wordt beïnvloed.Beeld ANP

Column Aaf Brandt Corstius: Duncan kan nu met zijn keyboard in de achterbak heel Europa door
Columnist Aaf Brandt Corstius had besloten dit jaar de Songfestivalacts te beoordelen met het criterium of ze in Koffietijd zouden kunnen optreden. Dat is iets wat weinig mensen zich realiseren: dat je als artiest bij het Songfestival al die hysterische voorronden toewerkt naar slechts één doel: een jaar door Europa reizen en daar in de Koffietijd-equivalenten van elk land je nummertje zingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden